Bereidingswijze
-Leg het buikspek op een bord. Dep de huid droog met keukenpapier. Laat een nacht onafgedekt in de koelkast staan om de huid uit te drogen. (Als je geen tijd hebt, dep de huid dan zo goed mogelijk droog).
-Verwarm de oven voor op 140°C of 120°C hetelucht.
-Besprenkel het vlees (alleen) met 1 tl olie. Strooi er 1/2 tl zout, peper en venkelpoeder over. Wrijf over het vlees, ook aan de zijkanten, en zorg ervoor dat je recht in alle scheuren en spleten komt.
-Leg 2 stukken folie op een werkvlak. Leg de buik in het midden van folie, met de huid naar boven. Vouw de zijkanten naar binnen om de buik te omsluiten, vorm een open doos, knijp de hoeken samen om goed af te sluiten en maak het zo knus mogelijk. Leg het vlees op een dienblad.
-Dep de huid droog met keukenpapier. Wrijf in met 1/2 theelepel olie en strooi de resterende 1/2 theelepel zout gelijkmatig over het huidoppervlak, van rand tot rand.
-Plaats in de oven en braad 2 1/2 uur. Verwijder na 1 1/2 uur de folie en draai deze vast (varkensvlees is gekrompen) en ga verder met bakken. Hierdoor blijft het varkensvetgehalte zo hoog mogelijk en wordt het vlees beschermd zodat het vochtig blijft.
-Haal het varkensvlees uit de oven en verhoog het vuur tot 240 °C
-Verwijder het varkensvlees uit de folie en plaats het op een rek boven een dienblad (het gebruik van rek is het beste, maar optioneel). Gebruik gekreukte ballen van folie die onder varkensvlees zijn gevuld om te steunen, zodat het huidoppervlak zo vlak en horizontaal mogelijk is
-Plaats het varkensvlees terug in de oven gedurende 30 minuten, draai na 15 minuten indien nodig, tot het geknetter overal diep goudbruin, gezwollen en krokant is. Als sommige pleisters sneller bruin worden, bescherm dan met foliepleisters.
- Haal het varkensvlees uit de oven. Rust 10 minuten voor het aansnijden.
- Snijd in plakjes van 2 cm met een gekarteld mes. Serveer er appelmoes en vermoutjus bij , met een kant van bloemkoolpuree
-Verwarm de oven voor op 140°C of 120°C hetelucht.
-Besprenkel het vlees (alleen) met 1 tl olie. Strooi er 1/2 tl zout, peper en venkelpoeder over. Wrijf over het vlees, ook aan de zijkanten, en zorg ervoor dat je recht in alle scheuren en spleten komt.
-Leg 2 stukken folie op een werkvlak. Leg de buik in het midden van folie, met de huid naar boven. Vouw de zijkanten naar binnen om de buik te omsluiten, vorm een open doos, knijp de hoeken samen om goed af te sluiten en maak het zo knus mogelijk. Leg het vlees op een dienblad.
-Dep de huid droog met keukenpapier. Wrijf in met 1/2 theelepel olie en strooi de resterende 1/2 theelepel zout gelijkmatig over het huidoppervlak, van rand tot rand.
-Plaats in de oven en braad 2 1/2 uur. Verwijder na 1 1/2 uur de folie en draai deze vast (varkensvlees is gekrompen) en ga verder met bakken. Hierdoor blijft het varkensvetgehalte zo hoog mogelijk en wordt het vlees beschermd zodat het vochtig blijft.
-Haal het varkensvlees uit de oven en verhoog het vuur tot 240 °C
-Verwijder het varkensvlees uit de folie en plaats het op een rek boven een dienblad (het gebruik van rek is het beste, maar optioneel). Gebruik gekreukte ballen van folie die onder varkensvlees zijn gevuld om te steunen, zodat het huidoppervlak zo vlak en horizontaal mogelijk is
-Plaats het varkensvlees terug in de oven gedurende 30 minuten, draai na 15 minuten indien nodig, tot het geknetter overal diep goudbruin, gezwollen en krokant is. Als sommige pleisters sneller bruin worden, bescherm dan met foliepleisters.
- Haal het varkensvlees uit de oven. Rust 10 minuten voor het aansnijden.
- Snijd in plakjes van 2 cm met een gekarteld mes. Serveer er appelmoes en vermoutjus bij , met een kant van bloemkoolpuree
Afbeelding
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Het buikspek roosteren we langzaam, zodat het vet smelt en de confit-stijl in zijn eigen vet kookt. Het resultaat? Belachelijk sappig, onmogelijk mals en toch snijbaar vlees, bekroond met het meest verbazingwekkende knapperige geknetter van je leven.
Ingrediënten
1 kg varkensbuik met huid erop, , bij voorkeur niet vacuümverpakt
1 1/2 theelepel olijfolie
1/2 theelepel venkelpoeder / gemalen venkelzaad
1 tl zout,
1/4 tl zwarte peper
VOOR HET SERVEREN kan je oa kiezen uit :
Appelmoes
Vermout Jus ( zie recept op smulweb)
Bloemkoolpuree
1 1/2 theelepel olijfolie
1/2 theelepel venkelpoeder / gemalen venkelzaad
1 tl zout,
1/4 tl zwarte peper
VOOR HET SERVEREN kan je oa kiezen uit :
Appelmoes
Vermout Jus ( zie recept op smulweb)
Bloemkoolpuree
Hulpmiddelen & keukengerei
aluminiumfolie
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
Frans
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1493587
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
PecipeTin Eats - chef = Nagi
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht