Bereidingswijze
1 Meng in een kom het gehakt met het ei en genoeg paneermeel om er balletjes van te kunnen rollen. Kruid met peper en zout. Maak je handen nat zodat het gehakt niet te erg blijft plakken. Rol balletjes ter grootte van een pingpongbal van het mengsel. Wentel de balletjes door de bloem.
2 Pel en snipper de uien. Bak ze in een pan op middelhoge temperatuur in wat boter, tot ze beginnen te kleuren. Haal ze uit de pan.
3 Bak in dezelfde pan de balletjes rondom bruin. Staat er veel vet in de pan, giet dit dan weg. Voeg de uien weer toe, doe het kruidentuiltje erbij en blus met het bier. De balletjes moeten net onder staan. Voeg eventueel wat water of kalfsfond toe. Doe er ook de mosterd bij. Zet het deksel op de pan en laat 30 minuten zacht sudderen.
4 Schil intussen de aardappelen, snij ze in stukken en kook ze beetgaar in gezouten water. Schil de wortelen en snij ze in plakjes. Pel en snipper de sjalot. Stoof de sjalot glazig in wat boter, voeg de plakjes wortel, de tijm en een glas water toe. Laat 15 minuten zachtjes stoven tot de wortelen beetgaar zijn. Voeg de erwtjes toe en laat nog 5 à 10 minuten doorwarmen. Kruid met peper en zout.
5 Giet de aardappelen af en bestrooi ze met de peterselie. Bind eventueel de saus van de balletjes met wat sausbinder. Serveer de balletjes met de erwten en wortelen en de peterselieaardappeltjes.
2 Pel en snipper de uien. Bak ze in een pan op middelhoge temperatuur in wat boter, tot ze beginnen te kleuren. Haal ze uit de pan.
3 Bak in dezelfde pan de balletjes rondom bruin. Staat er veel vet in de pan, giet dit dan weg. Voeg de uien weer toe, doe het kruidentuiltje erbij en blus met het bier. De balletjes moeten net onder staan. Voeg eventueel wat water of kalfsfond toe. Doe er ook de mosterd bij. Zet het deksel op de pan en laat 30 minuten zacht sudderen.
4 Schil intussen de aardappelen, snij ze in stukken en kook ze beetgaar in gezouten water. Schil de wortelen en snij ze in plakjes. Pel en snipper de sjalot. Stoof de sjalot glazig in wat boter, voeg de plakjes wortel, de tijm en een glas water toe. Laat 15 minuten zachtjes stoven tot de wortelen beetgaar zijn. Voeg de erwtjes toe en laat nog 5 à 10 minuten doorwarmen. Kruid met peper en zout.
5 Giet de aardappelen af en bestrooi ze met de peterselie. Bind eventueel de saus van de balletjes met wat sausbinder. Serveer de balletjes met de erwten en wortelen en de peterselieaardappeltjes.
Afbeelding
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
=18px“Ideaal als je wel zin hebt in de smaak van stoofvlees, maar geen geduld om drie uur te wachten tot het klaar is. De saus is ook lekker op een portie verse frieten trouwens. Wil je dit gerecht voor kinderen maken en liever geen alcohol gebruiken? Vervang het bier dan door kalfsfond of vleesbouillon.”
Ingrediënten
800 g gemengd gehakt
2 uien
1 kruidentuiltje (peterseliestengels, tijm, laurier)
33 cl donkerbruin bier
1 ei
1 el mosterd
1 el bloem
paneermeel
sausbinder (optioneel)
boter
peper
zout
Voor erbij :
aardappelen (vastkokend)600 g
wortelen8 stuks
erwten (diepvries)100 g
sjalot1 stuk
tijm2 takjes
peterselie (gehakt)2 el
boter
peper
zout
2 uien
1 kruidentuiltje (peterseliestengels, tijm, laurier)
33 cl donkerbruin bier
1 ei
1 el mosterd
1 el bloem
paneermeel
sausbinder (optioneel)
boter
peper
zout
Voor erbij :
aardappelen (vastkokend)600 g
wortelen8 stuks
erwten (diepvries)100 g
sjalot1 stuk
tijm2 takjes
peterselie (gehakt)2 el
boter
peper
zout
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Belgisch
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1490611
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
libelle
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht