Bereidingswijze
1. Doe de zoethoutstokjes, de steranijs en de jeneverbessen samen met het water in een kookpan en zet dit op hoog vuur. Houd nog enkele jeneverbessen apart, zodat die later in de fles kunnen worden toegevoegd.
2. Als het mengsel aan de kook gekomen is, zet het vuur dan laag en laat ongeveer een half uur zachtjes koken.
4. Laat het mengsel afkoelen en meng daarna de sterke drank erdoor. Giet het door een zeef in een brandschone fles. Voeg de apartgehouden jeneverbessen toe in de fles. Hoe langer de dropzopie blijft staan, hoe lekkerder hij wordt.
2. Als het mengsel aan de kook gekomen is, zet het vuur dan laag en laat ongeveer een half uur zachtjes koken.
4. Laat het mengsel afkoelen en meng daarna de sterke drank erdoor. Giet het door een zeef in een brandschone fles. Voeg de apartgehouden jeneverbessen toe in de fles. Hoe langer de dropzopie blijft staan, hoe lekkerder hij wordt.
Afbeelding
Aantal personen
4.00
Aantal stuks
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Volgens de overlevering werd dropzopie omstreeks 1780 uitgevonden in Schiedam (bekend om zijn Jenever). Het werd traditioneel bereid door moutwijn te destilleren en vervolgens op smaak gebracht met jeneverbessen en drop.
De drank werd veel gedronken door vissers die lange tijd op zee moesten verblijven. Men geloofde dat de combinatie van kruiden en specerijen de gezondheid zou bevorderen.
In de jaren '80 beleefde dropzopie een revival in Nederland. De Amsterdamse destilleerderij Bols bracht de drank met het originele dropzopie-recept uit onder de naam 'Bols Black'.
Mixologe Tess Posthumus populariseerde de drank in 2015 door ze te gebruiken in de Diageo World Class mixing competition. De laatste jaren is Bols Black weer verkrijgbaar in hippe cocktailbars over de hele wereld.
De drank werd veel gedronken door vissers die lange tijd op zee moesten verblijven. Men geloofde dat de combinatie van kruiden en specerijen de gezondheid zou bevorderen.
In de jaren '80 beleefde dropzopie een revival in Nederland. De Amsterdamse destilleerderij Bols bracht de drank met het originele dropzopie-recept uit onder de naam 'Bols Black'.
Mixologe Tess Posthumus populariseerde de drank in 2015 door ze te gebruiken in de Diageo World Class mixing competition. De laatste jaren is Bols Black weer verkrijgbaar in hippe cocktailbars over de hele wereld.
Ingrediënten
- 500 ml brandewijn
- 100 ml water
- 5 zoethoutstokjes
- 50g jeneverbessen
- 20g steranijs
- 100 ml water
- 5 zoethoutstokjes
- 50g jeneverbessen
- 20g steranijs
Hulpmiddelen & keukengerei
- Middelgrote pan
- Zeef
- Trechter
- Glazen fles
- Zeef
- Trechter
- Glazen fles
Leuke tips
Voeg eventueel wat suiker toe aan de drank. Niet iedereen zal de dropsmaak ongezoet kunnen waarderen.
Bereidingstijd
10-20 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Alcoholische dranken
Recept ID
1478761
Homepage ID
2914357
Teller
0
Bron
Bols archieven
Drank
Uit
Bookmarked
1
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Koemelkvrij
Kippenei eiwitvrij
Sojavrij
Vegetarisch
Gelegenheid