- Login of registreer om te reageren
Och, och, wat kun je met peulvruchten toch lekker koken. En het is nog een gezonde hap ook. Van een machtige bonensoep tot Mexicaanse wrap: je blijft eindeloos genieten. Dompel jezelf onder in de wereld van bonen en erwten en ontdek hoe je peulvruchten klaarmaakt.
Gedroogde peulvruchten koken
Wil je gedroogde peulvruchten in je gerechten gebruiken? Houd dan rekening met de week- en kooktijden. Het duurt namelijk eventjes voordat gedroogde peulvruchten zacht en smeuïg worden. Week de bonen en erwten voor een nacht. En gebruik drie keer meer water dan het gewicht van je peulvruchten.
Na het weken kook je de peulvruchten zo’n anderhalf uur. Dit geldt voor bruine bonen, groene erwten, kievitsbonen, witte bonen en kapucijners. Boterbonen hebben anderhalf tot twee uur nodig en linzen 45 minuten. Handige tip: zout maakt peulvruchten hard en verlengt de kooktijd. Kook daarom altijd zonder deze smaakmaker.
Peulvruchten uit blik en glas koken
Nu staan de schappen vol met peulvruchten in blik en glas. Da’s makkelijk, want daardoor hoef je niet meer te weken. Dat was vroeger wel anders, toen je alleen de gedroogde variant in de winkel kon krijgen. Kook peulvruchten in blik en glas met het weekwater. Hoe lang precies, lees je op de verpakking.
Goddelijke recepten met peulvruchten
Peulvruchten zijn uitstekende vleesvervangers. Daardoor smaakt een chili con carne zo heerlijk, net als een vegetarische taco. Wil je liever peulvruchten combineren met vlees? Probeer dan een bruine bonensoep met salami of bonensalade met saucijzen.