Handig overzicht om ingrediënten te vervangen

Ingediend door beheerder op vr, 02/24/2023 - 09:17

Je hebt een heerlijk recept gevonden, maar één ingrediënt vind je niet zo lekker. Of je bent allergisch voor een bepaalde groente. Gelukkig kun je een ingrediënt makkelijk vervangen voor een ander. We hebben alle dubbelgangers voor je op een rij gezet.  

Vis vervangen met een andere vis

In de heerlijkste gerechten vind je vis als ingrediënt. Tonijn op een pizza, forel in een pasta of zalm in een ovenschotel. Er valt dan ook volop te variëren. Lust je een soort vis niet, dan kun je het ingrediënt vervangen met iets anders.

Schol: tarbot 
Rolmops: haring 
Tong: schol 
Zalm (blikje): makreel/tonijn (blik)schouderham of bacon, leverworst 

Ansjovis: sardines
Forel: makreel (vers) 
Kabeljauw: kool- of schelvis 
Schol: tarbot 

Rolmops: haring 
Tong: schol 
Zalm (blikje): makreel/tonijn (blik)schouderham of bacon, leverworst 

Vlees vervangen met ander vlees

Beenham, biefstuk, drumstick en pulled pork: stuk voor stuk lekker vlees dat je op uiteenlopende manieren kunt combineren. Van smoren en BBQ’en tot bakken en braden. Heb je een lekker recept gevonden, maar zit er een vleessoort in dat je niet lust? Bekijk hieronder waarmee je het kunt vervangen.  

Braadworst: gehakt of Weense worstjes 
Corned beef: lunchworst 
Gehakt: rookworst, tongenworst 

Kalkoen: kip, varkensschnitzel 
Kip: kalfs- en varkensvlees 
Kippenlevertjes: kalfsnier 

Lamsvlees: rund- en varkensvlees 
Rookvlees: rauwe ham 
Salami: tomaat met suiker 

Fruit vervangen met ander fruit 

Geen fan van mango? Haal dan perziken in huis. Bosbessen maken plaats voor zwarte bessen en een sinaasappel-banaansmoothie smaakt ook heerlijk als je de sinaasappel vervangt met grapefruit. Zo zijn er vele manieren om fruit te wisselen.  

Abrikozen: perziken, pruimen 
Appel: peer 
Bosbessen: aalbessen, zwarte bessen 

Bramen: aardbeien, frambozen 
Dadels: sukade 
Kruisbessen: kersen 

Mango: perzik 
Sinaasappel: grapefruit, clementine of mandarijn 
Vijgen: banaanmelk of koffiemelk met water 

Groente vervangen met andere groente 

Tomaat, wortel, sla, komkommer en ui zijn de populairste groentesoorten. Maar niet iedereen is fan. Pluk je altijd de tomaat uit je maaltijd? Of eet je je bord liever niet leeg als er sla in zit? Met onderstaande groente kun je ingrediënten het beste vervangen. 

Artisjok: palmhart 
Asperges: schorseneren 
Andijvie: postelein, spinazie 
Aubergine: courgette 

Broccoli: bloemkool, spruitjes 
Courgette: komkommer 
Doperwten: mais, tuinbonen 
Koolraap: knolselderij, winterwortel 

Paprika: tomaat 
Rammenas: witte radijs 
Sperziebonen: peultjes, snijbonen 
Tuinkers: raapstelen, veldsla 

Groene/rode/witte kool: savooie-, chinese kool 
Venkel: bleekselderij 
IJsbergsla: rauwe andijvie 
Zuurkool: witte koolbasilicum of oregano 

Kruiden vervangen met andere kruiden

In iedere keuken vind je een peper- en zoutstelletje. Maar niet altijd bijzondere kruiden, zoals bieslook, bonenkruid en venkelzaad. Ook zijn er twee teams als het gaat om koriander. Het ene vindt het kruid fantastisch in een gerecht, het andere team vindt het maar smaken naar wasmiddel. Welk team ben jij? 

Bieslook: uienpoeder 
Bonenkruid: basilicum 
Karwijzaad: anijszaad 

Kervel: peterselie 
Koriander: salie 
Mint: kruizemunt 

Oregano: majoraan 
Salie: basilicum 
Venkelzaad: dragon

Sausen vervangen met andere sausen

Je staat op het punt om een gepofte aardappel af te toppen en dan blijkt de zure room over de datum. Geen paniek! Pak wat koffieroom met citroensap. Dat is net zo lekker. Ook voor mayonaise en mosterd hebben wij een goede vervanging klaarstaan.  

Zure room: koffieroom met citroensap 
Mayonaise: slasaus 
Mosterd: weinig sambal 

author_id
2263604
Slug
handig-overzicht-om-ingrediënten-te-vervangen
author_username
Smulweb