Bereidingswijze
1. Meng het water met de gist en klop even door. Zet 5 minuten opzij, totdat het gaat schuimen. De gist is dan actief.
2. Doe in de kom van je keukenmachine je bloem, suiker, eieren, zout en de actieve gist en laat op een medium stand kneden. Voeg de boter dan blokje voor blokje toe en laat kneden totdat alle ingrediënten gemengd zijn.
Het deeg hoeft niet zo soepel te zijn dat je een vliesje ervan kan trekken. De regel is hoe langer je kneed, hoe meer de gluten geactiveerd worden. Meer gluten zorgt voor chewy brood, minder gluten zorgt voor “flaky” deeg. Dat laatste willen we hier.
3. Laat je deeg in een kom afgedekt met huishoudfolie op een warme plek rijzen totdat het in formaat verdubbeld is, zo'n 2 uur duurde het bij mij.
4. Als je deeg verdubbeld is, zet het dan 15 minuten in de koelkast. Omdat er best veel boter doorheen gaat is je deeg wat makkelijker om mee te werken als het iets kouder is.
5. Verwarm je oven voor op 200 graden.
6. Rol je deeg uit tot een langwerpige lap met de brede kant naar je toe.
7. Smeer je deeg in met nutella en rol dan op totdat je een lange rol hebt. Snij aan beide kanten een stukje af zodat je geen leeg (niet met nutella besmeerd) deeg hebt straks.
8. Snij je rol dan in de lengte door het midden zodat je 2 lange slierten hebt waarvan je de laagjes deeg en nutella ziet zitten.
9. Leg de 2 helften heen en weer over elkaar (maar zorg dat de laagjes kant naar boven blijven voor het mooiste effect straks), als een soort vlecht maar dan met 2 strengen en dus de losse einden van de twee strengen aan de bovenkant en onderkant tegen elkaar.
10. Leg je deeg in een cakeblik bedekt met bakpapier en bak het in 60 minuten af (Hou in de gaten dat de bovenkant niet te hard gaat, anders je cakeblik afdekken met aluminiumfolie).
11. Laat afkoelen voordat je je babka aansnijdt.
2. Doe in de kom van je keukenmachine je bloem, suiker, eieren, zout en de actieve gist en laat op een medium stand kneden. Voeg de boter dan blokje voor blokje toe en laat kneden totdat alle ingrediënten gemengd zijn.
Het deeg hoeft niet zo soepel te zijn dat je een vliesje ervan kan trekken. De regel is hoe langer je kneed, hoe meer de gluten geactiveerd worden. Meer gluten zorgt voor chewy brood, minder gluten zorgt voor “flaky” deeg. Dat laatste willen we hier.
3. Laat je deeg in een kom afgedekt met huishoudfolie op een warme plek rijzen totdat het in formaat verdubbeld is, zo'n 2 uur duurde het bij mij.
4. Als je deeg verdubbeld is, zet het dan 15 minuten in de koelkast. Omdat er best veel boter doorheen gaat is je deeg wat makkelijker om mee te werken als het iets kouder is.
5. Verwarm je oven voor op 200 graden.
6. Rol je deeg uit tot een langwerpige lap met de brede kant naar je toe.
7. Smeer je deeg in met nutella en rol dan op totdat je een lange rol hebt. Snij aan beide kanten een stukje af zodat je geen leeg (niet met nutella besmeerd) deeg hebt straks.
8. Snij je rol dan in de lengte door het midden zodat je 2 lange slierten hebt waarvan je de laagjes deeg en nutella ziet zitten.
9. Leg de 2 helften heen en weer over elkaar (maar zorg dat de laagjes kant naar boven blijven voor het mooiste effect straks), als een soort vlecht maar dan met 2 strengen en dus de losse einden van de twee strengen aan de bovenkant en onderkant tegen elkaar.
10. Leg je deeg in een cakeblik bedekt met bakpapier en bak het in 60 minuten af (Hou in de gaten dat de bovenkant niet te hard gaat, anders je cakeblik afdekken met aluminiumfolie).
11. Laat afkoelen voordat je je babka aansnijdt.
Afbeelding
Aantal personen
6.00
Aantal stuks
1.00
Vertel iets leuks over dit recept
Deze Babka is echt het ultieme comfortfood. De combinatie van een bijna knapperige ‘flaky' buitenkant, een smeuïge en zachte binnenkant met lagen romige chocolade…hemels. Voor het maken van het deeg hebben wij deze keukenmachine gebruikt
Wist je dat de onderdelen van de kleine planeetmenger gewoon in de vaatwasser kunnen?
Wist je dat de onderdelen van de kleine planeetmenger gewoon in de vaatwasser kunnen?
Ingrediënten
530 gram zelfrijzend bloem
100 gram suiker
3 eieren
120 ml lauwwarm water
1 zakje gist
3/4 tl zout
150 gram ongezouten boter op kamertemperatuur
nutella
100 gram suiker
3 eieren
120 ml lauwwarm water
1 zakje gist
3/4 tl zout
150 gram ongezouten boter op kamertemperatuur
nutella
Hulpmiddelen & keukengerei
Maxima MPM 7L Planeetmenger
Cakeblik
Bakpapier
Kom
Huishoudfolie
Cakeblik
Bakpapier
Kom
Huishoudfolie
Leuke tips
Het blijft 24 uur echt lekker, dus als je het niet direct uitserveert, vries het dan in. Laat het na het invriezen ontdooien en doe dan nog een paar seconden in de magnetron zodat het net lauw is voordat je het eet.
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
Joods
Soort gerecht / gang
Nagerecht
Recept ID
1475687
Homepage ID
2855855
Teller
90
Bron
FoodFromClaudNine
Drank
Uit
Bookmarked
2
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Koemelkvrij
Notenvrij
Sojavrij
Vegetarisch
Gelegenheid