Zalm (Latijn: Salmo salar)

Ingediend door beheerder op ma, 09/27/1999 - 14:35

Koning der Vissen Koning der Vissen wordt hij genoemd. Een levend mysterie in zoet en zout water. Sinds mensenheugenis beschouwd als een exclusieve delicatesse. De zalm is de laatste jaren bijzonder populair geworden. Dat komt doordat de zalm een luxe uitstraling heeft en toch heel betaalbaar is. In Noorwegen, Schotland en Ierland wordt veel zalm gekweekt. Hierdoor is de zalm constant verkrijgbaar en aantrekkelijk geprijsd wat een groot voordeel is voor de consument.

De zalm die hier in Europa voorkomt is van het type 'Salmo salar', de zgn. Atlantische zalm. Over het algemeen is alle zalm die gerookt en vers verhandeld wordt, afkomstig uit kwekerijen. De zalm wordt in een rivier geboren en trekt daarna naar zee. Hier blijft hij het grootste deel van zijn leven. Als de zalm wil paaien, trekt hij naar zijn geboorterivier toe. Anadroom wordt dit genoemd. Deze situatie wordt in de kwekerijen precies nagebootst. Het is een stevige vis met zilverkleurige flanken en een groenige rug. Het is een matig vette vis met roze visvlees. Op dit moment is het aanbod aan kweekzalm van een zodanig niveau dat het onderscheid tussen wild en kweek steeds moeilijker te maken is. De kweekzalm heeft wel een wat hoger vetgehalte en een zoetere smaak dan de wilde zalm. Ten aanzien van de kwekerijen bestaan er uiteraard kwaliteitsverschillen. Hoe minder zalmen per bassin, des te beter is de uiteindelijke kwaliteit. Kweekzalm krijgt daarom ook een 'etiket' opgeplakt. De meest gangbare gradaties zijn 'ordinary' en 'superior'. Zalm die ingeblikt wordt verkocht is van een andere familie afkomstig dan de Atlantische zalm. Deze zalm vindt zijn oorsprong in de VS en Canada en wordt Pacifische zalm genoemd. Hierbij is in zijn totaliteit nog sprake van wildvang.

Voedingswaarden per 100 gram:

vet 13 gram

eiwit 19 gram

ijzer 0,5 mg

vitamines A, B1, B2, B6, B12, D en E

kJ 907

kCal 217

author_id
9638
old_post_id
250
Slug
zalm-latijn-salmo-salar
author_username
bianca_b