Bereidingswijze
-Smelt een klontje boter in een brede, hoge pan en stoof de gesnipperde sjalot met de geplette knoflook aan.
Voeg de versneden selder, kwartjes champignon en blaadjes laurier toe. Kruid met peper en zout en laat even bakken.
-Blus de groentjes met de witte wijn. Laat de witte wijn op een matig vuur uitkoken.
-Bereid ondertussen de roux in een andere kookpot. Smelt daartoe de boter en klop er, af het vuur, evenveel bloem onder. Laat het mengsel nog even warmen op het vuur.
-Voeg dan stelselmatig de visbouillon en melk, al roerend, toe tot je een smeuïge saus hebt. Breng op smaak met de gemalen kaas, een snuifje cayennepeper, peper, zout en voldoende nootmuskaat.
-Giet de saus bij de gestoofde groentjes (verwijder eerst de laurierblaadjes), eenmaal de witte wijn is uitgekookt. Roer om, voeg de gesnipperde peterselie toe en kruid eventueel verder bij.
-Warm de pasteitjes gedurende een tiental minuten op in een voorverwarmde oven (160°).
-Roer net voor het opdienen de garnalen onder warme saus.
-Snijd het hoedje uit de warme pasteitjes en vul royaal met de saus.
Voeg de versneden selder, kwartjes champignon en blaadjes laurier toe. Kruid met peper en zout en laat even bakken.
-Blus de groentjes met de witte wijn. Laat de witte wijn op een matig vuur uitkoken.
-Bereid ondertussen de roux in een andere kookpot. Smelt daartoe de boter en klop er, af het vuur, evenveel bloem onder. Laat het mengsel nog even warmen op het vuur.
-Voeg dan stelselmatig de visbouillon en melk, al roerend, toe tot je een smeuïge saus hebt. Breng op smaak met de gemalen kaas, een snuifje cayennepeper, peper, zout en voldoende nootmuskaat.
-Giet de saus bij de gestoofde groentjes (verwijder eerst de laurierblaadjes), eenmaal de witte wijn is uitgekookt. Roer om, voeg de gesnipperde peterselie toe en kruid eventueel verder bij.
-Warm de pasteitjes gedurende een tiental minuten op in een voorverwarmde oven (160°).
-Roer net voor het opdienen de garnalen onder warme saus.
-Snijd het hoedje uit de warme pasteitjes en vul royaal met de saus.
Afbeelding
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Wanneer het allemaal wat chiquer mag zijn, zonder jezelf een breuk te werken in de keuken, is dit een tof recept. De smeuïge en feestelijke saus met garnaaltjes kan vergeleken worden met een vol-au-vent en is een perfect feestdiner
Ingrediënten
1 klontje boter
1 sjalot fijngesnipperd
2 teentjes look geplet
6 stengels selder brunoise gesneden (fijne blokjes)
500 gram kastanjechampignons in kwartjes gesneden
2 blaadjes laurierbladeren
200 ml droge witte wijn
50 gram boter
50 gram bloem
5 dl visbouillon
3 dl melk
25 gram gemalen kaas Emmentaler of Gruyère
cayennepeper
nootmuskaat
1 bosje peterselie gesnipperd
peper en zout
400 gram grijze garnalen gepeld
4 pasteitjes
800 gram kroketten diepvries
1 krop ijsbergsla
1 sjalot fijngesnipperd
2 teentjes look geplet
6 stengels selder brunoise gesneden (fijne blokjes)
500 gram kastanjechampignons in kwartjes gesneden
2 blaadjes laurierbladeren
200 ml droge witte wijn
50 gram boter
50 gram bloem
5 dl visbouillon
3 dl melk
25 gram gemalen kaas Emmentaler of Gruyère
cayennepeper
nootmuskaat
1 bosje peterselie gesnipperd
peper en zout
400 gram grijze garnalen gepeld
4 pasteitjes
800 gram kroketten diepvries
1 krop ijsbergsla
Leuke tips
Serveer met kroketjes (of puree) en frisse reepjes ijsbergsla. Lekker met een glaasje witte wijn, smakelijk!
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Belgisch
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1475825
Homepage ID
1090993
Teller
12
Bron
recepten be
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Gelegenheid