- Login of registreer om te reageren
De aardappel is niet weg te denken uit de Hollandse keuken. De combinatie aardappelen-groenten-vlees is al eeuwenoud en verschijnt in veel huishoudens nog dagelijks op tafel. Naast de gekookte of gebakken aardappel, kennen we ook een gepofte aardappel van de barbecue of uit de oven. Maar met aardappelen kun je nog veel meer lekkere gerechten maken. Wat dacht je van een lekkere stamppot in de winter, een smakelijke maaltijdsalade, een heerlijke aardappelgratin uit de oven of een lekkere puree van zoete aardappel?
Snel naar:
Aardappels poffen Aardappels koken Aardappelpuree Aardappelrecepten Aardappelsoorten Zoete aardappel
Aardappelpuree
Jumbo
De ultieme puree. Smeu‹g, stevig ‚n mooi van kleur, dat is de perfecte aardappelpuree.
30 Min Bijgerecht 266 Kcal/Pp
(0)
Ingrediënten
- 1 kg kruimige aardappelen
- 150 ml halfvolle melk
- 25 g roomboter
- 1 snufje zout
- 1 snufje peper
- 1 snufje gemalen nootmuskaat
- 1 pureestamper
Bereidingswijze
Zet in 5 stappen deze heerlijke Aardappelpuree op tafel.
- Snijd de aardappelen in gelijke stukken en spoel ze onder stromend koud water af. Breng de aardappelen aan de kook met zo veel water dat ze net bedekt zijn en een flinke snuf zout.
- Draai het vuur lager. Houd het water zachtjes tegen de kook aan en kook de aardappelen in 15-20 min. gaar, tot de punt van een scherp mes makkelijk door het kruim glijdt.
- Giet de aardappelen af. Zet de pan terug op laag vuur en stoom de aardappelen in 30 sec. droog.
- Breng intussen in een pan de melk met de boter tegen de kook aan. Schenk de room bij de aardappelen en stamp samen tot een fijne puree.
- Roer de puree goed door tot hij luchtig en smeu‹g is. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
Zo pof je een aardappel
Bekijk in de video hoe je zelf een aardappel poft. Een makkelijke manier om aardappelen te bereiden. En een groot voordeel: je hoeft de aardappels niet te schillen. Heerlijk met een beetje roomboter, knoflooksaus of kruiden.
Aardappel recepten
De aardappel speelt in veel hoofd- en bijgerechten een belangrijke rol. Met onderstaande recepten met aardappel zet jij in een handomdraai de lekkerste gerechten op tafel.
Gepofte aardappelen met peppadewboter en tuinkers
Smashed potatoes
Zelfgemaakte friet
Venkel-aardappelsalade met gerookte kip
Aardappelpuree
Bekijk alle recepten met aardappel
Verschillende aardappelsoorten
Wie houdt van koken, kookt vast ook wel eens met aardappelen. Je hebt verschillende aardappelsoorten die op verschillende manieren te bereiden zijn. De bekendste aardappelsoorten zijn:
- Vastkokende aardappelen
- Vrij vastkokende aardappelen
- Kruimige aardappelen
- Zeer kruimige aardappelen
Vastkokende aardappelen gebruik je om aardappelen te bakken of te koken, maar ook om mee te wokken of voor in een salade. Met kruimige aardappelen maak je een heerlijke stamppot of puree. Voor een gepofte aardappel wordt ook vaak de kruimige aardappel gebruikt. Voor een zelfgemaakte aardappelgratin kun je het beste vastkokende aardappelen gebruiken.
De zoete aardappel
De zoete aardappel is in een paar jaar erg populair geworden in Nederland. In steeds meer gerechten en kookboeken verschijnt deze aardappel. Maar wist je dat de zoete aardappel eigenlijk helemaal geen aardappel is? Zoete aardappelen en gewone aardappelen komen van twee verschillende families en hebben weinig met elkaar gemeen. Ze worden wel vaak op dezelfde manieren bereid. Zo wordt er van zoete aardappelen ook vaak puree gemaakt, of worden deze geschild en gekookt om vervolgens als bijgerecht geserveerd te worden. Jumbo biedt je volop inspiratie met de lekkerste recepten met zoete aardappel.
Aardappels van teler Klaas
De aardappel is niet weg te denken uit de Hollandse keuken. Hij is ook zo lekker veelzijdig. Van gekookte aardappels tot een gepofte aardappel van de BBQ en van een stevige stamppot tot zelfgemaakt friet. Ben je benieuwd waar de aardappelen van Jumbo vandaan komen? Onze teler Klaas Mijs, wiens familie al 100 jaar in de aardappelen zit, vertelt je er vol passie alles over.
Lees het verhaal van Klaas Mijs
Aardappelpuree maken
Voor aardappelpuree zijn kruimige aardappelen uitermate geschikt. Je herkent ze in onze winkels aan de blauwe verpakking. Het pureren zelf is een eitje. Met behulp van dit stappenplan heb jij in no time een smeuïge aardappelpuree gemaakt. Bekijk ook de handige video.
-
Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukken.
-
Doe de aardappelen in een pan met water en zet deze op het vuur. Kook de aardappelen in circa 20 minuten gaar.
-
Giet de aardappelen af en stamp ze in de pan fijn. Voeg wat verwarmde melk toe (150 ml op 1 kg aardappelen) en roer dit door de fijngemaakte aardappelen heen. Voeg wat boter toe (25 gr op 1 kg aardappelen) om het geheel lekker smeuïg te maken.
-
Zet de pan weer op het vuur en verwarm de puree al roerende.
-
Breng het geheel op smaak met zout, peper en eventueel nootmuskaat.
Prei-aardappelsoep foodswap
Ken jij deze soep al? In dit recept maken we zelf een soep van prei en aardappel. Een goedgevulde soep voor de koudere maanden. Lekker met gerookte zalm, maar ga jij liever voor vega? Voeg dan een gekookt eitje toe. Eet smakelijk.
Aardappelroosjes met zeezout
Met deze video maak je een simpel én bijzonder aardappelgerecht. In een uur staat er een smakelijk bijgerecht op tafel! Tover een kunstwerkje op tafel met slechts 3 ingrediënten. Bekijk de instructievideo om te zien hoe je de aardappelroosjes bereidt. Het is even oefenen, maar wát een resultaat.
Koken met aardappelen
Met aardappelen kun je eindeloos variëren. Je kunt ze poffen op de barbecue, grillen in de oven, schillen en vervolgens koken of lekker opbakken in de pan. Ook gaat er niets boven zelfgemaakte frietjes, die je natuurlijk ook van een geschilde aardappel maakt.
Wil je eens wat nieuws proberen met aardappel? Laat je dan inspireren door de verschillende bereidingswijzen en leef je eens lekker uit!
Gebakken aardappelen
Bij Jumbo verkopen we verschillende soorten aardappelschijfjes, maar je kunt ze ook zelf snijden en bakken. Schil de aardappelen en snijd ze in schijfjes of rondjes. Kook ze in ruim kokend water met een snufje zout. De aardappelen zijn goed als je er met een vork in kunt prikken. Dit is afhankelijk van de grootte van de stukken, maar vaak duurt dit zo’n 5 tot 10 minuten. Laat de aardappelen vervolgens even uitlekken en leg ze in een grote koekenpan. Bak ze in wat boter of olijfolie en geef ze voldoende ruimte zodat ze niet op elkaar liggen. Draai ze geregeld om zodat ze mooi goudbruin worden.
Aardappelen koken
Het koken van aardappelen is vrij eenvoudig, maar je moet je hoofd er wel bijhouden. Elke aardappelsoort wordt namelijk anders bereid. Vastkokende aardappelen hebben bijvoorbeeld een langere kooktijd dan kruimige aardappelen. In gemiddeld twintig minuten kook je vastkokende aardappelen gaar. Prik ter controle met een vork in de aardappel. De aardappel is perfect gekookt wanneer je geen weerstand voelt en je vork gemakkelijk door de aardappel glijdt. Kruimige en extra kruimige aardappelen hebben wat minder tijd nodig. De kruimige aardappel is gemiddeld in 15 tot 20 minuten gaar, terwijl een extra kruimige aardappel vaak maar 10 minuten nodig heeft.
Gepofte aardappel
Een keer zin in wat anders dan een gebakken of gekookte aardappel? Een gepofte aardappel zorgt voor een leuke afwisseling en het poffen zelf is een makkelijk klusje. Maak de aardappelen goed schoon met een borsteltje of een schone spons en droog ze af met een theedoek of keukenpapier. Prik vervolgens met een vork een paar gaatjes in de aardappelen en smeer ze in met olie of gesmolten boter. Pak ze in met aluminiumfolie, zet ze in een voorverwarmde oven (200 graden), zet de timer op een uur en schakel na een kwartier terug naar 180 graden. Met een prikker kun je vervolgens de gaarheid testen. De aardappelen zijn goed als de prikker weer schoon uit de aardappel komt.
Aardappelen stomen
Stomen is een gezonde manier om je aardappelen te bereiden. Je aardappelen komen niet in aanraking met olie, vet en water waardoor de aardappel in de meest pure vorm op je bord verschijnt. Je kunt hiervoor een speciale stoompan gebruiken, maar met een stoomrooster lukt het ook. Schil de aardappelen of maak ze goed schoon en leg ze op het rooster. Giet water in de pan, doe de deksel erop en breng het water aan de kook. Laat de aardappelen 30 tot 40 minuten stomen.
Zelf friet maken
We hebben bij Jumbo de lekkerste tips in huis zodat je zelfgemaakte goudbruine frietjes op tafel zet. Gebruik voor het maken van de friet kruimige aardappelen. Schil de aardappelen en zorg dat ze goed schoon zijn. Snijd de aardappel in schijven en snijd ze vervolgens in dunne of juist lekker dikke frieten. Het bakken doen we in twee rondes. Verwarm de frituurolie op 140 graden, bak de friet 5 minuten en schud ze vervolgens in een vergiet. Bij de tweede ronde bakken we de friet zo’n 4 tot 5 minuten. Laat de friet na afloop weer kort uitlekken.
Aardappelgratin
Aardappelgratin is een heerlijk bijgerecht en totaal niet moeilijk om te maken. Voor vier personen heb je 600 gr aardappelschijfjes en 60 gr geraspte kaas nodig. Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop een mengsel van 2 eieren, 100 ml melk en 100 ml kookroom en breng op smaak met een teen knoflook, peper en wat zout en strooi er 3/4e van de kaas overheen. Giet het geheel in een met boter ingevette ovenschaal en werk af met het restant van de kaas. Bak de aardappelgratin in een half uur goudbruin. Laat je ovenschaal een kwartier extra in de oven staan als je rauwe plakjes aardappel hebt gebruikt.
speel video af
Oorsprong: Jumbo aardappelen
Benieuwd waar de aardappelen van Jumbo vandaan komen? In het Zeeuwse Kwadendamme op het land van aardappelteler Walter van Stee groeien de aardappelen van Jumbo. Door de PH waarde lenen kleigronden zich uitstekend voor de teelt van bloemige aardappelen. Aardappelen zitten vol vitaminen B1, B2 en C en de mineralen calcium, kalium, ijzer en fosforen. In oktober worden de laatste aardappelen geoogst. Als de aardappels gerooid zijn, worden ze daarna gewassen, gesorteerd en verpakt. Klaar om naar Jumbo te gaan!