Aardappeltaart in Limoges-stijl

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 07/08/2022 - 08:12
Bereidingswijze
-Rol beide vellen deeg uit en steek uit het ene stuk een schijf van 25 cm en uit het andere een schijf van 28 cm, rol het deeg zo nodig iets meer uit. Leg de kleinere deegschijf op een licht ingevette bakplaat met antiaanbaklaag. Meng de crèmes door elkaar en zet apart.
-Breng een grote pan goed gezouten water (1 theelepel per 600 ml) aan de kook. Snijd de aardappelen in dunne plakjes, bij voorkeur op een mandoline. Laat ze in het kokende water vallen en laat ze 3 minuten sudderen, tot ze zacht zijn als je ze doorprikt met een klein scherp mes. Giet af en verfris onder stromend koud water. Giet nogmaals af, spreid de plakjes uit op een schone theedoek en dep ze goed droog.
-Doe de aardappelen in een grote mengkom en roer voorzichtig de helft van het roommengsel, de gesnipperde sjalot, knoflook, nootmuskaat, ¾ tl zout en een beetje peper erdoor. Leg de aardappelschijfjes in een overlappend patroon in het midden van de kleinere deegcirkel, laat een rand van 2,5 cm vrij rond de rand.
Klop een van de eidooiers los met 1 tl koud water. Borstel een beetje van het mengsel langs de rand van het deeg, leg de tweede grotere cirkel van het deeg over de bovenkant van de vulling en druk de randen goed tegen elkaar om te verzegelen, terwijl u de ingesloten lucht eruit drukt. Knijp de randen tussen duim en wijsvinger om een ​​mooie afwerking te krijgen en laat de taart 20 minuten afkoelen. Verwarm ondertussen de oven voor op 220°C hetelucht of 200°C gas.
-Bestrijk de bovenkant van de taart met het resterende glazuur, kerf vervolgens met de punt van een scherp mes het deeg lichtjes in porties en kerf een 2,5 cm brede cirkel in het midden van het deksel. Bak in het midden van de oven gedurende 20-25 minuten tot ze opgezwollen en rijk goudbruin zijn, verlaag dan de temperatuur naar 180°C/hetelucht 160°C/gas 4.
-Dek de taart af met een los vel folie als hij bruin genoeg lijkt, bak dan nog 10 minuten of tot de aardappelen zacht aanvoelen als je met een prikker in het midden van de taart prikt.
-Verwarm de rest van de room zachtjes in een pannetje, haal van het vuur en meng de rest van de eidooiers, de gemengde kruiden en ¼ tl zout erdoor. Haal de taart uit de oven en draai de temperatuur terug naar 220 °C/hetelucht 200 °C/gas 7.
-Snijd de ingekerfde cirkel uit het midden van de taart en maak voorzichtig een kleine opening tussen de aardappelen en de onderkant van de taart. deegdeksel, indien nodig met het handvat van een theelepel. Giet heel langzaam het ei en de kruidenroom erin, waarbij u het bakje naar voren en naar achteren kantelt om de room aan te moedigen om in de vulling te filteren. Doe dit langzaam en voorzichtig, want het kan zijn dat niet alles erin past.
-herplaats of vervang de deegcirkel.
-Zet de taart terug in de oven, dek af met folie als je denkt dat hij te snel bruin wordt en bak dan nog 10 minuten. Haal uit de oven, laat 5 minuten afkoelen en snijd in punten om te serveren.
Afbeelding
Aardappeltaart in Limoges-stijl
Aantal personen
8.00
Vertel iets leuks over dit recept
Vul een bladerdeegtaart met dun gesneden nieuwe aardappelen, knoflook, kruiden en room voor een rijk en romig Frans gerecht.
Ingrediënten
2 pakjes van 375 g kant-en-klaar bladerdeeg
boter om in te vetten
85 ml slagroom
85 ml room
750 g vastkokende nieuwe aardappelen, zoals charlotte, schoon geschraapt of geschild
75 g (2 grote) sjalotten, fijngesnipperd
3 teentjes knoflook, heel fijn gesneden
½ tl vers geraspte nootmuskaat
1 tl zout
3 eieren
1 el gemengde gehakte verse peterselie, bieslook en dragon
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Frans
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1492743
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
pinterest
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
2
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Vegetarisch
Author Image
marcdepester