Klop 2 eiwitten tot sneeuw en meng voorzichtig onder het zalmmengsel.
Verdeel deze zalmmousse over de potjes. Zet ze op een ovenplaat met een bodempje water (bain-marie). Plaats gedurende ? 25 min. (afhankelijk van de grootte van de potjes) in een voorverwarmde oven op 190 ?C . Steek een mes in het midden van de zalmmousse om na te gaan of de mousse klaar is. Het mes moet er droog uitkomen.
- 100 g gerookte zalm
- 3 eieren
- 1 dl room
- cayennepeper
- nootmuskaat
- peper en zout
Voor de saus:
- 1 sjalot
- 1 dl droge witte wijn
- 1 dl room
- 1 eetl. boter
- 1 koffiel. dragonazijn
- 1 eetl. dragon
- 1 eetl. peterselie
- 1 bolletje kervel (diepvries)
Microgolfoven (700 W)
Zet de potjes 5 min. op volle kracht in de microgolfoven. Afdekken is niet noodzakelijk.
tip
- De zalmmousse kan gerust enkele uren op voorhand worden klaargemaakt (behalve het bakken).
- U kunt de gerookte zalm vervangen door flinterdun gesneden gerookte hesp.
- De zalmmousse is koud ook heel lekker. Geef er in dat geval een mayonaise met fijne kruiden bij in de plaats van de warme kruidensaus. Serveer met toost.
- U kunt de zalmmousse ook bakken in een cakevorm belegd met enkele repen gerookte zalm. De baktijd is dan wel wat langer.
- Laat ook het bolletje kervel ontdooien.
- Smeer kleine vuurvaste potjes in met boter. Snij de gerookte zalm in repen van ? 1 cm breed. Beleg er in stervorm de bodem van de potjes mee (5 a 6 reepjes per potje).