Bereidingswijze
1.Verwarm de melk in een ruime soeppan op laag vuur en voeg het zout toe. Voeg als de melk lauwarm is de semolina, maizena en suiker toe en roer met een garde tot het opgelost is.
2. Verwarm onder regelmatig roeren het mengsel op laag vuur tot het gebonden is en lijkt op dunne vla. Dit duurt ca. 5-6 min. Zet het vuur uit.
3. Splits ondertussen 1 ei, het eiwit van dit ei wordt niet gebruikt. Doe de dooier in een kom en breek het andere ei erboven. Klop de eieren los.
4. Voeg een grote schep (bijvoorbeeld met een soeplepel) van het warme melkmengsel toe aan het eiermengsel en roer goed (temperen). Schep het ei-melkmengsel in zijn geheel terug in de pan.
5. Voeg ook het vanille-extract en 1/4 van de boter toe en roer goed door met een garde. Schenk het mengsel in een kom, dek af met vershoudfolie en laat in de koelkast volledig afkoelen. Dit duurt ca. 60 min.
6. Verwarm de oven voor op 190 °C.
7. Smelt ondertussen de rest van de boter in een steelpan op laag vuur.
8. Bestrijk de ovenschaal met een laag gesmolten boter. Bekleed de bodem met 1 laag filodeeg en laat het aan 1 lange zijde van de schaal helemaal uitsteken. Bestrijk het filodeeg met de gesmolten boter. Herhaal met de rest van het filodeeg en laat om en om aan de lange zijdes uitsteken.
9. Verdeel de custard over de bodem. Vouw de uitstekende randen van het filodeeg om en om naar binnen en bestrijk ook deze lagen met de gesmolten boter.
10. Snijd met een scherp mes de bougatsa in 6 porties en bak in het midden van de oven in 30-35 min. goudbruin en krokant. Neem uit de oven en bestrooi met de poedersuiker.
2. Verwarm onder regelmatig roeren het mengsel op laag vuur tot het gebonden is en lijkt op dunne vla. Dit duurt ca. 5-6 min. Zet het vuur uit.
3. Splits ondertussen 1 ei, het eiwit van dit ei wordt niet gebruikt. Doe de dooier in een kom en breek het andere ei erboven. Klop de eieren los.
4. Voeg een grote schep (bijvoorbeeld met een soeplepel) van het warme melkmengsel toe aan het eiermengsel en roer goed (temperen). Schep het ei-melkmengsel in zijn geheel terug in de pan.
5. Voeg ook het vanille-extract en 1/4 van de boter toe en roer goed door met een garde. Schenk het mengsel in een kom, dek af met vershoudfolie en laat in de koelkast volledig afkoelen. Dit duurt ca. 60 min.
6. Verwarm de oven voor op 190 °C.
7. Smelt ondertussen de rest van de boter in een steelpan op laag vuur.
8. Bestrijk de ovenschaal met een laag gesmolten boter. Bekleed de bodem met 1 laag filodeeg en laat het aan 1 lange zijde van de schaal helemaal uitsteken. Bestrijk het filodeeg met de gesmolten boter. Herhaal met de rest van het filodeeg en laat om en om aan de lange zijdes uitsteken.
9. Verdeel de custard over de bodem. Vouw de uitstekende randen van het filodeeg om en om naar binnen en bestrijk ook deze lagen met de gesmolten boter.
10. Snijd met een scherp mes de bougatsa in 6 porties en bak in het midden van de oven in 30-35 min. goudbruin en krokant. Neem uit de oven en bestrooi met de poedersuiker.
Afbeelding
Aantal personen
6.00
Vertel iets leuks over dit recept
Bougatsa is een Grieks gebak gemaakt van knapperig filodeeg en een zoete custard met griesmeel.
Ingrediënten
500 ml volle melk
¼ tl zout
75 g Semola griesmeel
75 g fijne kristalsuiker
1 el maizena
2 middelgrote eieren
1 tl vanille-extract
100 g ongezouten roomboter
5 vellen vers filodeeg
2 tl poedersuiker
¼ tl zout
75 g Semola griesmeel
75 g fijne kristalsuiker
1 el maizena
2 middelgrote eieren
1 tl vanille-extract
100 g ongezouten roomboter
5 vellen vers filodeeg
2 tl poedersuiker
Leuke tips
Ook lekker bestrooit met kaneel(suiker)
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Grieks
Soort gerecht / gang
Nagerecht
Recept ID
1492546
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
ah
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Vegetarisch