Bereidingswijze
Bereiding mousse
Week de gelatine 5 minuten in ruim koud water. Rasp en pers de sinaasappel. Let op bij het raspen van de schil van de sinaasappel, neem alleen het oranje. Het witte smaakt bitter.
Verwarm je sinaasappelsap en rasp en los de lichte basterduiker op. Neem de gelatine , knijp uit en los deze al roerend op in de sinaaasappelsap, nadat je deze wel van het vuur hebt gehaald. laat intussen het sap verder afkoelen. Klop de slagroom stijf en spatel deze door het sinaasappelmengsel. Zet voor minimaal 3 uurtjes weg in de koelkast om op te stijven.
Bereiden rolcake
Verwarm je oven voor op 200 graden en smelt de boter zachtjes in een pan.
Als de boter bijna gesmolten is kan het gas uit en het restje boter zal nog zachtjes smelten.
Klop in ongeveer 4 minuten de eieren zacht en romig
Voeg suiker, vanillesuiker en zout toe en klop nog een keer goed door. Zeef de bloem en bakpoeder en spatel deze door het mengsel. Spatel daarna de boter erdoor
Voeg als laatste 2 eetlepels speculaaskruiden toe
Neem je bakplaat, deze is ongeveer 33 x 28 cm. Leg hierop een bakpapiertje. Goed recht en verdeel voorzichtig het vloeibare cakebeslag over het bakpapiertje. zorg dat het gelijk verdeeld is. Zet de bakplaat terug in je oven en bak de cake af in ongeveer 8 minuten. Let op dat het niet te hard gaat. De cake is best dun dus kan soms harder gaan dan je denkt.
Wanneer je cake klaar is neem je hem uit de oven en laat hem heel even op je bakplaat liggen. (minuut of 2,3) Rol daarna de cake met behulp van bakpapiertje op en laat zo verder afkoelen. Zo voorkom je scheuren en is de cake al een beetje in vorm.
Wanneer de cake is afgekoeld rol je hem terug en breng dan een mooie laag sinaasappelmousse aan op de cake. Verkruimel hierop wat pepernoten .
rol de cake weer op. Verwijder stukje voor stukje het bakpapiertje
Je zal merken dat hij goed in vorm blijft. Rol hem vrij strak op.
Smelt de chocola (bijv. bonbonblok) en breng door middel van een papieren gevouwen cornetje of een vork, lepel, in strepen de chocola aan op de rolcake. Verkruimel hier weer wat pepernoten over.
Succes en eet smakelijk!
Afbeelding
Aantal personen
10.00
Aantal stuks
10.00
Vertel iets leuks over dit recept
Een rolcake met de smaak van speculaas gevuld met frisse zachte sinaasappelmousse en pepernootkruim. Perfecte combinatie in deze periode
Ingrediƫnten
Rolcake :
5 M eieren
1 zakje vanillesuiker of 1 theelepel vloeibare vanille
90 gram fijne suiker
105 gram bloem
50 gram boter
2/3e theelepel bakpoeder
snufje zout
2 eetl. speculaaskruiden
Sinaasappelmousse
3 blaadjes witte gelatine
sap van 1 sinaasappel
rasp van 1 sinaasappel
2 el lichte basterdsuiker
250 ml slagroom
1 el bruine basterdsuiker
Garnering
125 gr gesmolten chocola (bijv. bonbonblok)
gehakte pepernoten (voor op de mousse en ter garnering
5 M eieren
1 zakje vanillesuiker of 1 theelepel vloeibare vanille
90 gram fijne suiker
105 gram bloem
50 gram boter
2/3e theelepel bakpoeder
snufje zout
2 eetl. speculaaskruiden
Sinaasappelmousse
3 blaadjes witte gelatine
sap van 1 sinaasappel
rasp van 1 sinaasappel
2 el lichte basterdsuiker
250 ml slagroom
1 el bruine basterdsuiker
Garnering
125 gr gesmolten chocola (bijv. bonbonblok)
gehakte pepernoten (voor op de mousse en ter garnering
Hulpmiddelen & keukengerei
keukenmachine , bakpapier
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Banket
Recept ID
1437397
Homepage ID
2254175
Teller
451
Drank
Uit
Bookmarked
7
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Gelegenheid