Aperitief.

Ingediend door beheerder op za, 01/16/1999 - 20:59

Cocktail / Longdrink - PORT: HET APRITIEF UIT PORTUGAL.

- De naam dankt port aan de stad Porto in Portugal, van waaruit de port verhandeld wordt. Opvallend is dat port nauwelijks gedronken wordt in Portugal. Dit komt doordat het altijd de Engelsen waren die port maakten en meteen verscheepten naar Engeland. In Engeland wordt port bijna altijd na de maaltijd geserveerd bij een stukje kaas. In Frankrijk, Belgie en ook in Nederland wordt port juist als aperitief gedronken. Port is door zijn verwarmende , zoete smaak een verrukkelijk apritief op een koude winterdag.

- WITTE PORT: witte port wordt gemaakt van witte druiven. Deze port heeft een gele kleur en een tikje nootachtige, iets zoete smaak. Serveer deze port altijd goed gekoeld. Dan komt de smaak het beste tot z'n recht. Heel lekker is het, als u witte port op een paar ijsblokjes schenkt.

- RODE PORT: in rode port, gemaakt van rode druiven kunt u kiezen uit twee soorten. Ruby port is robijnrood van kleur en fris fruitig van smaak. Ruby port smaakt het lekkers als hij licht gekoeld is. Twany port is ietsje bruiner van kleur dan de ruby en is ook iets meer doorschijnend. Hij is minder zoet dan de ruby en hij heeft een ondertoon van gedroogd fruit en noten. Ook deze port komt lichtgekoeld het beste tot z'n recht. Een fles port is na opening nog enige tijd

houdbaar. Wel gaat de smaak na 4 - 6 weken achteruit.

- PORT-HAPJES: port is tamelijk zoet. Lekker om die smaak te combineren met zout. Passende hapjes zijn bijvoorbeeld gezoute cashewnoten, stukjes belegen kaas, toostjes met mon chou, zoute koekjes en kaaskoekjes.

- SHERRY: HET APRITIEF UIT SPANJE.

- Aan het begin van de jaren tachtig was sherry in Nederland het meest populaire apritief. Die plaats heeft het niet meer. Eigelijk wel een beetje ten onrechte, want sherry is een uitstekende eetlustopwekker. De naam dankt sherry aan de stad Jerez in Spanje, die midden in het gebied licht waar sherry gemaakt wordt.

- DRIE SHERRY'S : de meest droge sherry is de Manzanilla. Hij is lichtgeel van kleur en droog, iets zilt van smaak. Die zilte smaak krijgt de sherry, doordat hij vlak bij zee rijpt. De Fino is de andere droge sherry. Ook lichtgeel van kleur, maar de smaak is iets zachter dan die van de Manzanilla. De Medium dry is een goudkleurige sherry met een volle, lichtzoete, iets nootachtige smaak. Er is ook een cream sherry. Deze sherry is meer bedoeld als dessertwijn. Alle soorten

sherry zijn gekoeld het lekkers. Een eenmaal geopende fles sherry kunt u in de koelkast ongeveer 4 weken bewaren.

- SHERRY-HAPJES: serveer bij sherry gezouten, gemengde noten, olijven en stukjes belegen kaas. Ook zalmhapjes smaken heerlijk bij sherry.

- MOUSSERENDE COCKTAIL.

- Een heel nieuw apritief is de mousserende cocktail. Het is een mix van tintelfrisse appelwijn en echt vruchtensap. Deze cocktail heeft een alkoholpercentage van maar 4 %. U kunt kiezen uit de drie smaken Brut de Peche (met perzik), Brut d'Orange (met sinaasappelsap) en Brut de Lichi (met lycheesap). Het lekkerst zijn de mouserende cocktails als ze goed gekoeld worden geserveerd in een champagneflute. Leg eventueel een stukje perzik, sinaasappelschijfje of een gepelde lychee in het glas. Deze mousserende cocktails moeten na opening meteen geserveerd worden.

- COCKTAIL-HAPJES: bij de fruitige, mousserende cocktails passen wat lichtere borrelhapjes. Lekker erbij smaken bijvoorbeeld zalmhapjes en toostjes met zachte pate en verse roomkaas.

- VERMOUTH: HET APRITIEF UIT ITALIE.

- Als u van kruidig houd, is vermouth een verrukkelijk apritief. Die typische, kruidige smaak krijgt vermouth van de kruiden die getrokken worden in wijn of alcohol. Hierna wordt de wijn gedestileerd. Voor witte vermouth wordt de kruidenalcohol op smaak gebracht met witte wijn. Voor rode vermouth gebeurt dat met rode wijn. Vermouth heeft een alcoholpercentage van 16%. Witte vermouth is er ook in een droge variant waaraan veel minder suiker is toegevoegd. Vermouth wordt altijd 'on the rocks' met royaal ijsblokjes geserveerd. U kunt ook nog

een schijfje citroen in het glas leggen. Een geopende fles vermouth kunt u lang bewaren.

- VERMOUTH-HAPJES: bij vermouth passen nootjes, kruidige zoutjes, stukjes pizza en olijven.

author_id
3885
old_post_id
25
Slug
aperitief
author_username
ikkes