Ierse whiskycake

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 03/05/2023 - 11:47
Bereidingswijze
Oventemperatuur:180°C

Maak de whiskycake :
- Bekleed de bodems van de bakvormen met bakpapier. Vet in met boter of een spuitbus en bestuif met bloem. Opzij zetten.
-Klop de boter en suiker met een keukenmixer of met een handmixer tot een heel licht en luchtig mengsel. Het zal ook verbleken van kleur.
-Voeg ongeveer een derde van de losgeklopte eieren toe en blijf op gemiddelde snelheid kloppen.
-Voeg nu ongeveer een derde van het gezeefde meel toe. Herhaal deze stap, voeg dan de rest van de eieren toe en meng goed. Zet de mixer op laag en voeg de laatste bloem en de whisky toe en meng tot alles goed gemengd is, maar mix niet te lang.
-Verdeel het mengsel met behulp van een weegschaal gelijkmatig over de twee vormen en plaats het in het midden van een voorverwarmde oven gedurende ongeveer 35 minuten.
- Aangezien ovens enorm verschillen, mag je de oven pas openen als je de cake begint te ruiken en hij er goed gerezen uitziet (door het glas heen).
-Controleer zorgvuldig of de cake gaar is met een caketester of dunne satéprikker. Als het te rauw is, vallen de cakes en ben je niet blij, dus de vorige stap is belangrijk. Als de cake klaar is, haal je ze uit de oven en laat je ze afkoelen voordat je ze uit de vormpjes haalt.
-Om te verwijderen: plaats een koelrek over de bovenkant van de cake en draai hem snel om. Verwijder de vorm en het bakpapier en laat volledig afkoelen alvorens te vullen.
Vul en versier de Irish Whiskey Cake :
- Maak de whiskybotercrème door alle ingrediënten in een kom te mengen tot een gladde smeer-/spuitconsistentie ontstaat.
-Gebruik een taartzaag of een groot gekarteld mes om de taartlagen met de platte kant naar beneden op het aanrecht te leggen en snijd de bovenkant eraf om ze gelijk te maken.
-Bewaar of vries de overgebleven cake in om trifle(s) te maken!
-Leg een laag met de GESNEDEN KANT NAAR BOVEN op een serveerschaal of taartplateau en verdeel of spuit de whiskybotercrème erover.
-Bedek met de tweede laag, maar deze keer MET DE KANT NAAR BENEDEN.
Maak de Whiskey Glaze :
- Doe alle ingrediënten voor het glazuur, behalve de whisky, in een kleine pan op middelhoog vuur. Breng aan de kook en laat 2 tot 3 minuten sudderen.
-Haal van het vuur en laat iets afkoelen voordat je de whisky toevoegt. Roer en controleer de consistentie voordat je het over de cake giet: het moet iets dikker zijn dan toen het warm was, maar niet zo koel/dik dat het niet van de randen van de cake zal lopen.
-Giet over de cake en laat iets langs de randen lopen. Versier eventueel met wat klaver (voor St. Patrick's Day).
-Snijd en serveer.


Afbeelding
Ierse whiskycake
Ierse whiskycake
Aantal personen
8.00
Vertel iets leuks over dit recept
Dit recept voor een Ierse whiskycake is eenvoudig maar indrukwekkend ! Deze cake is niet alleen perfect op St. Patrick's Day, maar elke dag dat je er  zin in hebt !
Ingrediënten
300g boter van goede kwaliteit, ongezouten en op kamertemperatuur
300 g superfijne of bakkerssuiker (bassuiker in het VK)
6 eieren, losgeklopt
300 g zelfrijzend bakmeel (of bloem voor alle doeleinden met 2 tl bakpoeder), GEZIFT
2 eetlepels Ierse whisky
een flinke snuf zout

Whiskey Botercrème Vulling :

145 g ongezouten boter, zacht
snufje zout
500 g banketbakkers-/poedersuiker
1 of 2 eetlepels whisky en melk (gebruik een beetje per keer van wat je lekker vindt)

Whiskey glazuur :

28 g boter van goede kwaliteit
113 g zware slagroom
56 g suiker
2 eetlepels bruine suiker
2 eetlepels Ierse whisky

Hulpmiddelen & keukengerei
2 ronde cakevormen van 8″, bakpapier, handmixer
Leuke tips
-Je kan ervoor kiezen om het glazuur over te slaan of meer botercrème te maken om de bovenkant te bevriezen. - Je kan er wat suiker bovenop strooien in plaats van een van beide, of de cake serveren zonder iets erop.
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Iers
Soort gerecht / gang
Nagerecht
Recept ID
1494623
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
pinterest - chef = christina
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Vegetarisch
Author Image
marcdepester