Èch­te jus

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op ma, 12/17/2018 - 09:39
Bereidingswijze
-Verwarm de oven voor op 180 °C.
-Snijd de ongepelde sjalotten in kwarten.
-Schil de knolselderij en snijd in grove stukken.
-Snijd de peen in stukken van 2 cm.
-Maak inkepingen in de drumsticks en halveer de sinaasappels.
- Doe de sjalot, knolselderij, peen, drumsticks, sinaasappel, laurier, venkelzaad, spek, ongepelde knoflook en tijm in een vuurvaste ovenschaal.
-Bestrooi met peper en eventueel zout.
- Besprenkel met de olie, schep om en rooster 1 uur in het midden van de oven.
-Schep halverwege om.

-Neem de schaal uit de oven en zet op laag vuur.
-Neem de sinaasappelhelften uit de schaal en laat iets afkoelen.
-Schraap met een houten lepel de aanbaksels los, druk de groente plat en roer de bloem erdoor.
-Laat 5 min. op laag vuur garen. Roer af en toe.
-Knijp de sinaasappelhelften voorzichtig uit boven de schaal en voeg het hete water toe.
-Breng aan de kook en laat 15 min. op middelhoog vuur koken. Roer regelmatig.
-Schenk door een zeef en vang de jus op.
-Druk met een pureestamper of houten lepel de groente en kip extra aan in een vergiet en vang de sappen op.
-Breng de jus op smaak met peper en eventueel zout.
Afbeelding
Èch­te jus
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Geroosterde kip of kalkoen vráágt om zo'n goede jus als deze.Je kunt de jus 2 dagen van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast. Je kunt de jus ook invriezen. Bewaar max. 3 maanden. 
Ingrediënten
3 sjalotten (ongepeld)
400 g knolselderij
300 g winterpeen
500 g kipdrumsticks
2 medium handsinaasappels
2 gedroogde laurierblaadjes
1 el venkelzaad
100 g magere gerookte spekreepjes
2 tenen knoflook (ongepeld)
3 takjes verse tijm
3 el traditionele olijfolie
2 el tarwebloem
1 liter water (heet)
Hulpmiddelen & keukengerei
vuurvaste ovenschaal of bakblik (ca. 30 x 40 cm)
pureestamper
Leuke tips
Voeg 50 ml pastis toe voordat je de sinaasappels erboven uitknijpt.
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Bijgerecht
Recept ID
1465333
Homepage ID
1090993
Teller
92
Bron
AH
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
1
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Author Image
marcdepester
Gelegenheid