Bereidingswijze
Oma verhit de olie in een grote pan tot ca. 175 C. Zij gebruikt daarbij een natgemaakt juslepel, maar een ijslepel is ook handig. Bak steeds zoveel bollen tegelijk dat ze vrij in de pan kunnen bewegen. Laat de oliebollen uitlekken in een vergiet met een stuk keukenpapier erin.
Vertel iets leuks over dit recept
De naam oma alleen al; dat moet goed zijn!!!
45-50 stuks Zo zag het vroeger altijd uit (bij mijn oma althans)
Zelf ben ik nu allemaal oliebolrecepten aan het verzamelen.
45-50 stuks Zo zag het vroeger altijd uit (bij mijn oma althans)
Zelf ben ik nu allemaal oliebolrecepten aan het verzamelen.
Ingrediƫnten
voor het beslag:
75 gr krenten
100 gr rozijnen
80 gr gist
1 liter lauwe melk
1 kg bloem
80 gr (zachte) boter
50 gr wtte basterdsuiker
3 eieren
20 gr citroensap
10 gr zout
zonnebloemolie (voor het frituren)
voor de vulling
100 gr bigarreaux (gekonfijt fruit)(in stukjes)
200 gr appels (goudreinetten)
1 bus poedersuiker
75 gr krenten
100 gr rozijnen
80 gr gist
1 liter lauwe melk
1 kg bloem
80 gr (zachte) boter
50 gr wtte basterdsuiker
3 eieren
20 gr citroensap
10 gr zout
zonnebloemolie (voor het frituren)
voor de vulling
100 gr bigarreaux (gekonfijt fruit)(in stukjes)
200 gr appels (goudreinetten)
1 bus poedersuiker
Leuke tips
Serveer de oliebollen op een voorverwarmde schaal met wat poedersuiker.
Controleer af en toe of de bollen gaar zijn van binnen!
Controleer af en toe of de bollen gaar zijn van binnen!
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Anders
Recept ID
1066023
Homepage ID
1081713
Smaak
Z
Teller
9859
Drank
Uit
Bookmarked
18
Aantal reacties
1
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Voorbereiding
Laat de krenten en de rozijnen een paar uur wellen in wat lauwwarm water. Snijd daarna de appel in kleine blokjes van ca. 3/4 cm. Laat intussen de krenten en rozijnen in een zeef uitlekken. Meng de krenten, rozijnen en stukjes appel. Los de gist op in de lauwe melk. Doe de bloem in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Voeg de boter, suiker en eieren toe en meng langzaam roerend het gistmengsel door de bloem, totdat er een egaal mengsel ontstaat. Voeg het citroensap en de vulling toe, roer het geheel even door en voeg ten slotte het zout toe. Roer goed. Laat het beslag ca. 30 minuten bij 30 C rijzen. De kom moet groot genoeg zijn, anders rijst het mengsel letterlijk de pan uit.
'Oma' gebruikt vaak een emmertje, dekt dit af met een schone theedoek en zet het achter de kachel. na. ca. 30 minuten roert ze het beslag door en laat het nogmaals rijzen. Daarna wordt het geheel nog eens goed doorgeroerd en kan het bakken beginnen.
'Oma' gebruikt vaak een emmertje, dekt dit af met een schone theedoek en zet het achter de kachel. na. ca. 30 minuten roert ze het beslag door en laat het nogmaals rijzen. Daarna wordt het geheel nog eens goed doorgeroerd en kan het bakken beginnen.
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Gelegenheid