Wijn, goed voor het brein

Ingediend door beheerder op ma, 03/29/1999 - 00:23

artikel uit het NRC Wijn, goed voor het brein

Wijn blijkt niet alleen goed te zijn voor hart- en bloedvaten maar kan mogelijk ook hersenziekten

als Alzheimer en Parkinson uitstellen. De gebruiker moet het dan wel houden op een tot anderhalf glas wijn per dag. Dat melden Italiaanse onderzoekers in het Britse wetenschappelijke tijdschrift New Scientist.

Volgens de wetenschappers van de universiteit in Milaan zorgt een natuurlijk chemisch product in wijn en druiven voor een forse verhoging van de activiteit en effectiviteit van een bepaald enzym, mapkinase. Dit enzym stimuleert en vernieuwt hersencellen.

De onderzoekers testten het chemische product, reservatrol, op menselijke hersenen. Ze ontdekten dat het de hersencellen een beetje vergroot zodat die opnieuw met elkaar in verbinding komen. Volgens de Italianen kan dit proces zich herhalen als mensen anderhalf glas wijn per dag drinken. "Reservatrol zorgt ervoor dat de

hersencellen opnieuw contact krijgen. Hierdoor wordt het vermogen om te herinneren gereactiveerd. Als dit dagelijks gebeurt, kan neurologische aftakeling worden voorkomen", aldus onderzoeker Bertelli.

Uit eerdere onderzoeken bleek al dat polyfenolen in rode wijn verhinderen dat het schadelijke LDL-cholesterol zich afzet in de bloedvaten. Daardoor

beschermt het tegen hartinfarcten, hersenbloedingen en bloedvatvernauwingen. Andere onderzoeken maken juist weer gewag van een grotere kans op borstkanker bij welk alcoholgebruik dan ook.

Uit het NRC-handelsblad

author_id
1010104
old_post_id
60
Slug
wijn-goed-voor-het-brein
author_username
malina