Bereidingswijze
-Snijd de champignons in dunne plakjes (je kunt ze heel laten als je gedroogde shiitake gebruikt), de laos in schijfjes, de tomaten in blokjes en bereid het citroengras.
-Snijd de onderste bol van het citroengras en verwijder de harde buitenste bladeren. Snijd vervolgens in secties. Alle taaie stukjes zijn oneetbaar en moeten voor het serveren uit de soep worden verwijderd, anders kan het erin worden bewaard.
*Opmerking van de chef: ik houd mijn stukken groter voor de ingrediënten waaruit wat meestal een 'pasta' is gemaakt, zodat ze niet verpletteren tot een te grote pasta. Als u echter de voorkeur geeft aan een fijnere textuur, kunt u de ingrediënten fijnhakken voordat u ze in de vijzel fijnmaakt.
-Doe de pepers, knoflook, limoenblaadjes, laos en citroengras in een kom en gebruik een stamper om de ingrediënten voorzichtig te pletten tot een iets meer puree.
-Verwarm in een grote pan eerst de kokosolie, voeg dan het gemalen kruidenmengsel toe en bak een minuutje lichtjes.
-Voeg vervolgens de groentebouillon en kokosmelk toe en roer goed door.
-Voeg als laatste de tomaten en champignons toe en breng aan de kook. Zodra het kookt, zet je het vuur lager en kook je ongeveer 8-10 minuten, tot de groenten zacht zijn.
-Verwijder de limoenblaadjes en eventuele taaie stukjes citroengras (zachte stukjes kunnen in de soep worden gegeten), voeg het limoensap toe en je soep is klaar om te serveren - geniet ervan!
-Garneer eventueel met wat koriander of Thaise basilicum.
-Snijd de onderste bol van het citroengras en verwijder de harde buitenste bladeren. Snijd vervolgens in secties. Alle taaie stukjes zijn oneetbaar en moeten voor het serveren uit de soep worden verwijderd, anders kan het erin worden bewaard.
*Opmerking van de chef: ik houd mijn stukken groter voor de ingrediënten waaruit wat meestal een 'pasta' is gemaakt, zodat ze niet verpletteren tot een te grote pasta. Als u echter de voorkeur geeft aan een fijnere textuur, kunt u de ingrediënten fijnhakken voordat u ze in de vijzel fijnmaakt.
-Doe de pepers, knoflook, limoenblaadjes, laos en citroengras in een kom en gebruik een stamper om de ingrediënten voorzichtig te pletten tot een iets meer puree.
-Verwarm in een grote pan eerst de kokosolie, voeg dan het gemalen kruidenmengsel toe en bak een minuutje lichtjes.
-Voeg vervolgens de groentebouillon en kokosmelk toe en roer goed door.
-Voeg als laatste de tomaten en champignons toe en breng aan de kook. Zodra het kookt, zet je het vuur lager en kook je ongeveer 8-10 minuten, tot de groenten zacht zijn.
-Verwijder de limoenblaadjes en eventuele taaie stukjes citroengras (zachte stukjes kunnen in de soep worden gegeten), voeg het limoensap toe en je soep is klaar om te serveren - geniet ervan!
-Garneer eventueel met wat koriander of Thaise basilicum.
Afbeelding
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Dit is een eenvoudige maar heerlijke romige tom yum-soep; een Thaise hete en zure soep die aromatisch, rijk, pittig en lekker is! Bovendien is dit recept aanpasbaar, vleesvrij en veganistisch te maken!
Ingrediënten
2 stengels citroengras
5 kleine rode thaise pepers
1 Galangal
3 grote champignons
2 kaffir limoenblaadjes
3 kleine tomaten
2 teentjes knoflook
1 grote limoen geperst
500 ml groentebouillon
1,5 el kokosolie
1/2 tl kokossuiker
1 el sojasaus
250 ml kokosmelk (optioneel)
1 tl vissaus (optioneel)
â–¢ Om te garneren (optioneel) – korianderblaadjes of Thaise basilicumblaadjes
5 kleine rode thaise pepers
1 Galangal
3 grote champignons
2 kaffir limoenblaadjes
3 kleine tomaten
2 teentjes knoflook
1 grote limoen geperst
500 ml groentebouillon
1,5 el kokosolie
1/2 tl kokossuiker
1 el sojasaus
250 ml kokosmelk (optioneel)
1 tl vissaus (optioneel)
â–¢ Om te garneren (optioneel) – korianderblaadjes of Thaise basilicumblaadjes
Hulpmiddelen & keukengerei
vijzel
Leuke tips
Eventuele res kun je in een luchtdichte trommel 3-4 dagen in de koelkast bewaren of 1 maand in de vriezer.
Om op te warmen, zachtjes opwarmen op het fornuis of in de magnetron.
Om op te warmen, zachtjes opwarmen op het fornuis of in de magnetron.
Bereidingstijd
20-30 min
Keuken
Thais
Soort gerecht / gang
Soep
Recept ID
1493202
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
pinterest
Drank
Uit
Bookmarked
2
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Glutenvrij
Vegetarisch