Hartige banketstaaf

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 11/29/2015 - 11:30
Bereidingswijze
Snijd het rookspek in kleine blokjes. Laat het klontje boter smelten in een koekenpan op laag tot matig vuur en laat het vet uit de blokjes rookspek bakken. Hak de ui fijn. Schep met een schuimspaan de spekjes uit de pan, doe de ui erin en laat die, met deksel op de pan op laag vuur zweten. Hak intussen de knoflook fijn en laat die even meezweten. Laat ui noch knoflook bruin worden. Zet het mengsel even opzij.

Verhit de oven tot 220 ºC

Meng het ei met de tijm, royaal zout en peper, de mosterd, Worcestershire sauce, yoghurt en cayennepeper . Kneed het gehakt erdoor en vervolgens het eimengsel, broodkruim, de peterselie, het ui-en-knoflookmengsel en ten slotte de uitgebakken spekjes. Zet het gehakt een uur in de koelkast om op te stijven . ( half uurtje vriezer )

Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestrooi met iets bloem , leg de plak bladerdeeg er op.
Vorm het gehaktmengsel tot een lange, dunne worst en leg die op de strook bladerdeeg. Laat aan beide uiteinden een stukje vrij. Vouw het bladerdeeg om de gehaktworst heen en plak het met een beetje water aan elkaar . Vouw aan de uiteinden het bladerdeeg goed dicht en plak weer met water.
bestrijk evt met wat eigeel voor een mooie kleur.

Vorm de lange rol tot een S of een M en zet hem in de oven. Zet na 3 minuten de thermostaat op 180 ºC en bak de banketletter in ongeveer 40 minuten gaar en goudbruin. Wacht 10 minuten met aansnijden. Op kamertemperatuur is hij trouwens net zo lekker.

Afbeelding
Hartige banketstaaf
Aantal personen
4.00
Aantal stuks
1.00
Vertel iets leuks over dit recept
eigenlijk gebruik ik deze altijd voor sauzijsenbroodjes , maar een banket letter is het origineel.
lekkere hartige tegenhanger voor al het zoet op 5/12
Ingrediënten
voor 1 banketletter:
1 rol bladerdeeg vers
100 g rookspek
klein klontje boter;
1 ui
2 tenen knoflook
1 ei
mespunt tijm; zout en peper
2 koffielepels mosterd
2 koffielepels Worcester sauce
1 eetlepel yoghurt
2 tl cayenne peper
500 g rundergehakt, ik gebruik half om half, minder droog , zet de vulling dan even op laag vuur om wat vet er uit te laten trekken, dep af met keuken papier voor het inrollen.
4 à 5 eetlepels broodkruim (panko of paneermeel)
3 eetlepels peterselie, fijngehakt
Hulpmiddelen & keukengerei
oven .
schuimspaan
bakpapier
Leuke tips
voor de sauzijsenbroodjes gebruik ik filo deeg, gebruik dan 2 of 3 lagen, smeer elke vel iets in met wat olijfolie , dan 2e vel erop, weer wat olie, 3e vel erop , verder bewerken als hierboven.
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Borrelhapje
Recept ID
1437579
Homepage ID
2289241
Teller
1503
Bron
trouw kookrubriek
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
10
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Author Image
hans3333
Gelegenheid