Tacu Tacu (Peruaanse rijst- en bonencake)

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 03/24/2023 - 08:59
Bereidingswijze
Voor de bonen:
- bedek de bonen in een grote kom met minstens 5 cm koud water. Roer 2 theelepels zout erdoor en laat minimaal 8 en maximaal 24 uur bij kamertemperatuur trekken.
-Breng de bonen en hun weekvloeistof over in een grote pan en vul ze bij met voldoende water om ze ongeveer 5 cm te bedekken.
-Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat sudderen, af en toe roerend, tot de bonen heel zacht en romig zijn en genoeg zijn afgebroken zodat de kookvloeistof is ingedikt tot een romig glazuur, ongeveer 3 uur; voeg indien nodig op enig moment extra water toe om te voorkomen dat de bonen te droog worden. Breng op smaak met zout, indien nodig.
-Verhit olie in een kleine koekenpan op middelhoog vuur.
-Voeg spek toe (indien gebruikt) en kook, al roerend, tot het vet begint te smelten, ongeveer 2 minuten.
-Voeg ui toe en bak al roerend tot de ui zacht is, ongeveer 5 minuten. Roer achiote pasta, ají amarillo pasta en gedroogde oregano erdoor en kook gedurende 2 minuten.
-Roer het uienmengsel door de bonen. Opzij zetten.
Voor de rijst:
-Verhit olie en knoflook in een steelpan van 2 liter op middelhoog vuur tot de knoflook geurig is en zijn rauwe geur heeft verloren maar niet bruin is. Voeg rijst toe en kook, al roerend, tot het bedekt is met olie en erdoorheen verwarmd is, 1 tot 2 minuten. Voeg water toe, breng aan de kook, dek af, zet het vuur laag en kook tot het water is opgenomen en de rijst zacht is, 15 minuten.
-Pluisrijst, kruid licht met zout, dek af en laat 10 minuten staan.
Voor de Zarza:
-gooi de gesneden ui in een kleine kom met de ají amarillo-peper en koriander. Meng vlak voor het opdienen met limoensap, een paar druppels olijfolie, zout en peper en gemalen komijn.
Voor één Tacu Tacu-cake:
-roer in een kleine kom de bonen met hun romige kookvocht en rijst door elkaar; hoeveel rijst je toevoegt, hangt af van hoe dik het kookvocht van de bonen is geworden (hoe dikker het is, hoe minder rijst je nodig hebt om het te verdikken) en persoonlijke voorkeur.
-Verhit olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur tot het glinstert.
-Voeg het rijst-en-bonenmengsel toe, druk het in een platte, ronde vorm en bak, gebruik een spatel om het mengsel in een dikke schijfvorm te persen en te verpakken, tot tacu tacu aan de eerste kant bruin is, ongeveer 6 minuten.
-Flip de tacu tacu (ofwel door een bord over de koekenpan om te keren, de tacu tacu op het bord te draaien en terug in de pan te schuiven, of door hem in de lucht te lanceren en terug te vangen in de koekenpan, als je er zeker van bent in je flippingvaardigheden).
- Ga door met koken en gebruik de spatel om de tacu tacu in een schijfvorm te drukken. Schuif tacu tacu op een bord en serveer met zarsa en andere kanten naar keuze (zoals een gebakken ei, gebakken bakbananen, een aangebraden of gebakken biefstuk of wat overgebleven stoofpot).
-Herhaal met de resterende rijst en bonen, indien gewenst, om naar wens meer tacu tacu te maken.
Afbeelding
Tacu Tacu (Peruaanse rijst- en bonencake)
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Een slimme manier om restjes op te maken, tacu tacu combineert bonen en rijst door ze te bakken tot een hartige en veelzijdige cake.
Ingrediënten
Voor de bonen:
450 g mayocobabonen (ook bekend als kanarie en peruano)
zout
1 eetlepel plantaardige of andere neutrale olie
1 plak dik gesneden spek, in kleine stukjes gesneden (optioneel)
1 kleine rode ui (ongeveer 170 g), fijngesneden
1 eetlepel achiotepasta
1 eetlepel ají amarillo pasta
1/2 theelepel gedroogde oregano
Voor de rijst:
1 eetlepel plantaardige of andere neutrale olie
2 teentjes knoflook, fijngehakt
185 g langkorrelige rijst, goed afgespoeld en uitgelekt
300 ml water
zout
Voor de Zarza:
1 kleine rode ui (ongeveer 170 g), in dunne plakjes gesneden
1 ají amarillo peper, gesteeld, gezaaid en julienned (optioneel)
1/4 kopje grof gehakte korianderblaadjes en zachte stelen
Sap van 1 limoen
Extra vierge olijfolie, om te besprenkelen
Zout en versgemalen zwarte peper
Snufje gemalen komijn
Voor één Tacu Tacu-cake:
150 g gekookte bonen met hun romige vloeistof
200 g gekookte rijst
2 eetlepels plantaardige of andere neutrale olie
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Wereld
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1494770
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
pinterest - chef = Daniel Gritzer
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Author Image
marcdepester