Szarlotka ( Poolse appeltaart)

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 12/25/2022 - 09:20
Bereidingswijze
Voor de Korst :

-Verwarm de oven voor op 180°C
-Meng in een grote kom de bloem, suiker en bakpoeder. Snijd de boter erdoor met een deegblender of een vork tot het mengsel op grove kruimels lijkt.
-Meng de eieren en het vanille-extract erdoor tot het mengsel gelijkmatig vochtig is.
-Voeg de melk toe, 1 eetlepel per keer, meng met je handen na elke toevoeging tot een stevig maar licht plakkerig deeg ontstaat. (Voeg eventueel extra melk toe.)
-Leg het deeg op het aanrecht en kneed het een paar keer snel (het kan een beetje aan het aanrecht blijven kleven) om het deeg samen te brengen.
-Verdeel het deeg in twee stukken, ongeveer 2/3 en 1/3 van het deeg. Wikkel het kleinere deel in plasticfolie en plaats het 30 minuten in de vriezer, terwijl je verder werkt. Druk het grotere gedeelte in een ingevette springvorm van circa 25 cm
-Bak de bodemkorst in de voorverwarmde oven gedurende 15 minuten, tot hij gezwollen is en aan de randen goudbruin begint te kleuren. Als de korst klaar is, haal je hem uit de oven naar een koelrek.

Voor de vulling :

-Terwijl de bodemkorst aan het bakken is, meng je de appels en kaneel in een grote sauteerpan of grote pan.
-Verwarm de appels op middelhoog vuur en bak ze 5-7 minuten, tot de appels zacht worden en het mengsel gaat geuren. Haal het mengsel van het vuur.

Alles samenvoegen :

-Verdeel de warme vulling over de warme korst. (Het ziet eruit alsof je HEEL VEEL appels hebt. Maak je geen zorgen, ze koken gaar.)
-Haal het laatste 1/3 van de korst uit de vriezer en rasp het met een kaasrasp over de appelvulling (of verkruimel het met je vingers over de appels).
-Plaats een met aluminiumfolie beklede bakplaat in de oven op het rooster eronder waar de taart komt, om eventuele druppels uit de springvorm op te vangen.
-Zet de taart terug in de oven en bak 40-45 minuten, tot de bovenkant goudbruin is.

Koelen en serveren :

-Haal de taart uit de oven en laat hem volledig afkoelen op een rooster.
-Als de taart eenmaal is afgekoeld, kan hij worden geserveerd of lichtjes worden afgedekt met plasticfolie en een nacht op het aanrecht worden bewaard om de volgende dag te worden geserveerd. (Deze taart is geweldig als hij een dag van tevoren wordt gemaakt, omdat de smaken zich ontwikkelen en de korst 's nachts zacht wordt.)
Afbeelding
Szarlotka  ( Poolse appeltaart)
Aantal personen
6.00
Vertel iets leuks over dit recept
Poolse klassieker ....Dit Szarlotka-recept combineert een dikke laag appels met een dichte, cakeachtige korst en een crumble-topping.  Heerlijke taart 
Ingrediënten
Voor de Korst :
800 g bloem voor alle doeleinden
100 g suiker
2 tl bakpoeder
200 g zachte gezouten boter
4 eieren
1 tl puur vanille-extract
3 eetlepels melk

Voor de vulling :

1 kg stevige bakappel, (Gala, McIntosh of Pink Lady), geschild, klokhuis verwijderd en in plakjes
1 kg zachte bakappel, (Braeburn, Red Delicious of Fuji), geschild, klokhuis verwijderd en in plakjes
2 tl kaneel
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Pools
Soort gerecht / gang
Nagerecht
Recept ID
1494032
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
pinterest - curious cuisinière -
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
1
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Vegetarisch
Author Image
marcdepester