Bereidingswijze
Voorbereiding kalfstong:
-Leg de kalfstong een hele nacht in zout water.
-Spoel voor de bereiding de tong goed af onder koud water.
-Pel de ui en de look, was de prei grondig en schil de wortelen.
-Doe nu water in een grote kookpot, voeg de groenten en het bouillonblokje toe.
-Breng aan de kook, voeg de tong toe en laat zachtjes pruttelen gedurende ongeveer twee uur.
-Controleer met een mesje of de tong gaar is. (zie tip onderaan)
-Haal de tong dan uit de bouillon.
-Laat 5 minuten afkoelen en pel de tong (het vel is wit geworden tijdens het koken). Vermijd dat de tong volledig afkoelt, pellen is altijd makkelijker als de tong nog warm is.
-Snijd de kalfstong dan in dunne plakjes en laat op kamertemperatuur komen.
-Besprenkel met olijfolie, fleur de sel en peper.
Voor de pistou tomaat:
-Laat de olijfolie goed heet worden.
-Snijd ondertussen de tomaten, de sjalot en de olijven in fijne stukjes.
-Breng op smaak met zout en peper en voeg het sap van 1 limoen toe.
-Giet nu de warme olijfolie voorzichtig over de groentjes.
Voor de jus van tomaat:
-Doe de tomaten en alle ingrediënten in een blender behalve de olijfolie.
-Mix tot gladde massa.
-Zeef de jus en mix een tweede keer in de blender met de olijfolie tot een mooie homogene massa.
Op het bord :
- leg de dunne plakjes kalfstong op het bord en serveer er de pistou en jus bij en werk af met de groene kruiden.
-Leg de kalfstong een hele nacht in zout water.
-Spoel voor de bereiding de tong goed af onder koud water.
-Pel de ui en de look, was de prei grondig en schil de wortelen.
-Doe nu water in een grote kookpot, voeg de groenten en het bouillonblokje toe.
-Breng aan de kook, voeg de tong toe en laat zachtjes pruttelen gedurende ongeveer twee uur.
-Controleer met een mesje of de tong gaar is. (zie tip onderaan)
-Haal de tong dan uit de bouillon.
-Laat 5 minuten afkoelen en pel de tong (het vel is wit geworden tijdens het koken). Vermijd dat de tong volledig afkoelt, pellen is altijd makkelijker als de tong nog warm is.
-Snijd de kalfstong dan in dunne plakjes en laat op kamertemperatuur komen.
-Besprenkel met olijfolie, fleur de sel en peper.
Voor de pistou tomaat:
-Laat de olijfolie goed heet worden.
-Snijd ondertussen de tomaten, de sjalot en de olijven in fijne stukjes.
-Breng op smaak met zout en peper en voeg het sap van 1 limoen toe.
-Giet nu de warme olijfolie voorzichtig over de groentjes.
Voor de jus van tomaat:
-Doe de tomaten en alle ingrediënten in een blender behalve de olijfolie.
-Mix tot gladde massa.
-Zeef de jus en mix een tweede keer in de blender met de olijfolie tot een mooie homogene massa.
Op het bord :
- leg de dunne plakjes kalfstong op het bord en serveer er de pistou en jus bij en werk af met de groene kruiden.
Afbeelding
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Feestelijk gastronomisch gerecht dat we ook zelf thuis kunnen bereiden
Ingrediënten
Voor de kalfstong :
600 gr kalfstong
2 teentjes look
2 uien
2 stengels prei
4 wortelen
Bouillonblokje groenten
Olijfolie
Fleur de sel
Peper
Voor de pistou tomaat:
8 Belgische tomaten
16 zwarte olijven
olijfolie
Peper
Fleur de sel
4 sjalotten
1 limoen
Voor de jus van tomaat:
5 Belgische tomaten
Paar druppels Tabasco
Snuif zout
1 el Worcestersaus
1 el ketchup
3 el olijfolie
1 el wijnazijn
Sap van 1 limoen
Klein scheutje Madeira
Voor de groene kruiden:
Paar takjes dille
Kervel
Platte peterselie
Basilicum cresson
600 gr kalfstong
2 teentjes look
2 uien
2 stengels prei
4 wortelen
Bouillonblokje groenten
Olijfolie
Fleur de sel
Peper
Voor de pistou tomaat:
8 Belgische tomaten
16 zwarte olijven
olijfolie
Peper
Fleur de sel
4 sjalotten
1 limoen
Voor de jus van tomaat:
5 Belgische tomaten
Paar druppels Tabasco
Snuif zout
1 el Worcestersaus
1 el ketchup
3 el olijfolie
1 el wijnazijn
Sap van 1 limoen
Klein scheutje Madeira
Voor de groene kruiden:
Paar takjes dille
Kervel
Platte peterselie
Basilicum cresson
Leuke tips
tip van de chef = Om te weten te komen of de tong gekookt is, prik je het dikste gedeelte met een mes. Als je in het dikste stukje prikt en je kan daar makkelijk door, dan is de tong gaar.
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Belgisch
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1484207
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
chef Anthony Snoeck van restaurant 'Volta' - Nieuwewandeling 2B, 9000 Gent
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Gelegenheid