De Tsjechische keuken

Ingediend door beheerder op zo, 10/03/1999 - 21:44

Toelichting op de Tsjechische keuken De Tsjechische keuken heeft nogal wat ontwikkelingen doorgemaakt en de huidige specialiteiten zijn in de loop van eeuwen tot stand gekomen.

De keuken van een volk als de Tsjechen wordt door de geografische ligging en de daarmee verbonden natuurlijke en klimatologische voorwaarden beinvloed. Flora en fauna bepalen door hun rechtstreekse verband met het klimaat grotendeels hoe de levensmiddelenketting eruit ziet.Al enkele eeuwen lang worden in Tsjechie de belangrijkste graansoorten tarwe, gerst, rogge en haver geteeld; pas later begon men met het verbouwen van erwten en aardappelen.

Tot de meest geteelde gewassen behoren kool, bloemkool, tomaten, komkommers, kropsla, wortelen, selderij, peterselie, uien en knoflook.

Het slachtvee bestaat voornamelijk uit runderen en varkens, er zijn ook kippenmesterijen en in sommige streken worden schapen gefokt voor de slacht.

Met name de groenteteelt en het slachtvee vormen de basis van de Tsjechische keuken.

Bohemen is relatief rijk aan bossen en rivieren, waardoor wild en zoetwatervissen een welkome afwisseling op het Tsjechische menu vormen. Vooral karper en forel zijn populair.

Bij de geimporteerde levensmiddelen neemt rijst, dat zowel gezouten als zoet gegeten wordt, de belangrijkste plaats in.

Om gerechten te kruiden wordt gebruik gemaakt van een verscheidenheid aan tropische en subtropische specerijen.De meest gebruikte bereidingstechnieken zijn koken, stoven, stomen, bakken en braden.

De meeste gestoofde gerechten en rundvlees worden bereid met uien of groenten, wat in combinatie met andere toevoegingen bepalend is voor de karakteristieke kleur, het aroma en de smaak van het eindresultaat.

Door de voortschrijdende techniek en de ontwikkeling van het toerisme wordt uiteraard de invloed van de buitenlandse keuken op de Tsjechische steeds groter.

In vergelijking met de Westeuropese keuken zoals wij die kennen, gebruikt men in Tsjechie iets meer vet, waardoor het eten calorierijker is.

Tot nu toe is ook het assortiment verse groenten, groentegerechten en salades nog beperkt.

Liefhebbers van Tsjechische gerechten kunnen voor recepten terecht op smulpagina ceska.

De gastronomie in Tsjechie kent enkele specialiteiten die in andere keukens niet gebruikelijk zijn. Knoedel zijn erg geliefd, evenals andere gerechten waarvoor bij het bereiden grof tarwemeel vereist is. Dat is niet overal verkrijgbaar, maar u kunt het eventueel vervangen door middelgrof tarwemeel of griesmeel.

Wij wensen u smakelijk eten!



author_id
42248
old_post_id
263
Slug
de-tsjechische-keuken
author_username
ceska