Bereidingswijze
- Maak de bechamelsaus: smelt de boter op laag vuur en voeg de bloem toe. Roer 2-3 minuten op zeer laag vuur. Voeg geleidelijk de hete melk toe (met kleine beetjes tegelijk, anders wordt de saus klonterig). Laat 10 minuutjes zachtjes koken op een zo laag mogelijk vuur, tot de saus glanzend wordt; roer regelmatig. Breng op smaak met peper, zout en flink wat nootmuskaat. Roer de geraspte kaas erdoor. Laat enkele minuten afkoelen. Giet dan langzaam het ei erbij terwijl je stevig klopt (zorg ervoor dat de saus eerst genoeg is afgekoeld, want anders gaat het ei stollen). Dek af en zet apart.
- Verwarm de oven voor op 200 graden C. en maak de vulling.
- Snijd de aubergines in plakken van 5 mm dik, leg ze in een vergiet, bestrooi ze met een snuf zout, schep losjes om en laat ze 10 minuten uitlekken.
- Schil de aardappels en snijd ze in schijfjes. Verhit de olie en bak de aardappels op laag vuur tot ze bruin kleuren. Zet apart.
- Sprenkel wat olie op een bakplaat. Dep de aubergines droog met keukenpapier en leg ze op de bakplaat. Bak ze 15 minuten, keer ze om en bak ze nog 5-10 minuten. Zet apart.
- Verhit een scheut olie in een pan en bak hierin het gehakt bruin en rul. Haal het uit de pan en zet het apart.
- Fruit de ui ongeveer 10 minuten in een beetje olie, voeg de knoflook en tomatenpuree toe, schep alles goed om en bak het samen nog 2 minuten.
- Doe het gehakt terug in de pan en voeg de wijn toe. Laat het geheel zachtjes pruttelen terwijl je het doorroert.
- Voeg na enkele minuten de tomaten passata, peterselie, oregano en kaneel toe en giet 200 ml heet water in de pan. Laat 15 minuten zachtjes koken. Proef en breng op smaak met peper en zout.
- Vet een ovenschaal in en verdeel de aardappels over de bodem. Giet de vleessaus erover en verdeel de aubergine erover. Giet er ten slotte de bechamelsaus gelijkmatig overheen.
- Bak de moussaka 55 minuten in de oven, tot de ovenkant goudbruin is.
- Haal de moussaka 10 minuten van te voren uit de oven. Serveer de moussaka niet gloeiend heet, want dan kan hij uit elkaar vallen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden C. en maak de vulling.
- Snijd de aubergines in plakken van 5 mm dik, leg ze in een vergiet, bestrooi ze met een snuf zout, schep losjes om en laat ze 10 minuten uitlekken.
- Schil de aardappels en snijd ze in schijfjes. Verhit de olie en bak de aardappels op laag vuur tot ze bruin kleuren. Zet apart.
- Sprenkel wat olie op een bakplaat. Dep de aubergines droog met keukenpapier en leg ze op de bakplaat. Bak ze 15 minuten, keer ze om en bak ze nog 5-10 minuten. Zet apart.
- Verhit een scheut olie in een pan en bak hierin het gehakt bruin en rul. Haal het uit de pan en zet het apart.
- Fruit de ui ongeveer 10 minuten in een beetje olie, voeg de knoflook en tomatenpuree toe, schep alles goed om en bak het samen nog 2 minuten.
- Doe het gehakt terug in de pan en voeg de wijn toe. Laat het geheel zachtjes pruttelen terwijl je het doorroert.
- Voeg na enkele minuten de tomaten passata, peterselie, oregano en kaneel toe en giet 200 ml heet water in de pan. Laat 15 minuten zachtjes koken. Proef en breng op smaak met peper en zout.
- Vet een ovenschaal in en verdeel de aardappels over de bodem. Giet de vleessaus erover en verdeel de aubergine erover. Giet er ten slotte de bechamelsaus gelijkmatig overheen.
- Bak de moussaka 55 minuten in de oven, tot de ovenkant goudbruin is.
- Haal de moussaka 10 minuten van te voren uit de oven. Serveer de moussaka niet gloeiend heet, want dan kan hij uit elkaar vallen.
Afbeelding
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Ik heb voor dit recept mijn favoriete Griekse kookboek geraadpleegd. Dit is typisch zo'n gerecht waarover veel discussie is onder (Griekse) koks, omdat ze allemaal denken te weten hoe je de beste moussaka kunt maken (en anders weten de Griekse moeders het wel).
TIP: Als je van kaas houdt, kun je er vlak voor het serveren wat kaas overheen raspen.
TIP: Als je van kaas houdt, kun je er vlak voor het serveren wat kaas overheen raspen.
Ingrediënten
Bechamelsaus:
- 60 gram boter
- 60 gram bloem
- 800 ml hete melk
- zout, peper, nootmuskaat
- 20 gram Parmezaanse kaas, liever nog de Griekse harde schapenkaas Kefalotyri
- 1 ei, losgeklopt
Vulling:
- 2 grote aubergines
- 400 gram vastkokende aardappels
- olijfolie
- 500 gram runder-, kalfs of lamsgehakt
- 1 ui, fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 tl tomatenpuree
- 160 ml rode wijn
- 200 gram tomaten passata
- 1 el fijngehakte peterselieblaadjes
- 1 tl gedroogde Griekse oregano
- ½ tl kaneel
- 60 gram boter
- 60 gram bloem
- 800 ml hete melk
- zout, peper, nootmuskaat
- 20 gram Parmezaanse kaas, liever nog de Griekse harde schapenkaas Kefalotyri
- 1 ei, losgeklopt
Vulling:
- 2 grote aubergines
- 400 gram vastkokende aardappels
- olijfolie
- 500 gram runder-, kalfs of lamsgehakt
- 1 ui, fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 tl tomatenpuree
- 160 ml rode wijn
- 200 gram tomaten passata
- 1 el fijngehakte peterselieblaadjes
- 1 tl gedroogde Griekse oregano
- ½ tl kaneel
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Grieks
Soort gerecht / gang
Ovenschotel
Recept ID
1492738
Homepage ID
2066044
Teller
0
Bron
de Griekse eilanden
Drank
Uit
Bookmarked
14
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht