Bereidingswijze
Rasp de pepers en uien met de grove rasp van de foodprocessor. Pepers kunnen keer op keer in pittigheid verschillen, daarom is het beter eerst een stukje peper te proeven. Wanneer je de pepers erg pittig vind, is het beter de zaadjes en de zaadlijsten uit de pepers te verwijderen voordat je deze gaat raspen. Wij houden van pittig dus ik laat ze erin zitten. Pureer de knoflook met een el. zonnebloemolie.
Zet op het fornuis een pan met dikke bodem op hoog vuur en voeg hier 3 el. zonnebloemolie toe. Wanneer deze goed heet is, voeg dan de pepers, uien en knoflook toe. Bak dit voor 2 a 3 minuten al roerend goed aan.
Voeg nu de ketjap, suiker, trassi, azijn, Djeroek Poeroet, Daun Salam en zout (naar smaak) toe. Bak ook dit voor 2 Ć 3 minuten roerend mee.
Zet nu het vuur wat lager (half vuur) en voeg nu een 1/2 glas warm water toe. Nu moet je onder constant roeren langzaam het vocht uit de massa laten verdampen. Je zal merken dat de sambal steeds dikker en donkerder gaat worden. Wanneer je na een klein half uurtje de juiste dikte heb bereikt, doe je de sambal badjak in een klaarstaande weckpot. Verwijder eerst de Djeroek Poeroet en Daun Salam. Nachtje laten afkoelen op het aanrecht en je sambal is klaar.
Zet op het fornuis een pan met dikke bodem op hoog vuur en voeg hier 3 el. zonnebloemolie toe. Wanneer deze goed heet is, voeg dan de pepers, uien en knoflook toe. Bak dit voor 2 a 3 minuten al roerend goed aan.
Voeg nu de ketjap, suiker, trassi, azijn, Djeroek Poeroet, Daun Salam en zout (naar smaak) toe. Bak ook dit voor 2 Ć 3 minuten roerend mee.
Zet nu het vuur wat lager (half vuur) en voeg nu een 1/2 glas warm water toe. Nu moet je onder constant roeren langzaam het vocht uit de massa laten verdampen. Je zal merken dat de sambal steeds dikker en donkerder gaat worden. Wanneer je na een klein half uurtje de juiste dikte heb bereikt, doe je de sambal badjak in een klaarstaande weckpot. Verwijder eerst de Djeroek Poeroet en Daun Salam. Nachtje laten afkoelen op het aanrecht en je sambal is klaar.
Afbeelding
Aantal personen
1.00
Aantal stuks
0.00
Vertel iets leuks over dit recept
Vele variaties gemaakt, maar dit is mijn favriet. Juist door niet alles te pureren.
Ingrediƫnten
300 gram hete pepers
2 stuks uien
7 tenen knoflook
5 eetlepels ketjap manis
3 eetlepels palmsuiker
2 theelepels trassi
2 Djeroek Poeroet (limoenblaadjes)
2 Daun Salam (Indonesian bay leaf)
2 eetlepels azijn
150 milliliter warm water
zout
4 eetlepels zonnebloemolie
2 stuks uien
7 tenen knoflook
5 eetlepels ketjap manis
3 eetlepels palmsuiker
2 theelepels trassi
2 Djeroek Poeroet (limoenblaadjes)
2 Daun Salam (Indonesian bay leaf)
2 eetlepels azijn
150 milliliter warm water
zout
4 eetlepels zonnebloemolie
Hulpmiddelen & keukengerei
Foodprocessor
Leuke tips
Ook heerlijk om mee te grillen bij een kaas/ham tosti. Of op een boterham met pindakaas. En door de erwtensoep.
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Indonesisch
Soort gerecht / gang
Bijgerecht
Recept ID
1492549
Homepage ID
453489
Teller
0
Bron
Aangepast: @familieoverdekook
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Koemelkvrij
Kippenei eiwitvrij
Notenvrij