Bereidingswijze
De ‘Esma brûlée', een populaire cocktail, vermomd als toetje
We eindigen dit jaar door de populairste cocktail van 2022: de esma (espresso martini) te verkleden als het toetje dat iedereen het lekkerst vindt. Maak een grote schaal, geef er een bosje lepels bij en zet 'm op Oudjaarsavond in het midden van de tafel.
INGREDIËNTEN
voor 4 personen
300 ml slagroom
1 theel. vanille-extract
4 zakjes oplos-espressopoeder (à 1,8 gram)
6 eidooiers
85 + 75 gram suiker
60 ml wodka
extra nodig
1 grote ovenschaal (of 4 kleine)
1 grotere ovenschaal/braadslee
Verwarm de oven voor op 125 graden. Plaats de ovenschaal in de grotere ovenschaal of braadslee. Zet een kan of ketel bloedheet water klaar.
Verwarm de room tegen de kook aan, voeg het vanille-extract toe en vervolgens ook het espressopoeder. Laat op heel erg laag vuur trekken (niet koken!) terwijl u de rest maakt.
Klop de eidooiers met de 85 gram suiker schuimig. Giet de hete koffieroom er al kloppend bij. Roer op het laatst de wodka erdoor. Open de oven en trek het rooster er iets uit. Zet de grote ovenschaal met de kleinere erin op het rooster en giet het espressoroom-mengsel in de kleinere schaal. Schenk het hete water in de grote ovenschaal tot de kleinere schaal half onder water staat en schuif dan voorzichtig het rek de oven in. Sluit de deur en laat de crème in 1 uur en ongeveer 15 tot 25 minuten stollen. Dit is afhankelijk van de grootte van uw schaal en dus de hoogte van uw crème. De kern moet net niet meer vloeibaar zijn wanneer u de schaal schudt. Als hij afkoelt zal hij helemaal opstijven.
Laat de schaal dan afkoelen op het aanrecht tot kamertemperatuur en zet hem daarna afgedekt (2-3 uur tot een dag of wat) in de koelkast om helemaal ijskoud te worden.
Bestrooi de crème voor het serveren met de resterende suiker en laat onder een gloeiendhete grill karamelliseren. Uiteraard kan dat ook met een echte brûlée-brander als u die heeft, dat gaat eigenlijk beter. Ik gebruikte daar overigens al jaren een verfbrander voor.
Opmaaktips
Met de overgebleven eiwitten maakt u chocolademousse voor Nieuwjaarsdag, meringues of schuimpjes
We eindigen dit jaar door de populairste cocktail van 2022: de esma (espresso martini) te verkleden als het toetje dat iedereen het lekkerst vindt. Maak een grote schaal, geef er een bosje lepels bij en zet 'm op Oudjaarsavond in het midden van de tafel.
INGREDIËNTEN
voor 4 personen
300 ml slagroom
1 theel. vanille-extract
4 zakjes oplos-espressopoeder (à 1,8 gram)
6 eidooiers
85 + 75 gram suiker
60 ml wodka
extra nodig
1 grote ovenschaal (of 4 kleine)
1 grotere ovenschaal/braadslee
Verwarm de oven voor op 125 graden. Plaats de ovenschaal in de grotere ovenschaal of braadslee. Zet een kan of ketel bloedheet water klaar.
Verwarm de room tegen de kook aan, voeg het vanille-extract toe en vervolgens ook het espressopoeder. Laat op heel erg laag vuur trekken (niet koken!) terwijl u de rest maakt.
Klop de eidooiers met de 85 gram suiker schuimig. Giet de hete koffieroom er al kloppend bij. Roer op het laatst de wodka erdoor. Open de oven en trek het rooster er iets uit. Zet de grote ovenschaal met de kleinere erin op het rooster en giet het espressoroom-mengsel in de kleinere schaal. Schenk het hete water in de grote ovenschaal tot de kleinere schaal half onder water staat en schuif dan voorzichtig het rek de oven in. Sluit de deur en laat de crème in 1 uur en ongeveer 15 tot 25 minuten stollen. Dit is afhankelijk van de grootte van uw schaal en dus de hoogte van uw crème. De kern moet net niet meer vloeibaar zijn wanneer u de schaal schudt. Als hij afkoelt zal hij helemaal opstijven.
Laat de schaal dan afkoelen op het aanrecht tot kamertemperatuur en zet hem daarna afgedekt (2-3 uur tot een dag of wat) in de koelkast om helemaal ijskoud te worden.
Bestrooi de crème voor het serveren met de resterende suiker en laat onder een gloeiendhete grill karamelliseren. Uiteraard kan dat ook met een echte brûlée-brander als u die heeft, dat gaat eigenlijk beter. Ik gebruikte daar overigens al jaren een verfbrander voor.
Opmaaktips
Met de overgebleven eiwitten maakt u chocolademousse voor Nieuwjaarsdag, meringues of schuimpjes
Aantal personen
4.00
Aantal stuks
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Recept uit de podcast etenstijd
Ingrediënten
Zie onder
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Frans
Soort gerecht / gang
Nagerecht
Recept ID
1494123
Homepage ID
2209613
Teller
0
Bron
Van Yvette van Boven
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Glutenvrij
Notenvrij
Sojavrij