- Login of registreer om te reageren
Je hebt een heerlijk recept gevonden, maar één ingrediënt vind je niet zo lekker. Of je bent allergisch voor een bepaalde groente. Gelukkig kun je een ingrediënt makkelijk vervangen voor een ander. We hebben alle dubbelgangers voor je op een rij gezet.
Vis vervangen met een andere vis
In de heerlijkste gerechten vind je vis als ingrediënt. Tonijn op een pizza, forel in een pasta of zalm in een ovenschotel. Er valt dan ook volop te variëren. Lust je een soort vis niet, dan kun je het ingrediënt vervangen met iets anders.
Schol: tarbot
Rolmops: haring
Tong: schol
Zalm (blikje): makreel/tonijn (blik)schouderham of bacon, leverworst
Ansjovis: sardines
Forel: makreel (vers)
Kabeljauw: kool- of schelvis
Schol: tarbot
Rolmops: haring
Tong: schol
Zalm (blikje): makreel/tonijn (blik)schouderham of bacon, leverworst
Vlees vervangen met ander vlees
Beenham, biefstuk, drumstick en pulled pork: stuk voor stuk lekker vlees dat je op uiteenlopende manieren kunt combineren. Van smoren en BBQ’en tot bakken en braden. Heb je een lekker recept gevonden, maar zit er een vleessoort in dat je niet lust? Bekijk hieronder waarmee je het kunt vervangen.
Braadworst: gehakt of Weense worstjes
Corned beef: lunchworst
Gehakt: rookworst, tongenworst
Kalkoen: kip, varkensschnitzel
Kip: kalfs- en varkensvlees
Kippenlevertjes: kalfsnier
Lamsvlees: rund- en varkensvlees
Rookvlees: rauwe ham
Salami: tomaat met suiker
Fruit vervangen met ander fruit
Geen fan van mango? Haal dan perziken in huis. Bosbessen maken plaats voor zwarte bessen en een sinaasappel-banaansmoothie smaakt ook heerlijk als je de sinaasappel vervangt met grapefruit. Zo zijn er vele manieren om fruit te wisselen.
Abrikozen: perziken, pruimen
Appel: peer
Bosbessen: aalbessen, zwarte bessen
Bramen: aardbeien, frambozen
Dadels: sukade
Kruisbessen: kersen
Mango: perzik
Sinaasappel: grapefruit, clementine of mandarijn
Vijgen: banaanmelk of koffiemelk met water
Groente vervangen met andere groente
Tomaat, wortel, sla, komkommer en ui zijn de populairste groentesoorten. Maar niet iedereen is fan. Pluk je altijd de tomaat uit je maaltijd? Of eet je je bord liever niet leeg als er sla in zit? Met onderstaande groente kun je ingrediënten het beste vervangen.
Artisjok: palmhart
Asperges: schorseneren
Andijvie: postelein, spinazie
Aubergine: courgette
Broccoli: bloemkool, spruitjes
Courgette: komkommer
Doperwten: mais, tuinbonen
Koolraap: knolselderij, winterwortel
Paprika: tomaat
Rammenas: witte radijs
Sperziebonen: peultjes, snijbonen
Tuinkers: raapstelen, veldsla
Groene/rode/witte kool: savooie-, chinese kool
Venkel: bleekselderij
IJsbergsla: rauwe andijvie
Zuurkool: witte koolbasilicum of oregano
Kruiden vervangen met andere kruiden
In iedere keuken vind je een peper- en zoutstelletje. Maar niet altijd bijzondere kruiden, zoals bieslook, bonenkruid en venkelzaad. Ook zijn er twee teams als het gaat om koriander. Het ene vindt het kruid fantastisch in een gerecht, het andere team vindt het maar smaken naar wasmiddel. Welk team ben jij?
Bieslook: uienpoeder
Bonenkruid: basilicum
Karwijzaad: anijszaad
Kervel: peterselie
Koriander: salie
Mint: kruizemunt
Oregano: majoraan
Salie: basilicum
Venkelzaad: dragon
Sausen vervangen met andere sausen
Je staat op het punt om een gepofte aardappel af te toppen en dan blijkt de zure room over de datum. Geen paniek! Pak wat koffieroom met citroensap. Dat is net zo lekker. Ook voor mayonaise en mosterd hebben wij een goede vervanging klaarstaan.
Zure room: koffieroom met citroensap
Mayonaise: slasaus
Mosterd: weinig sambal