Bereidingswijze
-Verwarm de oven voor op 180 °C.
-Snijd de ongepelde sjalotten in kwarten.
-Schil de knolselderij en snijd in grove stukken.
-Snijd de peen in stukken van 2 cm.
-Maak inkepingen in de drumsticks en halveer de sinaasappels.
- Doe de sjalot, knolselderij, peen, drumsticks, sinaasappel, laurier, venkelzaad, spek, ongepelde knoflook en tijm in een vuurvaste ovenschaal.
-Bestrooi met peper en eventueel zout.
- Besprenkel met de olie, schep om en rooster 1 uur in het midden van de oven.
-Schep halverwege om.
-Neem de schaal uit de oven en zet op laag vuur.
-Neem de sinaasappelhelften uit de schaal en laat iets afkoelen.
-Schraap met een houten lepel de aanbaksels los, druk de groente plat en roer de bloem erdoor.
-Laat 5 min. op laag vuur garen. Roer af en toe.
-Knijp de sinaasappelhelften voorzichtig uit boven de schaal en voeg het hete water toe.
-Breng aan de kook en laat 15 min. op middelhoog vuur koken. Roer regelmatig.
-Schenk door een zeef en vang de jus op.
-Druk met een pureestamper of houten lepel de groente en kip extra aan in een vergiet en vang de sappen op.
-Breng de jus op smaak met peper en eventueel zout.
-Snijd de ongepelde sjalotten in kwarten.
-Schil de knolselderij en snijd in grove stukken.
-Snijd de peen in stukken van 2 cm.
-Maak inkepingen in de drumsticks en halveer de sinaasappels.
- Doe de sjalot, knolselderij, peen, drumsticks, sinaasappel, laurier, venkelzaad, spek, ongepelde knoflook en tijm in een vuurvaste ovenschaal.
-Bestrooi met peper en eventueel zout.
- Besprenkel met de olie, schep om en rooster 1 uur in het midden van de oven.
-Schep halverwege om.
-Neem de schaal uit de oven en zet op laag vuur.
-Neem de sinaasappelhelften uit de schaal en laat iets afkoelen.
-Schraap met een houten lepel de aanbaksels los, druk de groente plat en roer de bloem erdoor.
-Laat 5 min. op laag vuur garen. Roer af en toe.
-Knijp de sinaasappelhelften voorzichtig uit boven de schaal en voeg het hete water toe.
-Breng aan de kook en laat 15 min. op middelhoog vuur koken. Roer regelmatig.
-Schenk door een zeef en vang de jus op.
-Druk met een pureestamper of houten lepel de groente en kip extra aan in een vergiet en vang de sappen op.
-Breng de jus op smaak met peper en eventueel zout.
Afbeelding
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Geroosterde kip of kalkoen vráágt om zo'n goede jus als deze.Je kunt de jus 2 dagen van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast. Je kunt de jus ook invriezen. Bewaar max. 3 maanden.
Ingrediënten
3 sjalotten (ongepeld)
400 g knolselderij
300 g winterpeen
500 g kipdrumsticks
2 medium handsinaasappels
2 gedroogde laurierblaadjes
1 el venkelzaad
100 g magere gerookte spekreepjes
2 tenen knoflook (ongepeld)
3 takjes verse tijm
3 el traditionele olijfolie
2 el tarwebloem
1 liter water (heet)
400 g knolselderij
300 g winterpeen
500 g kipdrumsticks
2 medium handsinaasappels
2 gedroogde laurierblaadjes
1 el venkelzaad
100 g magere gerookte spekreepjes
2 tenen knoflook (ongepeld)
3 takjes verse tijm
3 el traditionele olijfolie
2 el tarwebloem
1 liter water (heet)
Hulpmiddelen & keukengerei
vuurvaste ovenschaal of bakblik (ca. 30 x 40 cm)
pureestamper
pureestamper
Leuke tips
Voeg 50 ml pastis toe voordat je de sinaasappels erboven uitknijpt.
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Bijgerecht
Recept ID
1465333
Homepage ID
1090993
Teller
92
Bron
AH
Drank
Uit
Bookmarked
1
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Gelegenheid