Bereidingswijze
Biga:
- Maak de biga de avond van tevoren
- Kneed met de hand het bloem, gist en water tot een stijf deegje.
- Doe over in een licht met olie ingevette kom en laat het 12 – 18 uur staan.
- Het is goed als het flink gerezen is en een beetje bubbelt.
Deeg:
- Doe de tarwebloem, broodverbeteraar, de suiker, de boter en de gist in de kom
- Mix met een standmixer alles goed door elkaar.
- Voeg de biga, eieren, vanille extract, rozijnen en het zout toe.
- Kneed met de deeghaak in 15-20 minuten tot een kleverig, maar soepel deeg.
- Het deeg blijft nog wat plakken aan de wand en bodem van de kom. Zeker in het begin zal het lijken alsof het te vochtig is en er bloem bij moet. Niet doen!
Eerste rijs:
- Doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom en laat afgedekt 1 – 1½ uur staan.
- Het zal waarschijnlijk niet in volume verdubbelen.
- Bol het deeg goed op en leg het in de goed ingevette pannetone vorm.
Tweede rijs:
- Laat ongeveer 2 uur rijzen. Het deeg zal waarschijnlijk niet helemaal verdubbelen in volume. Geen probleem, tijdens de eerste 15 minuten in de oven rijst het nog behoorlijk
- Verwarm in de tussentijd de oven voor op 180 ºC.
Bakken:
- Bak de panettone op de onderste richel in ± 40 minuten gaar en bruin.
- Dek als de bovenkant te snel bruin wordt af met aluminiumfolie (na ± 20 minuten). Het brood is gaar als de interne temperatuur ± 95 ºC is (of check met een prikker, die moet er droog uitkomen).
- Laat 5 minuten in de vorm staan en stort dan op een rooster. Laat goed afkoelen voordat je de panettone gaat snijden.
- Maak de biga de avond van tevoren
- Kneed met de hand het bloem, gist en water tot een stijf deegje.
- Doe over in een licht met olie ingevette kom en laat het 12 – 18 uur staan.
- Het is goed als het flink gerezen is en een beetje bubbelt.
Deeg:
- Doe de tarwebloem, broodverbeteraar, de suiker, de boter en de gist in de kom
- Mix met een standmixer alles goed door elkaar.
- Voeg de biga, eieren, vanille extract, rozijnen en het zout toe.
- Kneed met de deeghaak in 15-20 minuten tot een kleverig, maar soepel deeg.
- Het deeg blijft nog wat plakken aan de wand en bodem van de kom. Zeker in het begin zal het lijken alsof het te vochtig is en er bloem bij moet. Niet doen!
Eerste rijs:
- Doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom en laat afgedekt 1 – 1½ uur staan.
- Het zal waarschijnlijk niet in volume verdubbelen.
- Bol het deeg goed op en leg het in de goed ingevette pannetone vorm.
Tweede rijs:
- Laat ongeveer 2 uur rijzen. Het deeg zal waarschijnlijk niet helemaal verdubbelen in volume. Geen probleem, tijdens de eerste 15 minuten in de oven rijst het nog behoorlijk
- Verwarm in de tussentijd de oven voor op 180 ºC.
Bakken:
- Bak de panettone op de onderste richel in ± 40 minuten gaar en bruin.
- Dek als de bovenkant te snel bruin wordt af met aluminiumfolie (na ± 20 minuten). Het brood is gaar als de interne temperatuur ± 95 ºC is (of check met een prikker, die moet er droog uitkomen).
- Laat 5 minuten in de vorm staan en stort dan op een rooster. Laat goed afkoelen voordat je de panettone gaat snijden.
Aantal personen
6.00
Vertel iets leuks over dit recept
Speciaal voor de kerst
Ingrediënten
Biga:
205 gram (ongebleekte) tarwebloem
120 gram koud water
1/8 theelepel (= mespunt) droge gist (2,5 mespunt verse gist)
Deeg:
de biga
340 gram (ongebleekte) tarwebloem
115 gram zachte ongezouten roomboter, in 10 stukjes
65 gram suiker
12 gram droge gist (30 g verse gist)
3 grote eieren
2 theelepels vanille extract
10 gram zout
270 gram rozijnen
205 gram (ongebleekte) tarwebloem
120 gram koud water
1/8 theelepel (= mespunt) droge gist (2,5 mespunt verse gist)
Deeg:
de biga
340 gram (ongebleekte) tarwebloem
115 gram zachte ongezouten roomboter, in 10 stukjes
65 gram suiker
12 gram droge gist (30 g verse gist)
3 grote eieren
2 theelepels vanille extract
10 gram zout
270 gram rozijnen
Hulpmiddelen & keukengerei
panettonevorm, tulbandvorm of springvorm (24 cm) met hoge rand van bakpapier, goed ingevet
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
Italiaans
Soort gerecht / gang
Brood
Recept ID
1475961
Homepage ID
1014551
Teller
6
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Gelegenheid