Bereidingswijze
Maak de fumet :
-Was de sint-jakobsvruchten zorgvuldig en droog ze.
-Zet een kookpot met wat boter op het vuur. Laat de fijngesneden sjalot gedurende vijf minuten glazig worden.
-Doe wat fijngesneden groen van prei in de kookpot.
-Leng aan met een glas water en een half glas droge witte wijn.
-Doe daarna de rode koraal van de sint-jakobsvruchten (ook wel de voet genoemd) in de pot.
-Kruid met peper en zout en laat zacht kokend gedurende twintig minuten trekken.
-Zeef de bouillon.
Bereid de groenten :
-Snijd het wit van de prei in kleine stukjes.
-Giet vier eetlepels van de bouillon in een pannetje, voeg de prei toe en breng aan de kook.
-Doe de paddenstoelen eveneens in het pannetje. Plaats het deksel op de pan en kook vijf minuten.
Maak de botersaus :
-Snipper de sjalot fijn.
-Zet een pan met dikke bodem op het vuur. Laat een sjalot opstoven in wat boter.
-Blus met de witte wijn en laat de alcohol verdampen.
-Voeg de room toe en laat tot de helft inkoken. Monteer de saus met koude stukjes boter. Werk de saus op met een garde tot alle boter is verdwenen.
-Voeg naar eigen smaak citroensap toe en kruid met peper en zout.
Sint-jakobsnoten :
-Smelt bakboter in een antikleefpan en bak Sint-jakobsnoten op hoog vuur. Twee tot drie minuten aan elke zijde volstaan.
Afwerking :
-Verdeel de groenten over de borden en leg er de gebakken Sint-jakobsnoten op.
-Giet de saus eromheen en werk af met plukjes kervel.
-Was de sint-jakobsvruchten zorgvuldig en droog ze.
-Zet een kookpot met wat boter op het vuur. Laat de fijngesneden sjalot gedurende vijf minuten glazig worden.
-Doe wat fijngesneden groen van prei in de kookpot.
-Leng aan met een glas water en een half glas droge witte wijn.
-Doe daarna de rode koraal van de sint-jakobsvruchten (ook wel de voet genoemd) in de pot.
-Kruid met peper en zout en laat zacht kokend gedurende twintig minuten trekken.
-Zeef de bouillon.
Bereid de groenten :
-Snijd het wit van de prei in kleine stukjes.
-Giet vier eetlepels van de bouillon in een pannetje, voeg de prei toe en breng aan de kook.
-Doe de paddenstoelen eveneens in het pannetje. Plaats het deksel op de pan en kook vijf minuten.
Maak de botersaus :
-Snipper de sjalot fijn.
-Zet een pan met dikke bodem op het vuur. Laat een sjalot opstoven in wat boter.
-Blus met de witte wijn en laat de alcohol verdampen.
-Voeg de room toe en laat tot de helft inkoken. Monteer de saus met koude stukjes boter. Werk de saus op met een garde tot alle boter is verdwenen.
-Voeg naar eigen smaak citroensap toe en kruid met peper en zout.
Sint-jakobsnoten :
-Smelt bakboter in een antikleefpan en bak Sint-jakobsnoten op hoog vuur. Twee tot drie minuten aan elke zijde volstaan.
Afwerking :
-Verdeel de groenten over de borden en leg er de gebakken Sint-jakobsnoten op.
-Giet de saus eromheen en werk af met plukjes kervel.
Afbeelding
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Makkelijk en feestelijk lekker. Sint-jakobsvruchten zijn een echte delicatesse. Kom uit je culinaire schelp en serveer ze deze keer met groenten en een blanke botersaus, gemaakt met hoeveboter.
Ingrediënten
20 sint-jakobsschelpen
een klontje boter
peper en zout
Voor de fumet :
1 klein klontje boter
2 sjalotten
groen van prei
2 dl water
2 dl droge witte wijn
peper
Voor de groenten =
het wit van 2 preien
200 g champignons
1/2 citroen
Voor de botersaus :
1 sjalot
een klein klontje boter
200 ml droge witte wijn
scheutje room
150 g koude boter
peper en zout
citroensap
een klontje boter
peper en zout
Voor de fumet :
1 klein klontje boter
2 sjalotten
groen van prei
2 dl water
2 dl droge witte wijn
peper
Voor de groenten =
het wit van 2 preien
200 g champignons
1/2 citroen
Voor de botersaus :
1 sjalot
een klein klontje boter
200 ml droge witte wijn
scheutje room
150 g koude boter
peper en zout
citroensap
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Belgisch
Soort gerecht / gang
Feestmaaltijd
Recept ID
1485787
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
lekker van bij ons
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Gelegenheid