De perfecte cake bakken

Ingediend door beheerder op wo, 02/08/2023 - 09:51

De perfecte cake bakken is een ideale bezigheid wanneer je op zondag niets te doen hebt. Of als er bezoek komt en je de gasten wil verwennen met iets lekkers bij de koffie of thee. Doe je koksschort maar om, zet de oven aan en ontdek hoe je de perfecte cake klaarmaakt. Bak ze! 

De ingrediënten 
Grote kans dat je niet eerst naar de winkel hoeft om alle ingrediënten te verzamelen voor de perfecte cake. Het boodschappenlijstje staan namelijk vol met producten die vaak in huis staan. Dit heb je nodig: 

  • 200 gram bloem 
  • 200 gram boter 
  • 200 gram suiker 
  • 4 eieren van 50 gram (samen weer 200 gram) 
  • Materiaal: cakevorm, spatel, beslagkom 


Valt je iets op aan de hoeveelheden? Precies, je hebt van alles evenveel nodig. Dit noemen we 4x4 beslag. Waar je bij veel gerechten wel van het recept kunt afwijken en op je gevoel kunt vertrouwen, gaat het bij bakken om precisie. Weeg daarom tot op de komma nauwkeurig.  

Tip: Heb je geen keukenweegschaal? Geen probleem! Lees dan hier onze tips. 

Stap 1: Een tikkie geduld 
Alles in huis gehaald en netjes afgewogen? Laat dan de cakevorm en de ingrediënten op kamertemperatuur komen. Dit is een belangrijke stap, omdat koude en warme ingrediënten niet goed met elkaar mengen. Daardoor kan je beslag mislukken. Heb dus even geduld, ook al sta je te popelen om van start te gaan. 

Stap 2: Droge ingrediënten mengen 
Plaats de suiker in een kom en zeef de bloem erin. Door te zeven, krijg je een extra luchtige cake. Spatel de twee ingrediënten rustig door elkaar en vet daarna de cakevorm royaal in met boter. Bestuif ook wat bloem op de randen, zodat je de cake er straks makkelijk uitkrijgt.  

Stap 3: Zet de oven aan 
Zet de oven aan. Bak je een cake in een heteluchtoven? Houd dan een baktemperatuur van 150 graden aan. Een elektrische oven zet je op 160 graden.    

Stap 4: Flink kloppen 
Nu is het écht tijd om je keukenschort om te doen, want je gaat de ingrediënten stuk voor stuk met elkaar mengen. Klop de boter in de beslagkom totdat deze een lichtgele kleur krijgt. Zie het maar meteen als een goede work-out voor je armen, want het kloppen duurt zo’n vijf tot tien minuten. Succes! 

Stap 5: En nog meer kloppen 
Voeg vervolgens het eerste ei toe en ga verder met kloppen. Als deze helemaal is opgenomen in het beslag, voeg je de volgende toe. Herhaal dit totdat de eieren op zijn. Ook dit duurt een paar minuten. Gooi vervolgens het kommetje met de suiker en bloem leeg in de beslagkom. Spatel dit rustiger door elkaar en niet te lang. Zo blijft de cake lucht. 

Stap 6: In de oven 
Pak de ingevette cakevorm erbij. Giet het beslag er rustig in en zet de cake in de oven. De baktijd is 50 minuten. Je bent misschien nieuwsgierig en wil tussendoor weten hoe het met je cake gaat, maar spiek niet. Als je de oven opent, kan de cake inzakken en compact worden.  

Tip: Oké, een beetje spieken mag wel. Maar alleen op het einde als je de gaarheid wil checken. Steek dan een satéprikker erin en haal ‘m er weer uit. Blijft het beslag eraan hangen? Dan mag je cake er nog even in blijven. Is de satéprikker droog? Hoera! Je lekkere creatie kan uit de oven.  

Stap 7: Klaar! 
Haal de cake meteen uit de bakvorm, zodat het geen kans heeft om taai te worden. Plaats het alvast op een mooie schaal en wacht tot de cake is afgekoeld. Gelukt? Dan mogen we je feliciteren met het bakken van de perfecte cake. Smaakt het lekker?  

Stap 8: Bewaar je cake goed 
Je gasten hebben hun buik rond gegeten en er is nog cake over. Bewaar ‘m in aluminiumfolie of vershoudfolie op een donkere plek. Niet in de koelkast, want dan wordt de cake vochtig.  

author_id
2263604
Slug
de-perfecte-cake-bakken
author_username
Smulweb