Bereidingswijze
Bakmeel boven kom zeven en omscheppen met basterdsuiker, koekkruiden en mespunt zout. Boter met twee messen in bloemmengsel tot kleine korrels snijden.
Geheel met koele hand snel tot soepel deeg kneden. Als deeg te droog is wat melk erdoor kneden. Deegbal in plasticfolie verpakken en minstens 1 uur in koelkast laten rusten.
Oven voorverwarmen op 175 °C. Deegbal op met bakpapier beklede bakplaat uitrollen of uitdrukken tot lap van 1-2 cm dik. Speculaas in midden van oven in ca. 35 min. gaar en bruin laten worden.
Speculaas uit oven nemen, laten afkoelen en in grove stukken breken.
Geheel met koele hand snel tot soepel deeg kneden. Als deeg te droog is wat melk erdoor kneden. Deegbal in plasticfolie verpakken en minstens 1 uur in koelkast laten rusten.
Oven voorverwarmen op 175 °C. Deegbal op met bakpapier beklede bakplaat uitrollen of uitdrukken tot lap van 1-2 cm dik. Speculaas in midden van oven in ca. 35 min. gaar en bruin laten worden.
Speculaas uit oven nemen, laten afkoelen en in grove stukken breken.
Afbeelding
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
niets leuker om zelf te maken en op te smullen
Ingrediënten
250 g zelfrijzend bakmeel 150 g donkere basterdsuiker 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden 100 g ijskoude roomboter evt. 2-3 eetlepels melk
Leuke tips
Speculaasvariatie 1: amandelen geven speculaas net iets extra`s. Kneed door het deeg de inhoud van 1/2 zakje amandelschaafsel (à 45 g) of strooi erover (deeg eerst bestrijken met eetlepel melk). Of druk 1/2 zakje garneeramandelen (à 65 g) in een mooi patroon in het deeg.
Tip: Speculaasvariatie 2: breng in een pan een laag water aan de kook, zet het vuur laag en hang een hittebestendige kom of kleinere pan in de pan. Laat 200 gram verbrokkelde witte chocolade met 2-3 eetlepels slagroom hierin al roerend smelten. Dip de speculaasbrokken een voor een in de gesmolten chocolade en leg ze op een vel bakpapier, zodat de chocolade weer stolt.
Tip: Speculaasvariatie 2: breng in een pan een laag water aan de kook, zet het vuur laag en hang een hittebestendige kom of kleinere pan in de pan. Laat 200 gram verbrokkelde witte chocolade met 2-3 eetlepels slagroom hierin al roerend smelten. Dip de speculaasbrokken een voor een in de gesmolten chocolade en leg ze op een vel bakpapier, zodat de chocolade weer stolt.
Bereidingstijd
20-30 min
Soort gerecht / gang
Anders
Recept ID
1355662
Homepage ID
1334680
Smaak
A
Teller
2422
Bron
ah
Drank
Uit
Bookmarked
15
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Gelegenheid