- Login of registreer om te reageren
Zout en peper: het populairste duo om eten op smaak te brengen. En een beetje zout is zo slecht nog niet, je lichaam heeft zout zelfs nodig. De mineralen in zout houden onder andere je vochtgehalte op peil. Maar te veel zout eten is geen goed idee. Dat kan zorgen voor een hoge bloeddruk. Ongemerkt krijg je al flink wat zout binnen op een dag. Wil jij minder zout eten? Dat doe je heel eenvoudig met onze handige tips.
1. Vermijd deze producten met veel zout
Er zijn veel producten die je beter kunt vermijden wanneer je zoutarm wil eten. Denk aan smaakmakers als bouillonblokjes en aromat. Ook kant-en-klare maaltijden, soepen en sauzen bevatten veel zout, evenals producten in blik of pot en vleeswaren zoals rookvlees, salami en bacon. En vergeet snacks als chips en gezouten nootjes niet. Ook in drop zit veel zout. De meeste van deze producten zijn ook zoutarm verkrijgbaar. Op de verpakking staat dan een van de volgende aanduidingen: natriumarm, ongezouten of zoutarm.
2. Minder zout op brood
Besmeer je brood met ongezouten margarine of roomboter en kies voor zoutarm beleg. Denk aan vleeswaren zoals rosbief of fricandeau. Minder zoute kaassoorten zijn Maaslander 25% minder zout, Gouwenaar light en Tessa. Of maak je eigen beleg: vlees, kip of vis zonder zout of een spread van kwark met verse kruiden of honing en fruit. Ook lekker: gebakken eieren en groenten of vruchtenmoes op brood.
3. Maak je eigen bouillon
In kant-en-klare soepen zit veel zout en ook bouillonblokjes kun je beter laten liggen als je zoutarm wil eten. Maak liever je eigen kruidige bouillon. Trek deze van vlees, kip of vis en groenten en kruiden. Zo heb je een goede basis voor een lekkere soep.
4. Maak je groenten op smaak zonder zout
Kook de groenten maar kort, zo blijft meer smaak behouden. Een nog beter plan is de groenten te stoven, bakken of smoren: dit zorgt voor extra veel smaak. Maak ook combinaties van verschillende groenten en vergeet (verse) kruiden niet.
5. Smaakvol vlees, kip en vis zonder zout
Vlees, kip en vis zonder zout op smaak brengen? Marineren is het toverwoord. Gebruik lekker veel kruiden en smaakmakers zoals knoflook, ui en paprikapoeder. Laat de marinade goed intrekken en bak of grill het vlees, de kip of de vis. Ook een goed idee: stoven. Zo trekken al die heerlijke aroma’s er goed in.