Bereidingswijze
- Giet de geweekte bonen af.
- Verhit 2 eetlepels olie in een grote vuurvaste braadpan, waarin de lamsbout plat ligt. Voeg de helft van de gesnipperde ui, 2 geplette teentjes knoflook, de geplette chilipepers en laurierblaadjes toe en roer goed door.
- Dek af en bak op laag vuur gedurende 10 minuten tot de uien zacht en licht goudbruin zijn. Voeg de bonen en koud water toe tot net onder (750ml-1 liter), breng aan de kook, zet het vuur lager, dek af en laat ongeveer 45 minuten sudderen of tot de bonen gedeeltelijk gaar zijn.
-Verhit ondertussen nog eens 2 eetlepels olie in een grote koekenpan met anti-aanbaklaag. Dep het lamsvlees droog en bak het vervolgens in ongeveer 6-8 minuten aan alle kanten bruin. Zet aan de kant, voeg de chorizo toe aan de pan en bak kort mee tot licht verkleurd. Zet apart bij het lamsvlees. Voeg de gepelde sjalotten toe en bak ze 6-7 minuten; opzij zetten.
- Als het lamsvlees koel genoeg is om te hanteren, maak dan met een klein, scherp mes kleine, diepe insnijdingen over het hele gewricht en prik de knoflookreepjes en rozemarijnblaadjes erin. Kruid de joint helemaal.
-Verwarm de oven voor op 190°C, 170°C hetelucht, gasovenstand 5. Voeg de resterende eetlepel olie toe aan de koekenpan, eventueel met de resterende ui en bak tot deze mooi goudbruin is. Voeg de resterende 2 geplette teentjes knoflook, de gerookte paprika en de komijn toe en kook 2 minuten, roer dan de tomaten en tijmblaadjes erdoor en breng aan de kook.
-Roer de tomaten, chorizo en gebruinde sjalotten door de bonen met de suiker en wat zwarte peper. Leg het lamsvlees erop en dek de braadpan af met wat folie en een goed sluitend deksel. Zet in de oven en kook gedurende 1½ uur, verwijder het deksel 15-20 minuten voor het einde van het koken. Zo krijg je lamsvlees dat lichtroze en lekker sappig is. Als je liever hebt dat je lamsvlees wat meer gaar is, kook het dan gedurende 1½ uur, dek af en zet het terug in de oven voor nog eens 20 minuten.
-Til het lamsvlees op een snijplank, wikkel het strak in folie en laat het 10 minuten rusten. Als de bonen nog vrij vloeibaar zijn, breng ze dan aan de kook op het fornuis en laat ze een paar minuten koken tot de vloeistof is afgenomen. Pas de kruiden naar smaak aan. Verwijder de laurierblaadjes.
- Snijd het lamsvlees in plakjes en serveer bovenop de bonen.
- Verhit 2 eetlepels olie in een grote vuurvaste braadpan, waarin de lamsbout plat ligt. Voeg de helft van de gesnipperde ui, 2 geplette teentjes knoflook, de geplette chilipepers en laurierblaadjes toe en roer goed door.
- Dek af en bak op laag vuur gedurende 10 minuten tot de uien zacht en licht goudbruin zijn. Voeg de bonen en koud water toe tot net onder (750ml-1 liter), breng aan de kook, zet het vuur lager, dek af en laat ongeveer 45 minuten sudderen of tot de bonen gedeeltelijk gaar zijn.
-Verhit ondertussen nog eens 2 eetlepels olie in een grote koekenpan met anti-aanbaklaag. Dep het lamsvlees droog en bak het vervolgens in ongeveer 6-8 minuten aan alle kanten bruin. Zet aan de kant, voeg de chorizo toe aan de pan en bak kort mee tot licht verkleurd. Zet apart bij het lamsvlees. Voeg de gepelde sjalotten toe en bak ze 6-7 minuten; opzij zetten.
- Als het lamsvlees koel genoeg is om te hanteren, maak dan met een klein, scherp mes kleine, diepe insnijdingen over het hele gewricht en prik de knoflookreepjes en rozemarijnblaadjes erin. Kruid de joint helemaal.
-Verwarm de oven voor op 190°C, 170°C hetelucht, gasovenstand 5. Voeg de resterende eetlepel olie toe aan de koekenpan, eventueel met de resterende ui en bak tot deze mooi goudbruin is. Voeg de resterende 2 geplette teentjes knoflook, de gerookte paprika en de komijn toe en kook 2 minuten, roer dan de tomaten en tijmblaadjes erdoor en breng aan de kook.
-Roer de tomaten, chorizo en gebruinde sjalotten door de bonen met de suiker en wat zwarte peper. Leg het lamsvlees erop en dek de braadpan af met wat folie en een goed sluitend deksel. Zet in de oven en kook gedurende 1½ uur, verwijder het deksel 15-20 minuten voor het einde van het koken. Zo krijg je lamsvlees dat lichtroze en lekker sappig is. Als je liever hebt dat je lamsvlees wat meer gaar is, kook het dan gedurende 1½ uur, dek af en zet het terug in de oven voor nog eens 20 minuten.
-Til het lamsvlees op een snijplank, wikkel het strak in folie en laat het 10 minuten rusten. Als de bonen nog vrij vloeibaar zijn, breng ze dan aan de kook op het fornuis en laat ze een paar minuten koken tot de vloeistof is afgenomen. Pas de kruiden naar smaak aan. Verwijder de laurierblaadjes.
- Snijd het lamsvlees in plakjes en serveer bovenop de bonen.
Afbeelding
Aantal personen
6.00
Vertel iets leuks over dit recept
Koken in de slowcooker: Gebruik slechts 500 ml koud water voor de bonen; het basisrecept is hetzelfde, maar doe het halfgekookte bonenmengsel in een slowcooker van 6,5 liter en leg het gebruinde lamsvlees erop, zachtjes aandrukkend. Kook 6 uur op de hoogste stand. Je kan natuurlijk ook alles stoven op de oude wijze .
Ingrediënten
300 g gedroogde witte bonen, zoals haricot of cannellini, een nacht geweekt in koud water
4-5 eetlepels olijfolie
2 middelgrote uien, gehakt
6 teentjes knoflook (4 geplet en 2 in reepjes gesneden)
¼ tl gemalen pepers
4-6 verse laurierblaadjes
1,5 kg uitgebeende en opgerolde lamsschouder
250 g kookchorizo, geschild en in dikke plakken gesneden
24 kleine sjalotjes, gepeld
2 kleine takjes rozemarijn, gebroken in kleine trossen bladeren
1½ tl zoete gerookte paprika
½ tl gemalen komijn
1 blik tomatenblokjes van 400 g
3 takjes verse tijm, alleen de blaadjes
1 tl basterdsuiker
4-5 eetlepels olijfolie
2 middelgrote uien, gehakt
6 teentjes knoflook (4 geplet en 2 in reepjes gesneden)
¼ tl gemalen pepers
4-6 verse laurierblaadjes
1,5 kg uitgebeende en opgerolde lamsschouder
250 g kookchorizo, geschild en in dikke plakken gesneden
24 kleine sjalotjes, gepeld
2 kleine takjes rozemarijn, gebroken in kleine trossen bladeren
1½ tl zoete gerookte paprika
½ tl gemalen komijn
1 blik tomatenblokjes van 400 g
3 takjes verse tijm, alleen de blaadjes
1 tl basterdsuiker
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
Spaans
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1494600
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
pinterest - chef = Debbie Major
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht