Bereidingswijze
Maak de saus:
-mix het vruchtvlees van de halve mango met het sap van de citroen en de espelettepeper.
-Hak de sjalotten grof en fruit ze 5 min. op een zacht vuurtje in een steelpan met de olijfolie, het gehalveerde gepelde teentje knoflook en de tijm.
-Giet er de witte wijn bij, laat op een hoog vuur bijna volledig inkoken en voeg de 2 fonds toe.
-Laat op een matig vuurtje met 2⁄3 inkoken en giet dan door een puntzeef.
-Voeg het tomatenconcentraat en de gemixte mango toe. Breng verder op smaak.
-Breng intussen 3 l water met het zeezout aan de kook in een heel grote kookpot.
-Dompel er 1 kreeft in, met de kop eerst.
-Zet het deksel op de pot, breng opnieuw aan de kook en reken 1 min. kooktijd per 100 g.
-Giet af en laat de kreeft meteen schrikken in water met ijsblokjes.
-Kook de andere kreeften één voor één op dezelfde manier.
-Verwarm de oven voor op grillstand.
-Meng de malse boter met de fijngehakte kruiden, espelettepeper en zout.
-Bedek een ovenplaat met bakpapier, snijd de kreeften in 2 en leg ze op de ovenplaat.
-Verdeel er de kruidenboter over en bak 7 min. goudbruin in de oven (houd ze in het oog!).
-Snijd de mango in kleine blokjes.
-Warm de saus op, haal de pan van het vuur en voeg de koude boter in kleine stukjes toe. Klop tot een homogene saus op.
-Serveer de kreeften met de saus en de mangoblokjes. Werk af met wat verse kruiden naar keuze.
-mix het vruchtvlees van de halve mango met het sap van de citroen en de espelettepeper.
-Hak de sjalotten grof en fruit ze 5 min. op een zacht vuurtje in een steelpan met de olijfolie, het gehalveerde gepelde teentje knoflook en de tijm.
-Giet er de witte wijn bij, laat op een hoog vuur bijna volledig inkoken en voeg de 2 fonds toe.
-Laat op een matig vuurtje met 2⁄3 inkoken en giet dan door een puntzeef.
-Voeg het tomatenconcentraat en de gemixte mango toe. Breng verder op smaak.
-Breng intussen 3 l water met het zeezout aan de kook in een heel grote kookpot.
-Dompel er 1 kreeft in, met de kop eerst.
-Zet het deksel op de pot, breng opnieuw aan de kook en reken 1 min. kooktijd per 100 g.
-Giet af en laat de kreeft meteen schrikken in water met ijsblokjes.
-Kook de andere kreeften één voor één op dezelfde manier.
-Verwarm de oven voor op grillstand.
-Meng de malse boter met de fijngehakte kruiden, espelettepeper en zout.
-Bedek een ovenplaat met bakpapier, snijd de kreeften in 2 en leg ze op de ovenplaat.
-Verdeel er de kruidenboter over en bak 7 min. goudbruin in de oven (houd ze in het oog!).
-Snijd de mango in kleine blokjes.
-Warm de saus op, haal de pan van het vuur en voeg de koude boter in kleine stukjes toe. Klop tot een homogene saus op.
-Serveer de kreeften met de saus en de mangoblokjes. Werk af met wat verse kruiden naar keuze.
Afbeelding
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Makkelijk en super lekker feestelijk gerecht
Ingrediënten
1 mango
ijsblokjes
100 g boter
30 g gemengde verse kruiden: basilicum, rucola, peterselie, koriander …
Espelettepeper
100 g grof zeezout
1/2 mango (voor de saus)
1/2 citroen (voor de saus)
3 sjalot (voor de saus)
4 levende kreeften van 450 g/stuk (of 2 kreeften van 800 g/stuk)
peper en zout (voor het sausje)
1/2 tl espelettepeper (voor de saus)
1 teentje knoflook (voor de saus)
6 takjes tijm (voor de saus)
50 g boter (voor de saus)
2 eetlepels olijfolie extra zuiver (voor de saus)
1 el tomatenconcentraat (voor de saus)
1,9 dl kalfsfond (voor de saus)
1,9 dl schaaldierenfond (voor de saus)
2 dl droge witte wijn (voor de saus)
ijsblokjes
100 g boter
30 g gemengde verse kruiden: basilicum, rucola, peterselie, koriander …
Espelettepeper
100 g grof zeezout
1/2 mango (voor de saus)
1/2 citroen (voor de saus)
3 sjalot (voor de saus)
4 levende kreeften van 450 g/stuk (of 2 kreeften van 800 g/stuk)
peper en zout (voor het sausje)
1/2 tl espelettepeper (voor de saus)
1 teentje knoflook (voor de saus)
6 takjes tijm (voor de saus)
50 g boter (voor de saus)
2 eetlepels olijfolie extra zuiver (voor de saus)
1 el tomatenconcentraat (voor de saus)
1,9 dl kalfsfond (voor de saus)
1,9 dl schaaldierenfond (voor de saus)
2 dl droge witte wijn (voor de saus)
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Belgisch
Soort gerecht / gang
Feestmaaltijd
Recept ID
1483669
Homepage ID
1090993
Teller
1
Bron
delhaize
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Gelegenheid