Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 175°C. Beleg een bakplaat met bakpapier. Bestuif een werkvlak dun met bloem. Verdeel het speculaasdeeg in 2 stukken, een net iets groter dan de andere. Rol beide stukken deeg uit tot rechthoekige lappen van ± 20 x 30 cm op het met bloem bestoven werkvlak, ééntje net iets groter. Rol de kleinste deeglap over de deegroller en leg hem op het bakpapier.
Prak de amandelspijs in een grote kom los en meng er het citroensap, de koffieroom en 2/3 van de losgeklopte eieren door. Verdeel de vulling gelijkmatig over het deeg op het bakpapier, houd hierbij 1 cm van de rand vrij. Dek de vulling af met de tweede deeglap en druk de randen tussen duim en wijsvinger tot een schulprand dicht.
Maak een ruitpatroon door met een scherp mes de speculaas 1 mm in te snijden. Leg in elk vakje één amandel en druk ze iets in. Bestrijk de bovenkant van de gevulde speculaas met de rest van het ei. Bak de speculaas in het midden van de oven 25-30 min. Laat de speculaas op de bakplaat, uit de oven afkoelen.
Snijd in 30 blokjes.
Prak de amandelspijs in een grote kom los en meng er het citroensap, de koffieroom en 2/3 van de losgeklopte eieren door. Verdeel de vulling gelijkmatig over het deeg op het bakpapier, houd hierbij 1 cm van de rand vrij. Dek de vulling af met de tweede deeglap en druk de randen tussen duim en wijsvinger tot een schulprand dicht.
Maak een ruitpatroon door met een scherp mes de speculaas 1 mm in te snijden. Leg in elk vakje één amandel en druk ze iets in. Bestrijk de bovenkant van de gevulde speculaas met de rest van het ei. Bak de speculaas in het midden van de oven 25-30 min. Laat de speculaas op de bakplaat, uit de oven afkoelen.
Snijd in 30 blokjes.
Afbeelding
Aantal personen
0.00
Ingrediënten
voor het speculaasdeeg:
500 g zelfrijzend bakmeel
250 g donkerbruine basterdsuiker
1/2 tl zout
5 el speculaaskruiden
350 g koude roomboter of margarine
evt. 1-3 el melk
spijsvulling:
600 g amandelspijs
2 el citroensap
4 el koffieroom
2 eieren, losgeklopt
garnering:
50 g blanke amandelen
500 g zelfrijzend bakmeel
250 g donkerbruine basterdsuiker
1/2 tl zout
5 el speculaaskruiden
350 g koude roomboter of margarine
evt. 1-3 el melk
spijsvulling:
600 g amandelspijs
2 el citroensap
4 el koffieroom
2 eieren, losgeklopt
garnering:
50 g blanke amandelen
Leuke tips
65 kcal. per stukje.
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Banket
Recept ID
1373582
Homepage ID
40292
Smaak
Z
Teller
2205
Bron
delicious.
Drank
Uit
Bookmarked
15
Aantal reacties
2
Klant
lg
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Voorbereiding
Begin liefst een dag eerder, zodat het deeg kan rusten en alle smakken goed kunnen intrekken.
Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, zout en de speculaaskruiden. Snijd de roomboter in kleine stukjes en meng door de bloem. Wrijf met de vingers van één hand het mengsel tot fijne kruimels. Kneed alles met koele hand snel tot een samenhangend en soepel deeg. Voeg als het deeg iets te droog is 1-3 el melk toe. Vorm het deeg tot een bal en verpak deze strak in plasticfolie. Laat het deeg minstens 1 dag, liever 2-3 dagen, in de koelkast rusten zodat de speculaassmaak zich goed kan ontwikkelen.
Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, zout en de speculaaskruiden. Snijd de roomboter in kleine stukjes en meng door de bloem. Wrijf met de vingers van één hand het mengsel tot fijne kruimels. Kneed alles met koele hand snel tot een samenhangend en soepel deeg. Voeg als het deeg iets te droog is 1-3 el melk toe. Vorm het deeg tot een bal en verpak deze strak in plasticfolie. Laat het deeg minstens 1 dag, liever 2-3 dagen, in de koelkast rusten zodat de speculaassmaak zich goed kan ontwikkelen.
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Gelegenheid