Bereidingswijze
-Verhit de olie in een grote, diepe koekenpan. Voeg de gesnipperde ui toe en bak 5 minuten of tot hij begint te kleuren. Roer de knoflook, komijn, koriander, jalapeños, chipotlepasta en suiker erdoor, breng op smaak met zout en peper en kook nog 1 minuut. Haal van het vuur en laat afkoelen. Als je van een gladde consistentie houdt, maal dan in een mini-keukenmachine of maal in een stamper en vijzel (optioneel).
-Wrijf de afgekoelde ui en kruidenmarinade over de borst en breng over naar een grote voedselzak met eventuele overgebleven marinade. Marineer minimaal 2 uur of bij voorkeur een nacht in de koelkast
-Gooi ondertussen voor de ingelegde uien de gesneden uien met het limoensap en het zout in een glazen kom en laat ze minstens 2 uur staan tot ze roze zijn.
-Doe de gedroogde pepers, bouillon, wijn, sinaasappelsap en passata in een grote kan en roer tot alles goed gemengd is.
-Als u klaar bent om langzaam te garen, verwarmt u de oven tot 140°C.
- Doe de borst en eventuele marinade uit de zak in een grote, diepe braadslee en giet het bouillonmengsel (inclusief de pepers) erover.
- Bedek het vlees met een laag bakpapier, dek de vorm vervolgens goed af met 2 lagen folie en knijp de randen dicht om een goede afsluiting te vormen. Laat 5-5½ uur langzaam garen en draai het vlees halverwege de baktijd om in de braadslee.
-Zodra de borst volledig zacht is , haal je hem uit de oven en leg je hem op een snijplank, losjes afgedekt, om te rusten. Giet het kookvocht uit de braadslede voorzichtig in een pan en laat 25-30 minuten op hoog vuur pruttelen tot sausdikte. Proef en breng op smaak
-Verwarm de grill tot middelhoog en bak 5 minuten aan elke kant, bedruip elke 2 minuten met meer saus om een verkoolde plakkerige korst te krijgen.
-Meng voor het serveren de koriander, jalapeños, avocado's en limoensap in een kom en serveer naast de borst met de ingelegde uien en gestoomde rijst of warme tortilla's.
-Wrijf de afgekoelde ui en kruidenmarinade over de borst en breng over naar een grote voedselzak met eventuele overgebleven marinade. Marineer minimaal 2 uur of bij voorkeur een nacht in de koelkast
-Gooi ondertussen voor de ingelegde uien de gesneden uien met het limoensap en het zout in een glazen kom en laat ze minstens 2 uur staan tot ze roze zijn.
-Doe de gedroogde pepers, bouillon, wijn, sinaasappelsap en passata in een grote kan en roer tot alles goed gemengd is.
-Als u klaar bent om langzaam te garen, verwarmt u de oven tot 140°C.
- Doe de borst en eventuele marinade uit de zak in een grote, diepe braadslee en giet het bouillonmengsel (inclusief de pepers) erover.
- Bedek het vlees met een laag bakpapier, dek de vorm vervolgens goed af met 2 lagen folie en knijp de randen dicht om een goede afsluiting te vormen. Laat 5-5½ uur langzaam garen en draai het vlees halverwege de baktijd om in de braadslee.
-Zodra de borst volledig zacht is , haal je hem uit de oven en leg je hem op een snijplank, losjes afgedekt, om te rusten. Giet het kookvocht uit de braadslede voorzichtig in een pan en laat 25-30 minuten op hoog vuur pruttelen tot sausdikte. Proef en breng op smaak
-Verwarm de grill tot middelhoog en bak 5 minuten aan elke kant, bedruip elke 2 minuten met meer saus om een verkoolde plakkerige korst te krijgen.
-Meng voor het serveren de koriander, jalapeños, avocado's en limoensap in een kom en serveer naast de borst met de ingelegde uien en gestoomde rijst of warme tortilla's.
Afbeelding
Aantal personen
6.00
Vertel iets leuks over dit recept
Rundvleesborst kan een taai stuk vlees zijn, maar dit recept garandeert mals vlees dat uit elkaar valt met een Mexicaanse smaak waardoor je smaakpapillen rechtop gaan zitten en opvallen. We serveren dit klapstuk met (naar keuze) : een handvol verse koriander, grof gehakt ; Gesneden groene of gele jalapeños ; 2 rijpe avocado's, in stukjes ; Sap ½ limoen, plus extra partjes en
Gestoomde rijst of warme tortilla's
Gestoomde rijst of warme tortilla's
Ingrediënten
2 el plantaardige olie
1 rode ui, gesnipperd
4 teentjes knoflook, geperst
1 el gemalen komijn
1 el gemalen koriander
1-2 groene of gele jalapeños, in plakjes
2 el chipotlepasta
6 el donkere muscovadosuiker
2,25 kg runderborst (klapstuk)
3 gedroogde cascabel pepers (verkrijgbaar bij Waitrose, Ocado of online bij Souschef)
500 ml runderbouillon van goede kwaliteit
250 ml fruitige rode wijn
200 ml vers sinaasappelsap
200ml passata
Voor de snel ingelegde uien :
2 rode uien, in dunne ringen
sap 3 limoenen
1 el zeezout
1 rode ui, gesnipperd
4 teentjes knoflook, geperst
1 el gemalen komijn
1 el gemalen koriander
1-2 groene of gele jalapeños, in plakjes
2 el chipotlepasta
6 el donkere muscovadosuiker
2,25 kg runderborst (klapstuk)
3 gedroogde cascabel pepers (verkrijgbaar bij Waitrose, Ocado of online bij Souschef)
500 ml runderbouillon van goede kwaliteit
250 ml fruitige rode wijn
200 ml vers sinaasappelsap
200ml passata
Voor de snel ingelegde uien :
2 rode uien, in dunne ringen
sap 3 limoenen
1 el zeezout
Leuke tips
Het vlees wordt eerst langzaam gegaard, daarna afgemaakt onder de grill of op de barbecue. Voor de eerste fase hangt de tijd die het duurt voordat het vlees volledig mals is, af van het deel van de borst waaruit het is gesneden. Het is klaar als de vezels gemakkelijk uit elkaar te trekken zijn met een vork. Als het nog niet helemaal klaar is, stelt u de timer in op 30 minuten extra en controleert u het opnieuw.
Als je het vlees op een barbecue wilt koken, borstel dan een beetje van de gereduceerde saus over de borst en leg het op hete kolen gedurende 5 minuten aan elke kant, bedruip elke 2 minuten met saus om een verkoolde, plakkerige korst te creëren.
Als u het vlees liever binnenshuis kookt dan barbecuet, verwarm dan de grill tot middelhoog
Als je het vlees op een barbecue wilt koken, borstel dan een beetje van de gereduceerde saus over de borst en leg het op hete kolen gedurende 5 minuten aan elke kant, bedruip elke 2 minuten met saus om een verkoolde, plakkerige korst te creëren.
Als u het vlees liever binnenshuis kookt dan barbecuet, verwarm dan de grill tot middelhoog
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Frans
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1492745
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
pinterest
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht