Bereidingswijze
Deeg: Bloem in kom storten, kuiltje in midden maken en gist hierin verbrokkelen. 1 theelepel suiker toevoegen. Circa 1 dl melk erover schenken en gist al roerend oplossen. Beetje bloem over gist stuiven. Kom afdekken en circa 15 minuten laten staan. 1 1/2 dl melk met kaneel en saffraan aan de kook brengen en tot lauwwarm laten afkoelen. Melk zeven en met boter, rest van suiker en eidooier door bloemmengsel roeren. Zout toevoegen en circa 15 minuten tot stevig deeg kneden. Kom afdekken met vochtige doek en ongeveer 1 uur op lauwwarme plaats laten rijzen.
Vulling: Rozijnen en krenten in ruim heet water circa 15 minuten wellen. Laten uitlekken en droogdeppen. Rozijnen, krenten, amandelen, sinaasappelschil en bloem mengen. Oven voorverwarmen op 180 graden C. Vulling door deeg kneden. Deeg tot bal vormen, afdekken met vochtige doek en nog circa 10 minuten laten rijzen.
Deeg uitrollen tot lap van ongeveer 30 x 15 cm. Amandelspijs tot rol van 30 cm vormen en in lengte op deeg leggen. Deeg over amandelspijs vouwen. Stol op bakplaat in midden van oven in circa 45 minuten lichtbruin bakken. Stol met gesmolten boter bestrijken en met poedersuiker bestrooien.
Vulling: Rozijnen en krenten in ruim heet water circa 15 minuten wellen. Laten uitlekken en droogdeppen. Rozijnen, krenten, amandelen, sinaasappelschil en bloem mengen. Oven voorverwarmen op 180 graden C. Vulling door deeg kneden. Deeg tot bal vormen, afdekken met vochtige doek en nog circa 10 minuten laten rijzen.
Deeg uitrollen tot lap van ongeveer 30 x 15 cm. Amandelspijs tot rol van 30 cm vormen en in lengte op deeg leggen. Deeg over amandelspijs vouwen. Stol op bakplaat in midden van oven in circa 45 minuten lichtbruin bakken. Stol met gesmolten boter bestrijken en met poedersuiker bestrooien.
Vertel iets leuks over dit recept
Voor ongeveer 20 plakken
Ingrediƫnten
Voor het deeg: 500 gr bloem, 40 gr verse gist (of 2 zakjes gedroogde gist ca 7 gr), 50 gr witte basterdsuiker, 2 1/2 dl lauwe melk, 1 theelepel gemalen kaneel, 15 draadjes saffraan, 50 gr zachte boter, 1 eidooier, ongeveer 3 theelepels zout.
Voor de vulling: 200 gr rozijnen, 100 gr krenten, 100 gr grof gemalen amandelen, 75 gr geconfijte sinaasappelschil, in stukjes 1 eetlepel bloem, 250 gr amandelspijs.
Voor de afwerking: 2 eetlepels gesmolten boter, poedersuiker.
Voor de vulling: 200 gr rozijnen, 100 gr krenten, 100 gr grof gemalen amandelen, 75 gr geconfijte sinaasappelschil, in stukjes 1 eetlepel bloem, 250 gr amandelspijs.
Voor de afwerking: 2 eetlepels gesmolten boter, poedersuiker.
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Banket
Recept ID
120255
Homepage ID
3581
Smaak
Z
Teller
324
Drank
Uit
Bookmarked
6
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Voorbereiding
Extra nodig: bakplaat, bekleed met bakpapier
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Gelegenheid