Sojasaus vs. ketjap: wat moet je wanneer gebruiken?

Ingediend door beheerder op za, 02/25/2023 - 09:23

Sojasaus en ketjap vind je veel terug in de Aziatische keuken. De zwarte goedjes staan bekend om hun sterke smaak. Grote kans dat je de ingrediënten zelf al eens hebt genuttigd. Denk maar aan een scheutje sojasaus bij de sushi en een paar eetlepels ketjap om je kip te marineren. Weet jij in welke keuken je welk ingrediënt gebruikt?

Chinese keuken

In de Chinese keuken gebruik je twee soorten sojasaus: de lichte en donkere. Het verschil zit ‘m in de smaak en structuur. De lichte sojasaus is zoutig en heel vloeibaar. Bij de donkere sojasaus zie je juist een stroperige structuur en ruik je een moutachtige geur. Deze variant is pas lekker als je die verhit. Dat maakt het ideaal voor wokgerechten.

Recepten met sojasaus

1. Noodles met sesam en sojasaus

  • 9 ingrediënten 

  • 20 min 

De naam van dit gerecht zegt het al: de sojasaus steelt de show, samen met de noodles en de sesam. Tip: serveer een beetje sojasaus in een schaaltje voor extra smaak.

Bekijk dit recept

2. Zalm met voorjaarsgroenten

  • 11 ingrediënten 

  • 20 min 

In dit gerecht speelt de sojasaus geen hoofdrol, maar ontbreken mag het zeker niet. Doorloop alle stappen van het recept en breng tot slot de zalm op smaak met sojasaus.

Bekijk dit recept

3. Broodje pulled jackfruit

  • 12 ingrediënten 

  • 20 min 

Geniet van de veganistische variant op pulled pork. Dankzij de sojasaus krijg het jackfruit een heerlijke volle smaak.

Bekijk dit recept

Indonesische keuken

Ketjap is ook een sojasaus, maar kun je geen nauw verwant van de Chinese sojasaus noemen. Met zijn typische Indonesische smaak is het meer een verre vriend. De twee belangrijkste en meest bekende soorten zijn ketjap asin en ketjap manis. De asin is de zoute variant, de manis kent een zoete smaak. Let dus bij het recept goed op of je de juiste ketjap gebruikt.

Recepten met ketjap

1. Chili-ketjapgehaktballetjes

  • 9 ingrediënten 

  • 20 min 

Mmm, gehaktballetjes met ketjap en chilisaus. Dat is genieten! Heerlijk voor bij de borrel of uit te delen op een feestje. 

Bekijk dit recept

2. Tempeh saté

  • 10 ingrediënten 

  • 25 min 

Dit gerecht geeft je de heerlijke smaken van saté, maar dan zonder vlees. De veganistische maaltijd zet je al binnen 25 minuten al op tafel. 

Bekijk dit recept

3. Vegan dumplings met groenten

  • 10 ingrediënten 

  • 35 min 

In dit verrukkelijke recept roerbak je de ketjap met de groenten. Zo voorzie je de dumplingvulling van smaak.

Bekijk dit recept

4. Bami

  • 10 ingrediënten 

  • 30 min 

Combineer ketjap, spekreepjes en mie met elkaar en je krijgt een fantastische klassieker: bami. We vertellen hoe je binnen zes stappen dit heerlijks op tafel zet. 

Bekijk dit recept

Japanse keuken

De belangrijkste sojasaus in de Japanse keuken lijkt sterk op de Chinese lichte sojasaus. Het verschil tussen de twee? De Chinese variant is zouter dan de ander. Japanse sojasaus vind je altijd op tafel in sushirestaurants en geeft je nigiri en maki extra smaak.

Recepten met sojasaus

1. Japanse noodles met tonijntwist

  • 9 ingrediënten 

  • 20 min 

Tonijn en sojasaus: een hemelse combinatie. In dit recept vind je ook een flinke portie wokgroente, zoals het hoort. Grote kans dat je jouw bord tot de laatste hap opeet.

Bekijk dit recept

2. Sushiburger

  • 11 ingrediënten 

  • 120 min 

Deze sushiburger ziet er indrukwekkend uit en smaakt ook nog eens fantastisch. Vergeet je het schaaltje met sojasaus niet?

Bekijk dit recept

3. Japanse noedelsoep met broccoli en tofu

  • 15 ingrediënten 

  • 30 min 

Wist je dat Japanse noedelsoep ook wel ramen wordt genoemd? Het is een combinatie van noedels, vlees en topping. Met dit recept haal je de heerlijke Japanse smaken in huis.

Bekijk dit recept

 

author_id
2263604
Slug
sojasaus-vs-ketjap
author_username
Smulweb