koffie

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op za, 12/05/1998 - 18:04
Bereidingswijze
Kook het water in de ketel, draai het gas uit en doe /- 1/3 beker kokend water in de duwpot, sluit af met de deksel/zeef. Verwarm de duwpot en zeef, leeg de duwpot.
Doe de gemalen koffie in de duwpot, doe hier een beetje van het wat afgekoelde water uit de ketel bij (temperatuur van dit water moet net onder het kookpunt zitten) en roer dit met een lepeltje zodat er een papje ontstaat.
Vul de koffie voorzichtig aan met water zodat de zeef straks nog in de duwpot past zonder de koffie te raken. Sluit de duwpot af met de deksel/zeef. Laat tussen de 3 en de 5 minuten trekken. Schenk de koffie daarna in een beker of twee kleine kopjes.
Aantal personen
1.00
Vertel iets leuks over dit recept
Koffie zetten met de duwpot (cafetiere).
Deze methode van koffiezetten levert lekkerdere koffie dan die gezet met de gangbare filterapparaten. Daar blijft een belangrijk deel van de koffiesmaak in het filter zitten...
Ingrediƫnten
2 a 3 scheppen koffie, bij voorkeur ongemalen arabica koffiebonen (koffie-speciaalzaak)
1 1/2 beker water.
Hulpmiddelen & keukengerei
Een zgn. duwpot (cafetiere) voor "2 a 3" kopjes, inhoud ongeveer 250 ml. Een grotere kan ook, maar u heeft dan minder controle over het resultaat.
Ketel.
Leuke tips
Let op de tijd. Na vijf minuten trekken begint de koffie bitter te worden.
Bereidingstijd
0-10 min
Keuken
U
Soort gerecht / gang
Anders
Recept ID
120631
Homepage ID
4580
Smaak
N
Teller
776
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
1
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Voorbereiding
Maal evt. de bonen, niet al te fijn. Hoe fijner het gruis, hoe uitgesprokener de koffiesmaak. Maar de koffie zal dan ook sneller bitter worden. Let daarop bij het trekken. Daarnaast komt bij fijner koffiegruis, ook meer koffieprut in het eindresultaat, en raakt de zeef eerder verstopt.
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Author Image
richard_b