- Login of registreer om te reageren
Een beetje geraspte Parmezaanse kaas maakt je gerecht helemaal af. De harde Italiaanse kaas is wereldwijd populair, maar staat bekend onder verschillende namen: Parmigiano Reggiano, Grana Padano en Pecorino.
Grana Padano
Van de andere beschermde Italiaanse kazen lijkt Grana Padano nog het meest op Parmigiano Reggiano. Deze kaas is alleen wat goedkoper. Dat doet overigens niets af van de kwaliteit. Iedere Grana Padano wordt na rijping gekeurd. De kaas is een goed alternatief voor parmezaan, maar heeft een iets minder sterke smaak.
De feitjes
- Korrelige kaas van koemelk
- Eén van de hardste kazen ter wereld
- 1000 jaar geleden in een klooster gemaakt
- Rijpt tenminste 9 tot 16 maanden
Pecorino
Pecorino is de verzamelnaam voor een aantal Italiaanse schapenkazen die in grote delen van Italië worden geproduceerd. Daarom zijn er veel verschillende varianten met elk een eigen smaak, rijpingsduur en textuur. Denk aan zwarte peper of chilipeper. Lekker pittig! Een van de bekendste is Pecorino Romano met een milde, nootachtige smaak. Ideaal voor op de borrelplank of als dessertkaas. Sommige kazenmakers rijpen Romano langer, waardoor de smaak sterker wordt. Dat maakt de kaas weer perfect als raspkaas.
De feitjes
- De Pecorino Siciliano wordt soms kort gerijpt en geeft een zachte, melkachtige smaak.
- Ook heerlijk: Pecorino Sardo. Deze kaas komt uit Sardinië en wordt gemaakt van speciale schapen uit die streek.
De Italiaanse borrelplank
Goede Italiaanse kaas koop je het liefst als stuk en rasp of schaaf je vlak voor gebruik. Maar de krachtige smaken van Parmezaanse kaas zijn ook een grote hit op een goedgevulde Italiaanse borrelplank. Met een goed glas wijn en een stuk vijg of peer, wat brood of balsamicoazijn. Buon appetito!