Bereidingswijze
1 Verwarm de melk tot lichaamstemperatuur. Doe er de gist en de gesmolten boter bij en laat 10 minuten staan. Roer om.
2 Meng de bloem, de suiker en de vanillesuiker in een kom en maak een kuiltje in het midden. Strooi het zout aan de rand van de kom. Giet het gistmengsel en 2 eidooiers in het kuiltje en meng tot een samenhangende massa.
3 Stort het deeg op je werkvlak en kneed alles 10 à 15 minuten goed door, tot je een soepel deeg hebt. Voeg indien nodig nog een klein beetje extra melk toe als het deeg te droog blijft. Maak een bal van het deeg en leg die in een met olie bestreken kom. Dek de kom af met plasticfolie. Laat 2.30 uur rijzen, tot het deeg in volume verdubbeld is.
4 Duw de lucht uit het deeg, vorm het opnieuw tot een bal en laat die 30 minuten afgedekt rijzen.
5 Zet een bakplaat met bakpapier klaar. Dat blijft goed plakken als je een beetje boter op de bakplaat strijkt voor je er het papier op legt. Mix voor de vulling de chocopasta met de boter tot een gladde massa.
6 Verdeel het deeg in 4 stukken en rol elk stuk op een bebloemd werkblad uit tot een dunne cirkel waar een groot bord op past. Snij de randen van het deeg weg die eronderuit steken. Zo krijg je 4 gelijke plakken deeg.
7 Leg 1 plak deeg op de bakplaat en bestrijk die met 1/3 van het chocomengsel. Is dat wat stroef, verwarm het dan lichtjes. Leg er een tweede plak deeg bovenop en herhaal. Herhaal dit nog een derde keer en dek af met de vierde plak deeg.
8 Zet een glas in het midden van de bovenste plak deeg en duw het er lichtjes in, zodat je de afdruk ziet. Maak insnedes in het deeg, van de rand van het glas naar de rand van het deeg, ter hoogte van 12 uur, 3 uur, 6 uur en 9 uur. Halveer elk stuk nog eens, en vervolgens elk van die stukken nog een keer. Je hebt nu 16 straalvormige insnedes.
9 Neem 2 naast elkaar liggende stukjes deeg vast en draai ze naar buiten toe (de ene dus naar links, de andere naar rechts) twee keer rond hun as. Duw de uiteinden samen zodat je een puntje krijgt. Werk zo verder tot je een ster krijgt. Dek de ster af met plasticfolie en laat het deeg nog een keer 30 minuten rijzen.
10 Verwarm intussen de oven voor op 175°C, boven- en onderwarmte. Klop de resterende eidooier los met 1 eetlepel water en bestrijk er de ster mee. Bak het brood in 20 minuten goudbruin en gaar. Serveer lauw.
2 Meng de bloem, de suiker en de vanillesuiker in een kom en maak een kuiltje in het midden. Strooi het zout aan de rand van de kom. Giet het gistmengsel en 2 eidooiers in het kuiltje en meng tot een samenhangende massa.
3 Stort het deeg op je werkvlak en kneed alles 10 à 15 minuten goed door, tot je een soepel deeg hebt. Voeg indien nodig nog een klein beetje extra melk toe als het deeg te droog blijft. Maak een bal van het deeg en leg die in een met olie bestreken kom. Dek de kom af met plasticfolie. Laat 2.30 uur rijzen, tot het deeg in volume verdubbeld is.
4 Duw de lucht uit het deeg, vorm het opnieuw tot een bal en laat die 30 minuten afgedekt rijzen.
5 Zet een bakplaat met bakpapier klaar. Dat blijft goed plakken als je een beetje boter op de bakplaat strijkt voor je er het papier op legt. Mix voor de vulling de chocopasta met de boter tot een gladde massa.
6 Verdeel het deeg in 4 stukken en rol elk stuk op een bebloemd werkblad uit tot een dunne cirkel waar een groot bord op past. Snij de randen van het deeg weg die eronderuit steken. Zo krijg je 4 gelijke plakken deeg.
7 Leg 1 plak deeg op de bakplaat en bestrijk die met 1/3 van het chocomengsel. Is dat wat stroef, verwarm het dan lichtjes. Leg er een tweede plak deeg bovenop en herhaal. Herhaal dit nog een derde keer en dek af met de vierde plak deeg.
8 Zet een glas in het midden van de bovenste plak deeg en duw het er lichtjes in, zodat je de afdruk ziet. Maak insnedes in het deeg, van de rand van het glas naar de rand van het deeg, ter hoogte van 12 uur, 3 uur, 6 uur en 9 uur. Halveer elk stuk nog eens, en vervolgens elk van die stukken nog een keer. Je hebt nu 16 straalvormige insnedes.
9 Neem 2 naast elkaar liggende stukjes deeg vast en draai ze naar buiten toe (de ene dus naar links, de andere naar rechts) twee keer rond hun as. Duw de uiteinden samen zodat je een puntje krijgt. Werk zo verder tot je een ster krijgt. Dek de ster af met plasticfolie en laat het deeg nog een keer 30 minuten rijzen.
10 Verwarm intussen de oven voor op 175°C, boven- en onderwarmte. Klop de resterende eidooier los met 1 eetlepel water en bestrijk er de ster mee. Bak het brood in 20 minuten goudbruin en gaar. Serveer lauw.
Afbeelding
Aantal personen
8.00
Vertel iets leuks over dit recept
=18pxMet de vulling van dit brood kun je eindeloos variëren: je favoriete confituur, bruine suiker met kaneel, een lekkere notenspread... Of gebruik een hartig brooddeeg en doe er pesto en pijnboompitten bij.
Ingrediënten
20 cl melk
7 g droge gist
30 g ongezouten boter (gesmolten)
450 g bloem (voor wit brood)
70 g suiker
10 g vanillesuiker
zoutsnuifje
3 eidooiers
olie
Voor de vulling :
225 g chocoladepasta (met hazelnoot)
40 g ongezouten boter (op kamertemperatuur)
7 g droge gist
30 g ongezouten boter (gesmolten)
450 g bloem (voor wit brood)
70 g suiker
10 g vanillesuiker
zoutsnuifje
3 eidooiers
olie
Voor de vulling :
225 g chocoladepasta (met hazelnoot)
40 g ongezouten boter (op kamertemperatuur)
Hulpmiddelen & keukengerei
plasticfolie
bakpapier
bakpapier
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Belgisch
Soort gerecht / gang
Nagerecht
Recept ID
1491193
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
libelle
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Vegetarisch
Gelegenheid