Bereidingswijze
Verhit de olie tot 160 graden. Roer het oliebollenbeslag na het rijzen niet meer door.
Vorm met behulp van twee met olie ingevette eetlepels bollen van het beslag, laat deze voorzichtig in de olie glijden en bak ze in ongeveer 8 minuten gaar en goudbruin.
Laat de oliebollen op een stuk keukenpapier uitlekken.
Serveer de oliebollen warm of koud en bestrooi ze met poedersuiker.
Vorm met behulp van twee met olie ingevette eetlepels bollen van het beslag, laat deze voorzichtig in de olie glijden en bak ze in ongeveer 8 minuten gaar en goudbruin.
Laat de oliebollen op een stuk keukenpapier uitlekken.
Serveer de oliebollen warm of koud en bestrooi ze met poedersuiker.
Vertel iets leuks over dit recept
Dit recept hoort bij het artikel 'Oliebol' uit het boek Eet op! door Johannes van Dam.
Ingrediƫnten
Voor 40 stuks:
500 gram bloem
1 theelepel zout
30 gram verse gist
4,5 dl lauwwarme melk (40 graden)
1 theelepel suiker
1 ei
40 gram rozijnen (gewassen)
40 gram krenten (gewassen)
25 gram sukadesnippers
20 gram gember (in stukjes)
1 appel (in kleine stukjes)
25 gram gehakte noten
geraspte schil van 1 citroen
olie
poedersuiker
500 gram bloem
1 theelepel zout
30 gram verse gist
4,5 dl lauwwarme melk (40 graden)
1 theelepel suiker
1 ei
40 gram rozijnen (gewassen)
40 gram krenten (gewassen)
25 gram sukadesnippers
20 gram gember (in stukjes)
1 appel (in kleine stukjes)
25 gram gehakte noten
geraspte schil van 1 citroen
olie
poedersuiker
Leuke tips
Een paar aantekeningen:
1. De bollen worden met melk minder goed gaar en de melk doet ze sneller verbranden. Vervang de melk eventueel door lauwwarm water en gebruik alleen wat melk om de gist mee aan te maken.
2. De Belgische 'Wannee', Ons Kookboek, waarschuwt het beslag niet langer dan 15 minuten te laten rijzen: 'het rijst in de olie!'
3. Sommigen laten de olie 190 graden worden, anderen 180. 160 lijkt iets te koel.
4. De citroenrasp kan door sinaasappelsnippers vervangen worden.
5. Gebruik in plaats van lepels een ijsportioneerder; dat werkt veel makkelijker.
6. Draai de bollen in het vet regelmatig om, zodat ze rond en gelijkmatig van kleur worden.
7. Stapel de gebakken bollen niet op elkaar.
8. De oorspronkelijke editie van Wannee gebruikte nog geen noten of gember maar wel 2 eieren (facultatief) en 3 zure (!) appelen op slechts 400 gram bloem, en voegde ook wat citroensap toe. Dat zuur is een heel oude toevoeging die de bollen ten goede komt!
1. De bollen worden met melk minder goed gaar en de melk doet ze sneller verbranden. Vervang de melk eventueel door lauwwarm water en gebruik alleen wat melk om de gist mee aan te maken.
2. De Belgische 'Wannee', Ons Kookboek, waarschuwt het beslag niet langer dan 15 minuten te laten rijzen: 'het rijst in de olie!'
3. Sommigen laten de olie 190 graden worden, anderen 180. 160 lijkt iets te koel.
4. De citroenrasp kan door sinaasappelsnippers vervangen worden.
5. Gebruik in plaats van lepels een ijsportioneerder; dat werkt veel makkelijker.
6. Draai de bollen in het vet regelmatig om, zodat ze rond en gelijkmatig van kleur worden.
7. Stapel de gebakken bollen niet op elkaar.
8. De oorspronkelijke editie van Wannee gebruikte nog geen noten of gember maar wel 2 eieren (facultatief) en 3 zure (!) appelen op slechts 400 gram bloem, en voegde ook wat citroensap toe. Dat zuur is een heel oude toevoeging die de bollen ten goede komt!
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Banket
Recept ID
1066844
Homepage ID
1188154
Smaak
A
Teller
2060
Drank
Uit
Bookmarked
2
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Voorbereiding
Zeef bloem en zout in een kom, los de gist op in een deel van de melk en roer de suiker erdoor. Laat de gistoplossing op een tamelijk warme plaats staan tot zich aan de oppervlakte belletjes hebben gevormd.
Maak een kuiltje in de bloem en doe de gistoplossing erin. Roer met een mixer voorzien van garden vanuit het midden tot een glad en klontervrij beslag ontstaat. Klop het ei en vervolgens de resterende melk erdoor. Voeg rozijnen, krenten, sukadesnippers, gember, appel, noten en citroenrasp toe. Laat het beslag afgedekt met een bord of vochtige theedoek op een tochtvrije, tamelijk warme plaats ongeveer 1 uur rijzen.
Maak een kuiltje in de bloem en doe de gistoplossing erin. Roer met een mixer voorzien van garden vanuit het midden tot een glad en klontervrij beslag ontstaat. Klop het ei en vervolgens de resterende melk erdoor. Voeg rozijnen, krenten, sukadesnippers, gember, appel, noten en citroenrasp toe. Laat het beslag afgedekt met een bord of vochtige theedoek op een tochtvrije, tamelijk warme plaats ongeveer 1 uur rijzen.
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Gelegenheid