Bereidingswijze
-Verhit de olie of reuzel in een pan en bak het vlees aan beide kanten goudbruin. Verwijder het vlees, voeg fijngehakte uien toe en bak tot ze glazig zijn.
-Voeg gehakte wortelen, peterseliewortels en knolselderij toe en bak ze een beetje bruin.
-Giet de rode wijn erbij en kook een minuutje.
-Plaats het vlees terug in de pan en giet er bouillon bij, net genoeg om het voedsel te bedekken.
-Voeg zout, zwarte peperkorrels, laurierblaadjes en jeneverbessen toe, roer goed door, dek af en laat langzaam sudderen tot het vlees zacht is (dit duurt ongeveer 2-3 uur).
-Als het rundvlees mals is, haal je de plakjes vlees uit de pan en pureer je de groenten met een staafmixer.
-Karameliseer in een steelpan 2 eetlepels suiker tot medium amberkleurig. Giet 100 ml water erbij en kook tot de karamel erin oplost.
-Voeg de groentepuree, bloem en mosterd toe en roer om te mengen. Breng het aan de kook en laat het een minuut koken. Zet het vuur uit en voeg zure room en citroensap toe aan de saus.
-Snijd voor de knoedels de broodjes in blokjes van 1,5 cm en leg ze in een met bakpapier beklede bakvorm.
-Rooster de blokjes in de voorverwarmde oven op 180°C tot ze een mooie gouden kleur krijgen.
-Meng bloem, water, gesmolten boter, eieren, gist, zout en peper in een kom en laat het beslag 20 minuten rusten.
-Voeg de geroosterde broodblokjes, geraspte kaas en fijngehakte peterselie toe aan het dikke beslag en kneed door elkaar.
-Vorm met natte handen 12-14 balletjes van het deeg. Laat de dumplings 15 minuten rusten.
-Breng een pan met gezouten water aan de kook en kook de dumplings in ongeveer 10 minuten gaar.
-Voeg gehakte wortelen, peterseliewortels en knolselderij toe en bak ze een beetje bruin.
-Giet de rode wijn erbij en kook een minuutje.
-Plaats het vlees terug in de pan en giet er bouillon bij, net genoeg om het voedsel te bedekken.
-Voeg zout, zwarte peperkorrels, laurierblaadjes en jeneverbessen toe, roer goed door, dek af en laat langzaam sudderen tot het vlees zacht is (dit duurt ongeveer 2-3 uur).
-Als het rundvlees mals is, haal je de plakjes vlees uit de pan en pureer je de groenten met een staafmixer.
-Karameliseer in een steelpan 2 eetlepels suiker tot medium amberkleurig. Giet 100 ml water erbij en kook tot de karamel erin oplost.
-Voeg de groentepuree, bloem en mosterd toe en roer om te mengen. Breng het aan de kook en laat het een minuut koken. Zet het vuur uit en voeg zure room en citroensap toe aan de saus.
-Snijd voor de knoedels de broodjes in blokjes van 1,5 cm en leg ze in een met bakpapier beklede bakvorm.
-Rooster de blokjes in de voorverwarmde oven op 180°C tot ze een mooie gouden kleur krijgen.
-Meng bloem, water, gesmolten boter, eieren, gist, zout en peper in een kom en laat het beslag 20 minuten rusten.
-Voeg de geroosterde broodblokjes, geraspte kaas en fijngehakte peterselie toe aan het dikke beslag en kneed door elkaar.
-Vorm met natte handen 12-14 balletjes van het deeg. Laat de dumplings 15 minuten rusten.
-Breng een pan met gezouten water aan de kook en kook de dumplings in ongeveer 10 minuten gaar.
Afbeelding
Aantal personen
6.00
Vertel iets leuks over dit recept
Vadas of jagersvlees is een complex en rijk gerecht met de fijne balans van zoetzure aroma's. Het vlees wordt gestoofd met veel groenten, die na het koken gepureerd worden. Zoetheid en de mooie bruine kleur van de saus komt van de karamel, mosterd en citroensap zijn de bronnen van zijn zurige smaak. De belangrijkste kruiden van vadas zijn zwarte peperkorrels, laurier en jeneverbessen, de laatste hebben een licht dennenachtige smaak met een vleugje fruitigheid en peperigheid.De traditionele vadas wordt geserveerd met zsemlegombóc/broodjes dumplings. Broodjes worden eerst in blokjes gesneden en geroosterd en vervolgens tot een dik beslag geroerd. De dumplings worden op smaak gebracht met fijngehakte peterselie en als je er een twist aan wilt geven, kun je wat geraspte gerookte kaas aan het deeg toevoegen. De kooktijd van de dumplings is ongeveer 10 minuten, maar als je op veilig wilt spelen, pak dan een bal en snijd hem doormidden om te controleren of hij gaar is.
Ingrediënten
6 platte steaks ( circa 900 g )
2 eetlepels olie of reuzel
1 ui, fijngehakt
4 wortelen, in stukjes
2 peterseliewortels, gehakt
een klein plakje knolselderij (ca. 80 g), fijngehakt
50 ml droge rode wijn
2 laurierblaadjes
10 zwarte peperkorrels
2 gedroogde jeneverbessen
1-2 tl zout
1-1,5 liter bouillon
2 el suiker
100 ml water
3/4 el mosterd
1 el meel
3-4 eetlepels zure room
Citroensap naar smaak
Voor de broodje dumplings:
4 oude broodjes
200 g bloem
150 ml water
2 eieren
50 g gesmolten boter
15 g verse gist (1 1/2 tl droge gist)
1/2 theelepel zout
1/4 theelepel gemalen zwarte peper
80 g gerookte kaas, geraspt (optioneel)
een bosje peterselie, fijngehakt
2 eetlepels olie of reuzel
1 ui, fijngehakt
4 wortelen, in stukjes
2 peterseliewortels, gehakt
een klein plakje knolselderij (ca. 80 g), fijngehakt
50 ml droge rode wijn
2 laurierblaadjes
10 zwarte peperkorrels
2 gedroogde jeneverbessen
1-2 tl zout
1-1,5 liter bouillon
2 el suiker
100 ml water
3/4 el mosterd
1 el meel
3-4 eetlepels zure room
Citroensap naar smaak
Voor de broodje dumplings:
4 oude broodjes
200 g bloem
150 ml water
2 eieren
50 g gesmolten boter
15 g verse gist (1 1/2 tl droge gist)
1/2 theelepel zout
1/4 theelepel gemalen zwarte peper
80 g gerookte kaas, geraspt (optioneel)
een bosje peterselie, fijngehakt
Hulpmiddelen & keukengerei
bakvorm en bakpapier
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
Hongaars
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1494691
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
pinterest - chef = Eszter
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht