Kookworkshop in Enkhuizen.

Ingediend door beheerder op ma, 01/25/1999 - 11:21

Kookworkshop met wijnproeverij. Op zondag 24 januari j.l. toog ik naar Enkhuizen voor een kookworkshop. Het was de eerste keer dat ik zoiets deed, dus wist ik niet wat je mocht verwachten.

Bij binnenkomst stond eigenaresse Alie te wachten om mijn jas aan te nemen en me welkom te heten. De deelnemers werden aan elkaar voorgesteld. We dronken eerst samen koffie met daarbij een stukje chocoladetruffeltaart. Een goed begin is het halve werk. Daarna werden we opgesplitst in twee groepen van zes. De eerste groep ging de keuken in en ik begon in de tweede groep met de wijnproeverij.

Van meet af aan genoot ik volop. De presentatie door Alie was prima. Tijdens de wijnproeverij kregen we uitleg over serveren, tafelschikking en waar je rekening mee kan houden. Dit onder het genot van heerlijke wijnen. De eerste was de eigen huiswijn. Een Edelzwicker en daarbij een stukje gemarineerde gerookte zalm. Daarna een topper. Een Tokay met daarbij geserveerd een toast met eendelever-mousse. De 3e wijn was een Gewurztraminen. Ook een heerlijke wijn die voldeed aan de beschrijving: "milddroog, zoet-zuur, bloemig/kruidig, sappig, meestal complex." De stemming raakte er goed in en alle deelnemers toonden zich aangenaam verrast. Ter afsluiting van de wijnproeverij een Muscat de Frontignan met ijs-dessert. Deze wijn was ook overheerlijk in combinatie met het ijs.

Daarna de keuken in met de koks. Alie is er in geslaagd een team om haar heen te hebben waar je je thuis voelt. Koks die kennis echt willen overbrengen op een heel enthousiaste wijze. We gingen een 4-gangenmenu voorbereiden. Chef-kok Dick heeft ook gezorgd dat zijn assistenten dezelfde blije uitstraling hebben als hij zelf. Het volgende stond op het menu:

1 Carpaccio rosbief met pesto.

2 Licht gebonden mosterdsoep met gerookt gevogelte en kruiden.

3 Kalfsvlees ingerold met bressola op gekonfijte witlof en rode wijnsaus. Met een aardappelterrine en een bladerdeegstrudel met prei.

4 Chocoladetruffeltaart met vanillesaus en vanille-ijs.

De samenwerking verliep perfect. De deelnemers waren in de gelegenheid de technieken te volgen en alles te vragen. Wat kun je van tevoren klaar en hoe bewaar je het. De juiste temperaturen, vlees aanzetten, wanneer en waarom weer koelen in een kookproces. En met tact, gevoel voor humor en geduld werden we begeleid.

Daarna aan tafel. De 12 deelnemers werd gevraagd om met drie personen per gang naar de keuken te komen. Daar werden weer tips over opmaken en garneren gegeven. En mochten we de gerechten zelf uit serveren. Tot slot kregen we een kop koffie met heerlijke chocolade. We waren om 14.30 binnen gekomen en om 22.00u namen we afscheid.

Ik vond het echt geweldig. Begeleid worden door zo'n team is leerzaam op een ontspannen wijze.

Op zich is f 150,- een fiks bedrag, maar voor het gebodene geldt eigenlijk de opmerking:"geen geld!". Ik had nog nooit eerder in West-Friesland een kookworkshop gezien, maar bij d'Alsace in de Westerstraat te Enkhuizen weten ze precies hoe je zoiets moet doen. Ik vond het ontzettend leuk en leerzaam.

Een artikel van Ton Sijm.

author_id
8575
old_post_id
28
Slug
kookworkshop-in-enkhuizen
author_username
ctsijm