Vol-au-vent met parelhoen en bospaddenstoelen

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 11/15/2019 - 09:51
Bereidingswijze
Bereidingstijd: 1.40u

-Doe de parelhoenen in een grote kookpot.
-Prik de kruidnagels in de hele gepelde uien en voeg ze toe in de kookpot.
-Voeg de in stukken gesneden wortelen, prei en selder toe, samen met de laurierblaadjes, de tijm, de steranijs, zout en peper. Bedek met koud water, breng aan de kook en laat 40 min. op een zacht vuurtje sudderen.

-Verwarm de oven voor op 180°C.
-Snijd vierkantjes van 9 cm uit 6 bladerdeegjes, door er 8 reepjes van 1,2 cm breedte aan de 4 kanten af te snijden. Snijd de laatste 4 deegvellen in 12 reepjes elk. Leg aan elke zijde van de vierkantjes 4 reepjes trapsgewijs op elkaar en bestrijk alles geleidelijk aan met het losgeklopte ei. Bak de gebakjes 25 min. in de oven goudbruin.

-Haal het parelhoen uit het kookvocht en zeef deze bouillon.
-Laat het parelhoen afkoelen en verwijder het vel, maak al het vlees los en scheur de grotere stukken in kleine delen.
-Fruit de bloem in een stoofpan met de gesmolten boter, tot alles bruin kleurt. Voeg geleidelijk aan en al kloppend 1 l van de gezeefde bouillon toe. Breng zachtjes aan de kook en voeg dan de room toe, samen met de Noilly Prat en de stukken parelhoen. Laat 2 min. sudderen en breng verder op smaak.

-Snijd de ongeschilde aardappelen in frietjes, spoel ze en droog ze. Meng ze met olijfolie, schik ze naast elkaar op een bakplaat met bakpapier en bak ze 20 à 25 min. in de oven goudbruin (voorverwarmd op 230°C) of bak ze

-Borstel de paddenstoelen schoon (zonder water!), verwijder de stelen en snijd de grootste exemplaren in stukken.
-Fruit de fijngesnipperde sjalot 5 min. op een zacht vuurtje in een braadpan met de gesmolten boter en voeg de paddenstoelen en citroensap toe, zet het deksel op de pan en laat 4 min. slinken. Laat het sap bijna volledig inkoken, voeg de cognac en de gehakte peterselie toe. Breng verder op smaak.

-Snijd voorzichtig de hoedjes uit de bladerdeeggebakjes, schik ze op de borden en vul ze met parelhoen en saus. Geef er de frietjes en paddenstoelen bij.


Afbeelding
Vol-au-vent met parelhoen en bospaddenstoelen
Aantal personen
6.00
Vertel iets leuks over dit recept
Feestelijk lekkere klassieker uit de Franse keuken 
Ingrediënten
2 grote uien
4 wortels (assortiment van witte, gele, oranje, rode)
1 koffielepel zout
1 koffielepel zwarte peperbolletjes
1 stuk steranijs
3 kruidnagels
2 takjes tijm
2 feuilles laurierblaadjes
25 g boter
10 cl Noily Prat
1 dl room
3 eetlepels bloem
1/4 kl gemalen zwarte peper (voor de bladerdeeggebakjes)
1/2 kl fleur de sel (voor de bladerdeeggebakjes)
1/3 bussel krulpeterselie (voor de bladerdeeggebakjes)
1 teentje teentje knoflook (voor de bladerdeeggebakjes)
3 el geraspte parmigiano (voor de bladerdeeggebakjes)
3 el olijfolie (voor de bladerdeeggebakjes)
1 kg frietaardappelen (voor de bladerdeeggebakjes)
peper en zout (voor de champignons)
4 takjes bladpeterselie (voor de champignons)
20 g boter (voor de champignons)
1 el cognac (voor de champignons)
1 grote sjalot (voor de champignons)
1/2 citroen (voor de champignons)
500 g bospaddenstoelen, naar keuze (voor de champignons)
10 vierkantjes vers bladerdeeg (voor de bladerdeeggebakjes)
1 ei (voor de bladerdeeggebakjes)
2 preiwitten
3 stengels groene selder
2 parelhoenen
Leuke tips
Haal het bladerdeeg op het laatste ogenblik uit de koelkast en snijd het met een scherp mes, zo rijzen de gebakjes mooi. Gebruik de rest van de bouillon om een lichte soep te maken met een julienne van fijne groentjes
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Frans
Soort gerecht / gang
Feestmaaltijd
Recept ID
1474985
Homepage ID
1090993
Teller
9
Bron
delhaize
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Author Image
marcdepester
Gelegenheid