Mossel (Latijn: mytilus edulis)

Ingediend door beheerder op ma, 09/27/1999 - 15:07

Mossel Mosselen zijn weekdieren, die vooral in de kustgebieden leven. In de Oosterschelde en de Waddenzee komen zij in grote aantallen voor. In het voorjaar en de zomer vindt de voortplanting plaats. Miljoenen larven komen dan vrij en zwemmen in de kustgebieden en zeearmen rond. Na ongeveer een maand begint de schelp zich te ontwikkelen en zinkt het zogenaamde mosselzaad onder het gewicht van hun schelp naar de bodem. Met behulp van byssusdraden (ook wel de baard genoemd) hechten zij zich vast aan de zeebodem, aan voorwerpen of aan elkaar. Het voedsel van de mossel bestaat uit planktonalgen, die zij bemachtigen door het langsstromende zeewater te filteren. Mosseltjes van ongeveer 1 centimeter groot noemt men mosselzaad. Wanneer de mosselen circa 4 tot 5 cm lengte hebben, worden ze zogenaamde 'halfwasmosselen'genoemd. Na ongeveer twee jaar zijn de mosselen 6 tot 7 centimeter groot en geschikt voor de verkoop als consumptiemossel.

De mosselsector heeft te maken met twee productiegebieden, te weten de Waddenzee en de Oosterschelde. Het merendeel van de mosselen is afkomstig uit de Waddenzee. De Oosterschelde telt weliswaar een redelijk aantal percelen, maar levert gemiddeld minder mosselen. De mosselkwekers brengen hun mosselen van de Waddenzee vrij snel over naar de Oosterschelde om verder op te groeien. De percelen in de Oosterschelde liggen beschutter en brengen daardoor minder risico's met zich mee. Alle mosselen komen uiteindelijk in Yerseke terecht. Daar bieden de mosselkwekers hun lading ter verkoop aan op de veiling.In Yerseke staat de enige mosselveiling ter wereld. Voorafgaand aan de verkoop worden de aangevoerde ladingen gekeurd door het Produktschap Vis. Na de veiling brengt de mosselhandelaar de lading naar verwaterpercelen in de Oosterschelde. Waarom is verwateren nu zo belangrijk? Bij het opvissen van de volwassen mosselen van de kweekpercelen krijgen ze slib en zand in de schelp. Om dit kwijt te raken, worden de mosselen, nadat ze zijn geveild, vervoerd naar beschutte plaatsen in de Oosterschelde ten oosten van Yerseke.

Dit zijn de zogenaamde verwaterplaatsen. Deze ondiep gelegen percelen staan bij vloed ongeveer drie meter onder water en bij eb vallen ze bijna droog. Er is weinig golfslag, de stroomsterkte is beperkt en het zeewater is zuiver. De harde, vlakke en veenachtige bodem is een ideale ondergrond voor het verwateren. De mosselen worden na de veiling bij hoog water over de bodem uitgespreid.

Tijdens de verwaterperiode komen de mosselen, na de reis van het wad naar Yerseke, tot rust en kunnen ze optimaal profiteren van de gunstige omstandigheden. Op deze weliswaar tijdrovende wijze is de Zeeuwse mossel absoluut zandvrij. Voor de uiteindelijke verwerking vindt nog een nawatering in bassins van de mosselhandelaren plaats.

Met behulp van moderne mosselvriendelijke installaties worden te kleine exemplaren, lege schelpen, zeewier en andere ongewenste organismen verwijderd. De mosselen worden onttrost, de baarden waarmee de mossel zich vasthecht worden er afgetrokken en met krachtige waterstralen krijgt de mossel een soort douche. Dit om de laatste resten vuil te verwijderen. Het seizoen voor verse mosselen begint meestal in de tweede helft van juli en duurt voort tot en met de eerste helft van april van het volgende jaar. In de maanden mei en juni is de mossel niet geschikt voor consumptie vanwege het voortplantingsproces.Bij de Zeeuwse mosselen spreken we van een bodemcultuur. De mosselen worden op bodem gekweekt. Daarnaast is er in Nederland een aantal mosselkwekers die met een zogenaamde hangcultuurmossel werken. Hierbij worden de mosselen aan touwen gekweekt. De mosselen hangen in het water boven de bodem waar ze gemakkelijker aan voedsel kunnen komen. Zij zijn dan ook 'over het algemeen' eerder geschikt voor consumptie dan de 'gewone' mossel.

Voedingswaarden per 100 gram:

vet 1 gram

eiwit 10 gram

ijzer 6 mg

vitamines A, B1, B2, B6, C

kJ 242

kCal 57

author_id
9638
old_post_id
251
Slug
mossel-latijn-mytilus-edulis
author_username
bianca_b