Bereidingswijze
-Verwarm de oven voor op 180°C
-Smelt de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
-Voeg de ui, bleekselderij, groene uien (witte delen) en knoflook toe en kook al roerend tot de groenten zacht zijn, ongeveer 5 minuten.
-Terwijl de groenten bakken, klop je de eidooiers en de koffie roommelk krachtig samen in een kleine kom tot ze goed gemengd zijn; opzij zetten.
-Voeg de bloem toe aan de pan en meng goed met de groenten om een witte roux te maken; zorg ervoor dat de bloem niet bruin wordt. Ongeveer 2 minuten.
-Voeg met een garde het melkmengsel toe, onder voortdurend roeren om het bij het roux-mengsel te mengen.
-Roer het citroensap, de hete saus, het zout, de cayennepeper en de zwarte peper erdoor en blijf nog 4-5 minuten roeren. (als de saus te dik lijkt, voeg dan een beetje water of melk toe om het te verdunnen ... zou de consistentie van dikke roomsoep moeten zijn).
-Haal van het vuur en vouw de helft van de kaas erdoor; mix totdat het volledig is gesmolten en volledig is opgenomen.
-Verdeel het krabvlees voorzichtig over 8 mini ovenvaste stoofschotels, of ijzeren serveerschalen; proberen de krabklontjes niet te breken. Of giet het in 1 grote ovenschotel.
-Schenk de kaassaus over de krab en strooi de rest van de geraspte kaas erover.
-Bak tot het bubbelt, ongeveer 15 minuten, zet de oven dan op gratineren en gratineer tot de kaas bruin begint te worden, ongeveer 5 minuten ( laat het niet verbranden!!).
-Haal uit de oven, bestrooi met de groene uien (groene delen) en serveer meteen!
-Smelt de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
-Voeg de ui, bleekselderij, groene uien (witte delen) en knoflook toe en kook al roerend tot de groenten zacht zijn, ongeveer 5 minuten.
-Terwijl de groenten bakken, klop je de eidooiers en de koffie roommelk krachtig samen in een kleine kom tot ze goed gemengd zijn; opzij zetten.
-Voeg de bloem toe aan de pan en meng goed met de groenten om een witte roux te maken; zorg ervoor dat de bloem niet bruin wordt. Ongeveer 2 minuten.
-Voeg met een garde het melkmengsel toe, onder voortdurend roeren om het bij het roux-mengsel te mengen.
-Roer het citroensap, de hete saus, het zout, de cayennepeper en de zwarte peper erdoor en blijf nog 4-5 minuten roeren. (als de saus te dik lijkt, voeg dan een beetje water of melk toe om het te verdunnen ... zou de consistentie van dikke roomsoep moeten zijn).
-Haal van het vuur en vouw de helft van de kaas erdoor; mix totdat het volledig is gesmolten en volledig is opgenomen.
-Verdeel het krabvlees voorzichtig over 8 mini ovenvaste stoofschotels, of ijzeren serveerschalen; proberen de krabklontjes niet te breken. Of giet het in 1 grote ovenschotel.
-Schenk de kaassaus over de krab en strooi de rest van de geraspte kaas erover.
-Bak tot het bubbelt, ongeveer 15 minuten, zet de oven dan op gratineren en gratineer tot de kaas bruin begint te worden, ongeveer 5 minuten ( laat het niet verbranden!!).
-Haal uit de oven, bestrooi met de groene uien (groene delen) en serveer meteen!
Afbeelding
Aantal personen
8.00
Vertel iets leuks over dit recept
Deze ovenschotel (tjes) zijn ongelooflijk lekker. De krab is natuurlijk de ster hier, maar prachtig gecomplimenteerd met de Gruyère en smaakmakers.
Ingrediënten
100 g ongezouten boter
1 middelgrote ui fijngesnipperd
1 selder stengel fijn gesneden
2 eetlepels groene uien, gesneden, bewaar wat voor garnering
1 teentje knoflook fijngehakt
2 grote eidooiers licht geklopt
33 cl koffie roommelk
2 el bloem
Sap van1 citroen
1 tl hete saus
1 tl zout
1/2 tl cayennepeper
1/2 tl versgemalen zwarte peper
100 g Gruyère-kaas geraspt
100 g Fontina-kaas geraspt
500 g krabvlees
1 middelgrote ui fijngesnipperd
1 selder stengel fijn gesneden
2 eetlepels groene uien, gesneden, bewaar wat voor garnering
1 teentje knoflook fijngehakt
2 grote eidooiers licht geklopt
33 cl koffie roommelk
2 el bloem
Sap van1 citroen
1 tl hete saus
1 tl zout
1/2 tl cayennepeper
1/2 tl versgemalen zwarte peper
100 g Gruyère-kaas geraspt
100 g Fontina-kaas geraspt
500 g krabvlees
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Amerikaans
Soort gerecht / gang
Voorgerecht
Recept ID
1493603
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
pinterest - chef = Kris Longwell
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht