Gevulde speculaas

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op ma, 12/05/2005 - 15:10
Bereidingswijze
Leg een zeef op een kom en doe er bakmeel, basterdsuiker, speculaaskruiden en een mespunt zout in. Schud voorzichtig met de zeef, zodat alles in de kom valt. Wrijf met de bolle kant van een lepel eventuele klontjes meel of basterdsuiker nog door de zeef. Leg de boter in het bakmeel en snijd de boter met twee gekruiste messen in piepkleine stukjes. Doe de melk erbij. Was je handen met koud water zodat ze koel worden, droog ze af en kneed het deeg nu tot een soepele bal. Pak de bal in plasticfolie en leg hem 1 uur in de koelkast.
Klop de eieren met 1 eetlepel water los in een kom. Verkruimel de amandelspijs boven een andere kom en schenk er de helft van het losgeklopte ei bij. Prak het ei met een vork door de amandelspijs, zodat hij smeu?g wordt.
Verwarm de oven (zonder bakplaat) voor op 175 ?C. Bedek de bakplaat met bakpapier. Bestrooi het aanrecht en de deegroller met een klein beetje bloem. Verdeel de deegbal in twee gelijke stukken. Rol elk stuk deeg met de deegroller uit tot een lap van ongeveer 15 x 30 cm. Leg 1 lap op de bakplaat. Smeer het amandelspijs erover uit met natgemaakte handen of een pannenkoekmes, en laat rondom een randje deeg vrij. Leg de tweede deegplak erop en druk de zijkanten goed op elkaar.
Bestrijk de bovenkant van het deeg met de rest van het ei. Druk de halve amandelen in het deeg als versiering. Trek ovenwanten aan en schuif de bakplaat in het midden van de oven. Bak de gevulde speculaas in 40-45 minuten gaar. De amandelen bovenop zijn dan goudbruin geworden. Trek ovenwanten aan en haal de plaat uit de oven. Zet hem op het aanrecht en laat de speculaas op de bakplaat afkoelen.
Aantal personen
8.00
Vertel iets leuks over dit recept
Ingrediƫnten
200 gram zelfrijzend bakmeel - 125 gram donkere basterdsuiker - 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden - 150 gram koude ongezouten roomboter - 2 eetlepels melk - 2 eieren - 1 pakje amandelspijs a 300 gram - 1/2 zakje garneeramandelen a 55 gram - bloem om te bestuiven

Hulpmiddelen & keukengerei
Materialen
plasticfolie, zeef, deegroller, bakpapier
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Spaans
Soort gerecht / gang
Tussendoortje
Recept ID
1137080
Homepage ID
1077555
Smaak
Z
Teller
845
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
1
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Author Image
luckyjo
Gelegenheid