Saus binden doe je zo

Ingediend door beheerder op do, 04/20/2023 - 08:42

Zeg maar dag tegen je waterige saus. Want gelukkig bestaan er verschillende manieren om sauzen te binden, zodat ze lekker dik en smaakvol worden. En het werkt niet alleen bij sauzen, maar bijvoorbeeld ook bij kipragout en Chinese tomatensoep. Ideaal! We nemen alle mogelijkheden met je door.

1. Boter en bloem

Dé manier om saus te binden gaat als volgt. Smelt 1 el boter en voeg 1 el bloem toe. Roer goed en voeg langzaam 375 ml vloeistof toe, zoals water, bouillon, fond of wijn. Blijf roeren totdat de saus kookt en laat het daarna nog 8-10 minuten koken. Breng de saus op smaak en voeg andere ingrediënten toe zoals kruiden, kappertjes of mosterd. Als je een donkere saus wilt, bak de bloem dan totdat het bruin is. Hierbij heb je wel iets meer bloem nodig, omdat de bloem bindkracht verliest door het bakken.

2. Bechamelsaus

Zeg je bechamelsaus, dan zeg je lasagne. Bechamelsaus is niet alleen lekker als smeuïg laagje in dit Italiaanse pastagerecht, maar ook als bindmiddel. Het bestaat uit roomboter, bloem, volle melk en een snufje nootmuskaat voor de liefhebbers. Je kunt de saus heel makkelijk zelf maken of kant-en-klaar kopen.

3. Maiszetmeel

Maiszetmeel is een handig ingrediënt om een saus te binden. Los het eerst op in koud water. Giet het mengsel vervolgens in de hete saus en laat het even doorkoken. De dikte van de saus hangt af van de hoeveelheid maiszetmeel die je gebruikt.

4. Eierdooiers

Een doos eieren heb je vaak wel in huis staan. Ideaal dus als je een saus wil binden en geen tijd hebt om naar de winkel te gaan. Meng de eierdooiers eerst met een klein beetje saus en giet het daarna in de pan. Roer langzaam en zorg ervoor dat de saus niet begint te koken. Anders stolt het eigeel en krijg je lelijke vlokken. Dit proces noem je "legeren".

5. Room

Nog zo’n handige manier om een saus te binden: room, verse room of crème fraîche. Verse room is wat dikker en heeft een iets zuurdere smaak dan gewone room, wat de saus een apart tintje geeft. Laat de saus wel goed koken als je room toevoegt, anders wordt je saus niet dikker.

 

author_id
2263604
Slug
saus-binden-doe-je-zo
author_username
smulweb