- Login of registreer om te reageren
Deze avond wil je uitpakken, een meergangenmenu serveren en gasten met heerlijke smaken verrassen. Het wordt extra genieten als je gerechten in de juiste volgorde serveert. Ontdek hoe je een heerlijk menu samenstelt, zodat je de beste keuzes maakt.
Amuse
Een amuse is een klein gerecht dat je binnen één of twee happen op hebt. Het is bedoeld om de smaakpupillen aan te wakkeren. Vaak leg je een amuse op een lepel, toastje of in een glaasje. Of wat dacht je van een lekkere oester? Heerlijk met een glaasje champagne erbij.
Koud voorgerecht
Een koud voorgerecht kun je vaak al van tevoren klaarmaken. Da’s handig! Maak het jezelf nog makkelijker met een avocado zalmtartaar of hasselback met tomaat en mozzarella. Snel te bereiden én heel lekker.
Zie de opbouw van een diner als een smaakreis. Iedere gang krijg je een ander smakenpallet voorgeschoteld. Om de eenheid te bewaren, kun je ervoor kiezen om te koken met een thema, zoals de lente of Italiaanse keuken.
Soep
Na de koude amuse en het hoofdgerecht, is het tijd voor een warm hapje. Zet een heerlijke soep op je menu, al helemaal als het buiten koud is. Zo kunnen je gasten zich lekker opwarmen. Gebruik bijvoorbeeld een groente als hoofdingrediënt, zoals courgette en pompoen. En is het zomer? Dan zit je altijd goed met een gazpacho, een koude soep, die je overigens ook als amuse kunt serveren.
Warm voorgerecht
We sluiten het eerste deel van het menu af met een warm voorgerecht. Je kunt ervoor kiezen om een pasteitje, quiche of gevulde portobello klaar te maken. Serveer kleine porties, zodat je gasten hun buik nog niet rondeten. Er komen namelijk nog veel meer lekkere gangen aan.
Spoom
Je hebt je gasten met heerlijke gerechten omvergeblazen. Tijdens deze gang geef je iedereen een kleine pauze. Met een spoom neutraliseer je de smaakpapillen, zodat iedereen zich kan voorbereiden op de gangen die nog komen. Je maakt dit gerecht met sorbetijs en mousserende wijn en plaatst de twee ingrediënten in een champagneglas.
Hoofdgerecht
Het voorgerecht is de ster van de show. De hoofdrolspeler in jouw film. Laat deze gang dus schitteren. Dat doe je door eerst het hoofdgerecht te kiezen en daarna pas de andere gangen in te vullen. Serveer je bijvoorbeeld een goed stuk vlees, kies dan een vegetarische maaltijd of een lekker visje als voorgerecht.
Bijgerecht
Een hoofdgerecht maak je compleet met een bijgerecht. Denk aan een salade of groenteschotel. Heb je veel eters op bezoek? Maak dan meerdere bijgerechten, zo is er voor ieder wat wils. Overigens is het altijd slim om allerlei smaken op tafel te zetten. Zo prikkel je namelijk de smaakpapillen en wordt het extra genieten.
Kaasgerecht
We zijn bijna bij het zoete gedeelte aangekomen. Maar voordat het zo ver is, schotel je nog iets hartigs voor: een kaasgerecht. Maak een kaasplankje en koppel daar bijvoorbeeld een thema aan. Kies Franse kazen, ga volledig Italiaans of houd het op Hollands. Serveer met druiven, vijgenbrood, honing en een handje nootjes voor de variatie.
Taart met vruchten
De dessert-liefhebbers moesten er even op wachten, maar gelukkig wordt geduld altijd beloond. Want met deze gang begint het genieten van zoete lekkernijen. We starten met een taart met vruchten. Zet bijvoorbeeld een appeltaartje, ijscake met lentefruit of een rabarberbloktaart op tafel.
Mousses en bavarois
Van een vruchtentaartje stappen we over naar een mousse of bavarois. Dit zijn rijke nagerechten die goed vullen. Het is dus slim om dit dessert te bewaren voor een viergangenmenu of minder. Anders wordt het al snel te veel voor je gasten. Wil je een menu samenstellen met meerdere gangen? Combineer dan een kaasgerecht, bolletje ijs en koffie met zoetigheden.
IJs
Er is altijd ruimte voor een toetje. Geef je gasten daarom nog een paar bolletjes ijs. Denk aan een klassieker als dame blanche met vanille-ijs, warme chocoladesaus en slagroom. Bestond je menu maar uit een paar kleine gangen, dan kun je het beste eindigen met een sorbetijs. Dat is wat luchtiger. Combineer verschillende smaken en maak het af met siroop, vruchtensaus, fruit en slagroom.
Heb je het menu samengesteld met een spoom? Gebruik dan het sorbetijs voor deze gang. Zo ga je slim om met restjes.
Koffie met zoetigheden
Je kunt eigenlijk geen menu samenstellen zonder af te sluiten met een kop koffie of thee voor de liefhebbers. Geserveerd met kleine zoete hapjes, zoals bonbons, brownies en koekjes. Leg alles op een mooie schaal neer. Je hoeft de zoetigheden niet naar de keuken te brengen als de koffie op is. Laat de zoetekauwen de hele avond maar snoepen.